JEDAN FRAGMENT IZ SVEOPĆE KORUPCIJE,NEPOTIZMA,KLIJENTELIZMA,NEMORALNOSTI,NEVJERODOSTOJNOSTI I NEPOŠTENJA POLITIČKE “ELITE ” U HRVATSKOJ


PRENOSIM TEKST IZ 2011 godine,sa napomenom da se u međuvremenu modus operandi nije ništa promjenio ,samo su imena druga ,bez obzira koja je stranka na vlasti. Svi su isprepleteni rodijačko -prijateljskim vezama gdje nije uopće bitna stranačka pripadnost.Kao što je vidljivo iz teksta IDS  itekako surađuje sa svima.

OBRAZAC FUNKCIONIRANJA ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE

Već duže vrijeme Sjenka prati temeljne obrasce ponašanja ekipe što ovdje ima državu i mora priznati da je posao odrađen profesionalno – Hrvatska Gomora (mafia-gomora.)
Podaci ovdje prezentirani nisu djelo jedne osobe iako je pisano u prvom licu već desetaka onih koji su se prepoznali kao gaženi i lišeni dostojanstva u radu i kroz rad. Jeli to otkrivanje tople vode, jok – samo mali dokumentarac, jedan fragment 20 godina demokratske i uljuđene Hrvatske., koji je bio dostupan,  kako MUP-u tako i DORH-u. Te i druge institucije koje tada nisu znale ništa, a danas kao znaju sve jesu:

Hrvatska, jučer – danas – sutra. Polje jagoda…

Ovdje je jedan kratak izvadak iz situacije, koja se sve više otpetljava svaki dan, gdje nam naši građani javljaju tko je čiji u Carinarnici Pula. Ovo je primjer političke korupcije, nepotizma, kriminala i povezanosti osoba koji bitno utjeću ne samo na odnose u carinskoj službi, već su raspoređeni svugdje, po sudovima, Državnom odvjetništvu, Policiji, Poreznoj upravi i čine mrežu interesa zajedno s privatizacijskim kriminalcima, koje objedinjuje gospodarska komora! Zbog ovih relacija i odnosa, nikad se ništa neće redovnim putem procesuirati, jer iz našeg bogatog iskustva, sve istrage koje se vode protiv “istih”, vode drugi” isti “koji su povezani s ovima i istrage jednostavno ispare! Oni su zaštićeni ne samo statusom političke organizacije čiji su članovi, već i mafijaškim kodeksom, te za iste ne vrijede uopće, a niti se primjenjuju zakoni i drugi propisi, oni su ČISTI, a dosjei su im PRAZNI. ali zato ISTI itekako podmeću drugima, od banalnih stvari, učestalih prekršaja, do namještenih kaznenih djela i sl….
U ovakvim odnosima, prije svega se izigrava pojam pravedne i pravne  države, i mogućnosti konzumiranja svih onih definiranih prava čovjeka i građana iz Ustava RH. Kad građani sve ovo shvate vlast bi se mogla “zavaljati ulicama”

 ( kakva naivna procjena , napomena 7.ožujka 2018 godine)

Dakle, jedna mala carinarnica – Pula.

Nakon pogibije bivšeg upravitelja Carinarnice Pula, Ante Jakšića, u prometnoj!? (1992. godine) na prijevaru dolazi do mjesta pročelnika, Drago Brhan, daje otkaz Ivanu Janku iz Pule, koji je trebao 1992. godine preuzeti Carinarnicu Pula, krivotvoreći pravo potpisa (slučaj tužbe Ivana Janka je išao do Strasbourga, dobio ga je, te se ovih dana očekuje pozitivna presuda u njegovu korist, na Općinskom sudu u Zagrebu, a trebalo je zamislite čak 12 godina, kako bi se utvrdilo, da je rješenje o otkazu potpisao neovlašteno i nezakonito, Drago Brhan!!! čovjek je u procesima u Puli, izuzeo četiri suca, a slučaj je prebacio iz Pule u Zagreb, zbog isprepletenosti rodbine, koja je povezana s Brhanom i Uljarem, Šime Vidulinom (kćer je sutkinja na Županijskom sudu), Frankovićem (brat mu je u carini sa Labinštine otkud je Uljar i Brhan!), Trelević Sebastijan (brat joj je u carini), ali i drugima!!) te uz pomoć  rođaka od svoje žene, Antona Uljara, prvog predsjednika HDZ-a za Rijeku, kasnije pročelnika Carinarnice Rijeka, Split, Dubrovnik, i bivšeg ravnatelja Carinske uprave, dolazi na mjesto pročelnika Carinarnice Pula! Zanimljivo je i to da se Dean Ivandić, sadašnji pročelnik uopće ne sjeća da je radio u kancelariji zajedno s Ivanom Jankom,( vidio sam izjavu u zapisniku sa suda)  Ivan Janko mi je pokazao rješenje od Brhana, gdje se jasno vidi da je to on potpisao! (znači da je povijest i namještanje kadrova u Carinarnici Pula isto tako falsifikat!!)

