MANTRA O TUĐMANOVIH 200 OBITELJI


IZMIŠLJENA BESMISLICA O TUĐMANOVIH 200 OBITELJI

Potaknuta komentarom jednog ex FB prijatelja kojemu je veoma zasmetalo što ne djelim njegovo mišljenje o Dr.Franji Tuđmanu odlučila sam istražiti tu temu.

Evo citiram dio komentara :”Brišem vas iz svog popisa zbog Tuđmana i djelomično zbog stava o MOSTu.Vi se očito ne želite mjenjati,već naginjete na ideologiziranu  priču koju su nametali oni oko njega”

Na stranu to što mi se sugerira da ja moram razmišljati kao dotični gospodin,zaintrigirala me zadnja rečenica.Tko nasjeda na ideologiziranu priču,on ili ja ?

Istraživanjem po dostupnim izvorima ipak sam došla do saznanja da je gospodin ex FB prijatelj taj koji je nasjeo na ideologiziranu priču o Dr.Tuđmanu!

Motivi za širenje izmišljenih istina ili poluistina opće su poznati,ali ću ipak podsjetiti:

-TKO PREZIRE DR.TUĐMANA I TKO JE PROVODIO DETUĐMANIZACIJU ?

Odgovor je veoma vidljiv i lako ga je dati.Svi koji ne doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu.Neki ga okrivljuju za raspad njihove voljene Jugoslavije,iako je očito da su agresori bili Srbija i JNA u službi velikosrpske ideje stvaranja Velike Srbije ,pod krinkom očuvanja Jugoslavije.

-TKO OKRIVLJUJE DR.TUĐMANA ZA OSIROMAŠENJE ,PLJAČKU ,PRETVORBU I PRIVATIZACIJU?

Upravo oni koji su se u ratu obogatili,dok su drugi ratovali i ginuli.A za takve postoji izraz  “ratni profiteri” Hrvatska je osiromašena zbog sstatusa u Jugoslaviji,privatizacije koju je započela još Vlada posljednjeg predsjednika SFRJ Ante Markovića.Iza raspada Jugoslacije ostala je ogromna inflacija ,velika poduzeća na lošim temeljima socjalističkog poslovanja,veliki vanjski dug, a zatim je nastupila agresija ,okupacija djela teritorija,gubitak tržišta i velika ratna razaranja. Usprkos svemu tome,90tih godina Hrvatska je zbrinula oko 800 tisuća iubjeglica i prognanika,financirala obranu zemlje,a da nije poprodavala ni banke ,ni javna poduzeća ,a ni INU,i zadužila se samo 5 milijardi dolara.   Dok je nasuprot tomu nakon smrti Dr .Tuđmana ,nova vlast Ivice Račana i starih Yugo struktura sa Stjepanom Mesićem počela sa dokapitalizacijom  i rasprodajom banaka i INE. Počo je progon hrvatskih branitelja i Generala ,a javni dug se povećao za 8 puta!              Tada je yugo elita zaposjela sve državne i društvene institucije. U stvarnosti je  ta yugo elita preuzela Hrvatsku ,koju su obranili i stvorili hrvatski branitelji predvođeni Dr. Franjom Tuđmanom.To mu nitko i nigdje ne može osporiti!

-TKO KRIVI DR.TUĐMANA ZA NEPROVEDENU LUSTRACIJU?

Upravo oni koji ne shvaćaju kontekst zbivanja sa ratom opterećenom  zemljom. Primarno je bilo obraniti se od agresije u teškim uvjetima kada su nas komunisti potpuno razoružali ,uzevši nam naorzžanje TO, A Budimir Lončar ,se u UN založio da nam uvedu embargo na nabavku oružja. Svjedoci smo da pretvorba i privatizacija nisu provedene na najboli mogući način.Postavlja se pitanje jeli bilo moguće u uvjetima srbočetničke agresije provesti pretvorbu ,privatizaciju i lustraciju ,što se Dr.Tuđmanu najviše zamjera. I u mnogim  drugeim zemljama  bivšeg komunističkog bloka ,koje su prošle tranziciju u mirnodopskim uvjetima,  taj proces nije prošao jednostavno ni bezbolno. Put iz socjalizma u kapitalizam je veoma bolan ,kao što je bio i obrnuto nakon 2 .svjetskog rata i nacionalizacije. Mi još uvijek plaćamo cijenu tog puta.A uz ratnu agresiju još se uvijek borimo sa kosturima iz povijesti.

