FACEBOOK BLOKADAMA KORISNIKA KRŠI OPĆU DEKLARACIJU O LJUDSKIM PRAVIMA UJEDINJENIH NARODA


 • OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA

Usvojena na Skupštini Ujedinjenih naroda po Rezoluciji Vijeća sigurnosti 217/ III od 10 prosinca 1948 godine.

ČLANAK 19

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, te pravo zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja , primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice. 

Europska konvencija o ljudskim pravima Vijeća Europe članak 10.istovjetan je sa člankom 19.Povelje UN.

Iz navedenog vidljivo je da je Facebook masovnim blokadama korisnika u Hrvatskoj prekršio Povelju UN i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama .

I ne samo Povelju UN i EU konvenciju ,nego i Ustav RH ,jer se radi o hrvatskim građanima.

Ustav RH- Zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda

1.ZAJEDNIČKE ODREDBE

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Od izricanja Presude u Hagu i samoubistva generala Slobodana Praljka 29.studenog 2017 godine,Facebook je blokirao na tisuće profila i izbrisao na tisuće fotografija i postova u Hrvatskoj. Koliko je meni poznato sjedište Facebooka je u SAD,a tamo zasigurno nema CENZURE , koju je proveo u Hrvatskoj.

I zbog čega ? Zbog potpore koju smo mi Hrvati dali generalu Praljku za njegovu žrtvu koju je podnio na žrtvenik hrvatske slobode. Mnogi su njegovu fotografiju stavili kao svoju profilnu fotografiju ,zar je to nekoga ugrozilo da su takve fotografije brisane ,a profili blokirani? Napisati sućut i žaljenje uz fotografiju generala Praljka je nekoga ugrozilo? Napisati potporu i divljenje za hrabrost takvoga čina nekoga ugrožava? Neselektivno brisanje postova i blokiranje profila zbog takvih objava je čista CENZURA. Ustav RH član 38. u odjeljku ljudskih prava i temeljnih sloboda izričito navodi ZABRANJUJE SE CENZURA, nema ograničenje ,niti stavaka kada je dopuštena!

Znam da će mnogi reći da je osuđen za zločine ,ali on sam je tu presudu otklonio svojim životom ““General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem ovakvu presudu”

Haški sud je politički sud,to je svima jasno!

Haški sud nije osudio agresora ,a to je SRBIJA i JNA. Nitko iz vrha JNA nije osuđen ,niti su podignute optužnice za članove Generaštaba JNA.  Nasuprot tomu sudi se Hrvatima i hrvatskim generalima koji su branili svoju zemlju i svoje domove od agresora. Na osnovu samo ovih par podataka vidi se čista nepravda . Nitko ne negira zločine ,rat je ,a u ratu se ubija ,ali je Haški sud trebao osigurati pravedno i uravnoteženo suđenje na osnovi individualne odgovornosti ,a ne udruženi zločinački pozhvat ,koji su kao kategoriju svi Sudovi odbacili ,samo ne Haški sud. Iz te kategorije očito je da Haški sud donosi presude izjednačene krivnje za sve sudionike u ratu na tlu bivše Jugoslavije ,a sve da se  SRBIJU  i JNA otkloni kao agresora!

I naravno da mnogima iz hrvatske PETE KOLONE smetaju fotografije generala Praljka,pa oni prijavljuju sve kao veličanje zločinca u ime žrtava i FB  admini provode CENZURU. Na sve prijave prijetnji ,psovanja i ugrožavanja mene osobno ,FB mi je odgovarao da blokiram ja sama takve profile pa me više neće vidjeti, ili da prijavim lokalnoj policiji. Zbog čega ih FB nije blokirao kao i u ovih tisuća i tisuća slučaja. U ovim primjerima vidljivo je da FB ima dvostruka mjerila,da nije izbalansirana i izjednačena  metodologija kažnjavanja ,što je vjerojatno prepušteno na osobnu ocjenu FB admina. A FB admini bi trebali znati da je po USTAVU RH CENZURA ZABRANJENA.

Zaključujem da je ovakvo  ponašanje  FACEBOOKA protivno Povelji UN ,EU konvenciji o ljudskim pravima i Ustavu RH i kao takvo nedopustivo!

I ne samo u Hrvatskoj nego i u SAD se poštuju ljudska prava i sloboda govora.

Ovakvo eklatantno kršenje ljudskih prava i sloboda je neviđeno,pogotovo za demokratski svijet iz kojeg Facebook dolazi.

Ovo je ravno diktaturi,a ne demokraciji! Takav masovni teror protiv pisane riječi neviđen je u demokratskom svijetu ,samim time što nigdje nisu navedeni kriteriji po kojima se blokade vrše.Prijetnje kojima se Facebook služi prigodom upozorenja su isto tako neviđene u demokratskim zemljama.

Zar smo mi Hrvati za Facebook ljudska bića niže vrste da se na taj način ponašaju prema nama?

Zar mi Hrvati  nemamo ista prava po Povelji UN o ljudskim pravima?

Zar Hrvatska nije članica UN da nam se na takav drastičan način krše ljudska prava?

Neka mi uprava Facebooka odgovori na pitanja, ili će njihov odgovor biti još jedan blok?

 


6 misli o “FACEBOOK BLOKADAMA KORISNIKA KRŠI OPĆU DEKLARACIJU O LJUDSKIM PRAVIMA UJEDINJENIH NARODA

 1. Nije točno ! imam lektora koji mi je skrenuo pozornost da i kod korištenja VI treba reći u rodu i spolu na koji se VI odnosi!
  Očiti ljevičar ! Nacionalizam vam je u negativnom kontekstu ,a ja sam eto onda ponosni ” zaostali nacionalista ,tvrdi desničar” Bog,domovina i obitelj!

  Sviđa mi se

 2. Možda se nisam proslavio, no barem ne dijelim isto mišljenje s Vojislavom Šešeljem, a bome ni s Ratkom Mladićem i njegovim neslaganjem oko odluka haaškoga suda. 😀

  Srpski nacionalisti imaju fetiš na Mladića, hrvatski nacionalisti imaju fetiš na Praljka. Svatko ima svoje osuđene ratne zločince koje smatra velikanima, a razlika je samo u nacionalnom predznaku.

  By the way, “niste se baš proslavio” je netočno. Kada koristimo zamjenicu “Vi”, glagol u perfektu je uvijek u drugom licu množine (muški rod), neovisno o spolu osobe.

  Sviđa mi se

 3. Ha ha ha ,kako se zlurado i zadovoljno naslađujete! Haški sud i jest politički sud ,tu dvojbe nema ! To su potvrdili i mnogi djelatnici pri samom Sudu na pr,Florence Hartman !
  Haški sud je imao zadatak da se ne osudi vrh JNA I Srbija kao agresor i taj je svoj zadatak obavio. Da je bio nepravedan i neobjektivan -je ! I to baš u slučaju Šešelja! Toliko ih je izludio ,da više nisu znali što će sa njime ,pa su izmislili da umire od raka ,a eno ga još uvijek je živ i ruga im se.
  Niste se baš proslavio uzevši Šešelja za primjer!

  Sviđa mi se

Komentari su isključeni.