Brhan pokušava sakriti dokaze, kad se otkrio šverc kave 1993. godine na GP Požane, 5 kamiona po osam tona! U suradnji s policijom i carinom Slovenije! otkriva se ekipa, Denis Grabar (žena mu je sad šefica CI Buje!!!!, Sanja Rajković Grabar a ujedno sestra od vlasnika špedicije Histriašped iz Pule, Kristijana Rajkovića), carinik dobije otkaz, vozača kamiona iz okolice Pazina, su objesili ili se objesio sam, a švercersku ekipu iz Labina puštaju na slobodu zbog “nedostatka dokaza”!! Mene Brhan premješta s mjesta voditelja CI Požane, na niže mjesto referenta u CI Rovinj, pod izgovorom, da mi se slučajno ne “dogodi nešto”, a za šefa mi postavlja Dorijana Vodopiju sa srednjom školom(nezakonito), jer je isti bio povezan s rođakom na položaju u Tvornici duhana Rovinj! U početku nisam znao što se to događa i zbog nedostatka informacija mislio sam da je to ispravno i privremeno, ali prevario me je, jer je to bio kraj moje carinske karijere! Tada sam tražio prijem kod tadašnjeg ravnatelja Josipa Knezića, a on je poslao Antona Uljara kao kontakt osobu u Pulu, a tada ja nisam znao da su on i Brhan – povezani!(žena od Brhana je sestrična od Uljara). Kad sam poslao prigovor, Brhan me je premjestio u Pazin, tada sam ga tužio, a dobio spor tek nakon 10 godina!, a on je u međuvremenu pobjegao u mirovinu, i ništa mu se nije dogodilo, već je ostavio Ivandića da mu čuva rodbinu, ali i onu Uljarevu! Oni su nastavili zacrtanim putem!

Brhan dovodi u Carinarnicu Pula, iz trgovačkog društva Istra d.d.; prvo Deana Ivandića; a kasnije Sanju Rojnić , Almu Buljan i Đulijana Majcana u Carinarnicu Pula. Ubrzo se otvara “carinski terminal” upravo u dvorištu trgovačkog društva Istra d.d., bez ikakvih papira! Isti “kadrovi” polažu “carinski ispit” u Hotelu Rivijera u Puli, a glavni “ispitivač ” je zamislite Anton Uljar! kasnije doznajemo da je Sanja Rojnić  rođaka od Deana Ivandića, koju postavlja za načelnicu Upravnog postupka, Đulijano Majcan postaje šef prvo u CI Labin, a zatim u CI Rovinj (žena od suvlasnika Feršpeda ,Tulija Uljanića, je sestra od Đulijana Majcana!!) Alma Buljan postaje načelnica prekršajnog postupka, a zatim i predsjednica komisije za disciplinske!

Kasnije otvaranjem afera, sindikalnim radom, vidimo da se se to sve vrti u krugu poznatih ljudi; Šime Vidulina predsjednika IGK, Alberta Faggana – vlasnika Puljanke, Istre, Brionke iz Pule, Darka Jergovića vlasnika bivšeg Digitrona iz Buja, ujedno i člana nadzornog odbora Puljanke d.d., generalnog predstavnika za suhomesnate proizvode, “Kras” iz Slovenije, optuženog Golemovića, optužene Davorke Smoković (iz Sv.Katarine!) bivše državne odvjetnice iz Pazina i voditelja porezne uprave, još nekih…Upravo se ta Smoković hvalila kako je ona dovela Alena Benazića u Carinarnicu Pula (javno se hvalila).

Zatim kadrovskim vratolomijama, premještajima, namještajima i sl..navedena ekipa pomalo preuzima sva glavna rukovodeća mjesta u Carinarnici Pula. Brhan Drago je povezan “ortački” i s špedicijom Feršped iz Pule, gdje je direktor Branko Grgorinić rodom iz istog kraja gdje i Brhan, a rođaka od Grgorinića je bila prva Brhanova tajnica, Silvana Brečević (Mišan), žena jednog od vodećih IDS-ovaca, Marina Brečevića!