Kao primjer navesti ću Stjepana Mesića ! Kao hrvatski predstavnik u Predsjedništvu SFRJ,bio je na njemu red da predsjedava tim i takvim Predsjedništvom,i tada je potpisivao akte koji su bili direktno protiv interesa Hrvatske.Očito mu se omililo biti na toj funkciji ,pa nije bio zadovoljan kada je povučen u Hrvatsku ,kada se rat razmahao. No nisu ga zadovoljile visoke funkcije koje je obnašao ,nego je zajedno sa svojim drugom Josipom Manolićem 1994 pokušao izvršiti državni udar ,da maknu Dr.Tuđmana. .Nakon smrti Dr.Tuđmana ,Stjepan Mesić nametnuo se kao kandidat na izborima za novog hrvatskog Predsjednika. Živo se sjećam te njegove predsjedničke kampanje. Favorit je bio Dražen Budiša za koga bi glasali domoljubni birači. Međutim nakon turneje po RH ,Stjepan Mesić izdašno potpomugnut  financijski ,a naročito medijski  od struktura iz bivše Yuge,sa morem ispričanih bljutavih  i degutantnih viceva ,biva izabran za Predsjednika RH.

I ne samo to ,nego je Stjepan Mesić videći sebe kao ” doživotnog Predsjednika ” potegnuo i pitanje pretvorbe tvrdeći da je novac opljačkan u pretvorbi pohranjen u stranim bankama. Razgalamio se i obećavao da će taj novac biti vraćen u Hrvatsku .Međutim ubrzo je izašla u javnost priča o igubljenim australskim čekovima,kupovanje dva ogromna stana posuđenim novcem od navodnog prijatelja i nikada se nije saznalo gdje je i kako završio novac od pretvorbe ,kao i od čekova.

Tada započinje progon hrvatskih branitelja i generala ,izgon hrvatskh domoljubnih kadrova iz vojske(umirovljenje 12 generala HV),policije ( nekoliko tisuća maknuto),djeljenje šakom i kapom povjerljivih dokumenata iz ureda Predsjednika .,posljedice koje se vide i danas i još će se vidjeti u BIH.

-TKO JE RAŠIRIO MANTRU O 200 BOGATIH OBITELJI

Izmišljena  priča o 200 bogatih obitelji postala je jedna od najomraženijih hrvatskih pojmova. Taj je model proglašen krivcem za sve loše posljedice postkomunističke Hrvatske. Ali toliko omrznut popis tih 200 obitelji nije nikada objavljen,unatoč zaključku Hrvatskog Sabora da ga se objavi.,niti jedna Vlada nije ga objavila do danas.Isto tako nigdje ne postoji nikakav trag da je to ikada Dr.Franjo Tuđman igdje izjavio ,a ne postoji ni ikakav naputak za provođenje u praksu te ideje.

A istina je da je Vesna Pusić još 1986 godine objavila studiju “Industrijska demokracija  i civilno društvo” ,a 1992 godine ” Vladaoci i upravljači” u kojima je zagovarala demokratizaciju društva po mjeri kapitala.Velika koncentracija kapitala u krugu upravljačkih elita. Tu demokratizaciju po mjeri kapitala trebala je izvesti menađerska oligarhija.Tako je pisala Vesna Pusić,tadašnja profesorica socjologije zagrebačkog Filozofskog fakulteta,još davno prije Dr.Tuđmana.kao o modelu o transformaciji socjalističkog društva u tržišno i demokratsko.Dakle njen je model koncentracije financijske,gospodarske i političke moći elitnog menađerskog kruga prihvatio i Ante Marković. Taj uski menađerski krug sačinjavali su ustvari najuspješniji direktori velikih jugoslavenskih poduzeća.Eto tako su riječi Vesne Pusić o koncentraciji

kapitala i moći u rukama dvjestotinjak menađera pripisane Dr Tuđmanu. O toj je temi napisao Ivica Šola 2004 godine članak pod nazivom “Vesna Tuđman i Franjo Pusić”u kojem kaže “Svi žestoki Tuđmanovi kritičari uključujući Pusićku,najprije su dekontekstualizirali nimalo bezgrešnog Tuđmana,a potom počeli zagovarati -detuđmanizaciju-na svim razinama,osim u svojim strankama”

Tako se jugoslavenska elita,preobrazila u hrvatsku, koja je raznim mućkama ,pogodovanjem i menađerskim kreditima izvela pretvorbu i privatizaciju.

Shvativši pred smrt što je sve propušteno učiniti u njegovom mandatu,Dr Tuđman izrekao je na povratku sa liječenja ,u Zagrebačkoj zračnoj luci onu njegovu poznatu izjavu                     ” Nećemo dopustititim yugokomunističkim ostacima ,koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti,ne samo sa crnim,nego i sa žutim i zelenim vragovima koji se povezuju sa svim protivnicima hrvatske samostalnosti,ne samo povezuju ,nego im se nude ,ne samo da im se nude ,nego im se prodaju za judine škude”

Milan Jajčinović: Od Jugoslavije do Euroslavije