( vidi se isprepletenost HDZa i IDSa)

Postoji slučaj “šverc kave” gdje je Istra auto iz Umaga kažnjen, jer je na granici radio popratne carinske papire za carinsku robu – kavu, a u isto vrijeme je te iste carinske papire radio i Feršped iz Pule, ali nije kažnjen!!! inače kava se vozila i švercala u kamionima sa original tablicama MUP-a, dokumentima vozača original, original prometnim i svime, za nepostojeću original tvrtku u Hrvatskoj, gdje je sve bilo original, a nije ništa postojalo, od ljudi, do kamiona u evidencijama!!!! Šteta državi je naplaćena samo od Istra auta iz Umaga, gdje im je oteta zgrada, u kojoj se sad nalazi carina! Sad žele ukinuti CI Umag, iako tamo carina ima zgradu, i prebacuju carinjenje u Buje kod Sanaderovog čovjeka, Darka Jergovića, iako nema nikakvih uvjeta, nema uporabne dozvole, a niti uvjeta smještaja, gdje carina mora plaćati najam prostora kod Jergovića! Tu fantomsku CI Buje otvorio je sam Ministar, Božo Prka, a dok ta ispostava uopće nije bila postojala, šef je bio Lučano Geržinić, koji je zajedno sa Milanom Jurkovićem (nećak od Guvernera Narodne Banke, Pere Jurkovića), i Davorom Ritošom, bio doveden iz Policije??!! Jurković je sad pročelnik u Gradu Umagu, a Geržinć, nakon pročelničkog mjesta u Carinarnici Pula radi u PU Pula, kao šef operativnog (zanimljivo zar ne?!) oni su bili postavljeni da bi “lakše roba prolazila preko granice”!
Poslije Geržinića u carinarnicu Pula postavljaju vječitog zamjenika, Damira Sirotića, koji nije bio “nečiji”, pa je zbog toga smetao, prebačen u Istarsku gospodarsku komoru, da bi “posao” preuzeo Dean Ivandić !

Isto postoji slučaj, kad su se “ortaci” posvađali, sad ne više Brhan, ali zato Ivandić, koji aktivira garanciju Feršpeda, kojom su pulski špediteri bili prisiljeni garantirati u carinskom skladištu, koje je držala i vodila Istra d.d., a nije imala svoju bankovnu garanciju!!! Špediteri zbog aktivacije garancije za tuđu robu, gdje je to trebala raditi Istra, pokreću peticiju, sve je objavljeno bilo u novinama, gdje je Grgorinić  sve javno izjavio i potvrdio da se vrše reket nad njima, a po kaznenoj prijavi sindikata vodio se postupak na ODO, gdje je postupak vodio zamjenik ODO Vlado Šćur, a Ivandić je oslobođen, jer kako se navodi; “nije aktivirao garanciju, već je samo htio”!!?? zašto bi Grgorinić i špediteri pisali peticiju i izašli u novine, te naknadno upisali dokument peticije u djelovodnik, a ne glavnu prijemnu knjigu pošte Carinarnice Pula!!!, zbog nekoga što je samo htio, a nije!! To je dokaz sprege ODO, gdje ujedno radi i brat od Deana Ivandića, Vlatko Ivandić  na mjestu zamjenika ODO!!!! Općinsko državno odvjetništvo)

Iako je Ivandić  bio šef CI Luka Pula, smjenjen je po prijavi radi nepravilnosti u radu (švercu automobila i drugoga), nalazom revizije iz Zagreba, za vrijeme mandata ravnateljice Katarine Bakije, koja je poslušala sindikalce i naložila reviziju! Ali mafija u Carinskoj upravi, kad je shvatila da će svi završiti kao Dean Ivandić, brzo su se organizirali i krenuli u akciju kod Mate Crkvenca, to su bili akteri Uljar, Barišić, Željko Kralj i podmeću Bakiji i Crkvencu, “protuobavještajnim, lažnim i namještenim podacima” ali i kupovinom! Uspjeli su izvršiti prijevaru i ponovo se “vratiti na scenu”!

( sada sprega SDPa,HDZa i IDSa)

Slavko Linić tada podržava Uljara, iako je bio iz Hdz-a, te ga postavlja za ravnatelja carine, što se pokazalo kao najveća tragedija u Hrvatskoj 2002 godine! katastrofalna greška, zbog koje je čak mogu reći pala koalicija! ( kriva procjena, ništa se nije dogodilo novoga,sve se i poslije odvijalo po staroj uhodanoj špranci)
Tada Uljar ubacuje još svojih rođaka jer mu nije bilo dosta prije, dovodi iz raspuštene HDZ-ove elitne tvorevine za pljačku privrednika koji nisu bili iz HDZ-a, da bi razbili konkurenciju, čuvene financijske policije, svoju sestru Mariju Crnković Uljar, direktno na mjesto višeg inspektora, Olgu Glavan (Brenko) isto rođaku, gdje joj je mama iz Sv. Katarine (Pićanština), na mjesto višeg inspektora, zatim Alena Benazića (sadašnjeg pomočnika pročelnika) isto rođaka, iz Sv. Katarine (Pićanština), poznatijeg po slučaju ROCKWOOL, kojeg je Akcija mladih iz Pićna optužila, da je suodgovoran za neviđeni promašaj. Zatim tu je i Mauro Mihovilović (sada načelnik odjela za trošarine), kojim je autor čuvenog naručenog članka u “carinskom glasniku”, pod nazivom “izvrsna kontrola cigareta u TDR-u”, a gdje se ispostavilo u jednom disciplinskom postupku protiv našeg člana, koji je namješten jer je bio pronašao ranije šteku bez markica u TDR-u!, da odjeljak i kontrola u TDR-u ne postoji, već samo fiktivno! taj Mihovilović se zajedno sa Šime Vidulinom nalazi na listi HDZ-a. a zanimjlivo je i to da je Šime Vidulina na mjestu predsjednice Gospodarske komore Istre zamjenila, Jasna Majetić Jaklin, bivša osobna tajnica glavnog managera TDR-a, Ante Vlahovića!!!!!

Brhan dovodi u carinu i postavlja Uljarovog rođaka, Mladena Glavića, za šefa CI Pazina, a sad je šef CI Labina, a rođaka od Deana Ivandića je šefica CO Bršica, Ivana Lukež Petrović (Gianna).
Sonja Bradvica inspektorica u odjelu za trošarine je rođaka od Đulijana Majcana!
Nakon revizije koju je pokrenula bivša ravnateljica Carine, Katarina Bakija, a koju je predvodio u Puli tadašnji pomoćnik ravnateljice Željko Kralj, smjenjena su tri predstojnika zbog veĆih nepravilnosti u radu (čitaj šverca);
– Dean Ivandić, tadašnji predstojnik CI Luka Pula
– Đulijano Majcan, tadašnji predstojnik CI Labin
– Franko Korlević, tadašnji predstojnik Ci Poreč
ali udarom i podvalama koji su izvršili na Bakiju, jer su vidjeli da se to može i njima uskoro dogoditi (Uljar, Barišić, Kralj), dolazi na mjesto ravnatelja Anton Uljar, koji vraća svu trojcu na mjesta predstojnika i briše dokaze!!!!!
Alena Benazića je u Carinarnicu Pula dovela Davorka Smoković,  koja je isto iz Sv. Katarine, a poznata je državna odvjetnica koja je uhapšena u slučaju akcije Vile Golemović je prvooptuženi,…..

Suzana Šipraka, pravnica u odjelu za Upravni postupak, možda i neka voditeljica, jer nas ne izvještavaju o postavljenjima, da bi prikrili što rade, nezakonito zaposlena, je sestra od predsjednika IDS-a za Pazin, Dragana Šiprake.
Gordana Vidaković, nedavo nezakonito zaposlena dolazi iz Hrvatske ambasade iz Argentine, odmah postaje šefica čuvene ispostave CI Rovinj, koja je u međuvremenu ugašena, kao i Kanfanar (radi skrivanja dokaza!), ali iako nema robnog carinjenja, ona prima plaću za šefa! isto kad i ona dolazi čuveni načelnik Općine Žminj Ratko Jeromela, koji je primljen za kontrolu cigareta u TDR-u, a istovremeno je radio kao načelnik i carinik! Isti je vjerojatno neki rođak nekome, jer dolazi iz tog markiranog područja otkud se ubacuju non-stop rukovodeći kadrovi, zlatni trokut na relaciji; Barban – Žminj – Pićan. Tu je i Krešo Majić, sadašnji šef CI Plovanija, koji je radio u Pazinki zajedno s Jakovčićem. A prijateljstvo Jakovčića, Brhana, Klibe i Vlačića, datira iz ranijeg razdoblja, još iz Jugoslavije!

Moramo navesti veliko prijateljstvo između Ivana Jakovčića, Istarskog župana (bivšeg carinskog referenta za izvoz u Pazinka iz Pazina) i bivšeg šefa carine u Labinu (Raša), Antona Vlačića, protiv kojeg policija vodila postupak radi krivotvorenja dokumentacije, ali je zbog lažnog svjedočenja Drage Brhana i Klibe Severina, tadašnjeg šefa Upravnog postupka oslobođen, a isti su povezani, jer su svi skupa radili u Carinarnici Pula. sada je Vlačić  vlasnik špedicije Tempo iz Labina. Gradonačelnik Grada Pule, Boris Miletić je oženjen za Vlačićevu kćer!

Voditeljica trošarina, Suzana Frančula, napredovala svjetlosnom brzinom, je rođaka od odvjetnika Glasa Istre,čuvenog Rudolfa Frančule iz slučaja bankomat HPB! Protega! Oni dolaze iz Sutivanca! (iz zlatnog trokuta)

Sanja Rojnić načelnica Upravnog postupka, je rođaka  od Deana Ivandića….tu je još i “čuveni” Đulijano Majcan…..(nije znao niti kompjuter upaliti, a bio je šef)
Uljar je namjestio svojoj sestri, Mariji Uljar Crnković, Alenu Benaziću, Mauru Mihovilovću  i Olgi Glavan carinski ispit, koji nikad nisu polagali, a nezakonito su premješteni iz Financijske policije u carinu!

Nives Roce Tikvić je rođaka od Marina Rocea, nedavno ubačena u carinu, šefa HDZ-a za Istru, a muž joj je Tikvić, bivši načelnik prometne policije PU Pula, rođak od Žužula!! Tikvić naslijeđuje Rocea na mjestu direktora zatvora u Valturi, a Marino Roce, odlazi na mjesto direktora HEP-a u Plominu! Roce je isto neki daljnji rođak od Antona Uljara!
Maja Zanzerović (Stjepanović), koja je došla iz Središnjeg ureda iz Zagreba, javno se hvalila da je radila zajedno s Mladenom Barišićem, kaže da su bili “bliski”, osoba skromnog znanja, žena od Roberta Zenzerovića, koji je zaposlenik PU Pula, brata Bernarda Zenzarovića, voditelja ureda gradonačelnika Borisa Miletića, je šefica Ci zračna Luka Pula!!! Maja Zenzerović, je zanimljivo bivša cura Gregorovića, isto načelnika PU Pula.
Mladen Barišić, Mirjana Sanader, Ivo Sanader, Dean Ivandić, Vesna Ghirardi Jurkić, Šime Vidulin, jesu viđeni više puta zajedno u društvu u Puli…ali o tom ..potom…..
Saga o privatnoj prčiji Carinarnici Pula se otkriva do kraja!
Oni su izvrsni i dovoljni samo sebi!

Ima toga još;

http://www.lupiga.com/vijesti/pobuna-carinika-necemo-suradjivati-s-korumpiranom-upravom-carina

https://groups.google.com/forum/#!topic/cro-news/byYQiQZ4pNY

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/tri-rodacka-klana-caruju-carinarnicom-u-puli-19314/

https://www.labin.com/vijesti/supertalenti-s-picanstine-barbanstine-pod-povecalom-12100

http://www.regionalexpress.hr/site/more/carinska-uprava-leglo-rodbinskih-i-politikih-veza

/www.labin.com/vijesti/predsjednik-nezavisnog-sindikata-carinika-hrvatske-premijesten-u-labin-na-nepostojece-radno-mjesto-2714

U toj i takvoj politici uhljebništva po rodijačko- prijateljskim i interesnim vezama ,krijumčarenjem, lopovlukom i osobnim bogaćenjem  stvorena je politička kasta koja ne poznaje stranačku ni ideološku obojenost i  kojoj je jedini zajednički interes novac i moć! A naivnom narodu bace ideološku kost (ustaše i partizane ) da se međusobno glođe ,jer razjedinjenim narodom se lakše upravlja ( nema snage za bilo kakvu pobunu), dok oni nesmetano dijele plijen umreženi u cijelom državnom aparatu.

DIVIDE ET IMPERA- uvijek uspijeva!