IDS-OVOM JEDNOUMLJU NEMA KRAJA! ZABRANJUJU THOMPSONA, ZABRANJUJU ZA DOM SPREMNI , A SADA BI ZABRANILI I NADGROBNI SPOMENIK NA GROBLJU U TINJANU


ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR- IDS, NIJE I NE MOŽE BITI DEMOKRATSKI, JER SE NE PONAŠA DEMOKRATSKI, STOGA MOŽE SLOBODNO TO DEMOKRATSKI IZBACITI IZ NAZIVA!

PRIJE BI MU ODGOVARAO NAZIV DIKTATORSKI ILI TOTALITARNI !

press.rtl.hr/vijesti/56849-u-tinjanu-otkrivena-spomen-ploca-viktoru-kancijanicu

Jučer je otkrivena spomen ploča na groblju u Tinjanu Viktoru Kancijaniću, istarskom i hrvatskom rodoljubu, koji je svoji mladi život utkao u tisućljetnu borbu Hrvata za slobodnu i demokratsku hrvatsku državu.

Svečanost u organizaciji Župe Tinjan, Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Matice hrvatske obuhvatila je i otkrivanje biste svećenika Josipa Vidaua i polaganje cvijeća ispred biste mons. Bože Milanovića u Kringi!

Svečanosti su nazočili  brojni uzvanici predvođeni biskupom u miru Ivanom Milovanom, uključujući i saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića, kao i mnogobrojni Istrani iz cijele Istre!

Tko je bio Viktor Kancijanić?

Viktor Kancijanić (Kocijančić) rođen u Tinjanu  1.ožujka 1945. godine, a poginuo kod planine Raduše 2,srpnja 1972.godine, bio je hrvatski politički emigrant, domoljub i mučenik.

Marijo Kancijanić, generalni vikar Porečko-pulske biskupije mu je brat.

Pohađao je sjemenište u Pazinu, a kad ga je završio, upisao je Bogosloviju u Rijeci. Vremenom je uvidio da se ne može posvetiti svećeništvu,  pa je napustio  studij teologije u Rijeci, i 1969.godine  otišao u Salzburg studirati filozofiju.

Sredinom 1971.godine u vrijeme „ hrvatskog proljeća“ saznao je da postoji organizacija Hrvatsko revolucionarno bratstvo,  kojom se oduševio. Pristupio je grupi Fenix pod pseudonimom Veli Jože. Kao i drugi feniksovci imao je solidne uvjete egzistencije zapadnog demokratskog svijeta, no nije se mirio s time,, nego je kao svi feniksovci živio za ideju  slobodne i samostalne hrvatske države. Stoga je uopće ne dvojeći se,  pristao sudjelovati u pripremama akcije Fenix 72.. U sklopu priprema te akcije, u prvoj polovici 1972. godine nekoliko je puta putovao u Italiju i ondašnju SFRJ. Tako je bio dijelom Bugojanske skupine, koja je ušla u ondašnju SFRJ da podigne ustanak protiv Jugoslavije. Poginuo je u sukobu sa JNA i Milicijom blizu Crkve Uznesenja  Blažene Djevice Marije na Šćitu.

viktor rama-šćit

Sama ideja podizanja spomen ploče  Viktoru Kancijaniću , naišla je na žestoko protivljenje IDS-a i SDP-a, a njihova argumentacija je u najmanju ruku demagoški prozirna! Citiram priopćenje načelnika općine Tinjan ,SDP-ovca Gorana Hrvatina;

“Godine 2012. donesena je Odluka o tome da se spomen ploča Viktoru Kancijaniću neće postaviti. SDP Tinjan predvođen Goranom Hrvatinom nikada nije, niti će podržati postavljane spomen ploče Viktoru Kancijaniću. Općina Tinjan i načelnik Goran Hrvatin u potpunosti podržavaju Odluku iz 2012. godine, kojom nije dozvoljeno postavljanje predmetne spomen ploče. Nažalost, predsjednik lokalne organizacije HDZ-a Tinjan, Boris Mofardin, kupio je kao fizička osoba dva grobna mjesta na mjesnom groblju u Tinjanu i sada ih iskorištava za političke aktivnosti koje su blago rečeno neprimjerene, neodgovorne i nedostojne jednog sudionika u političkom životu Tinjana i Istre. Na sva upozorenja Općine Tinjan, i načelnik da to što radi nema nikakvu podršku, Boris Mofardin se oglušio i nastavio raditi po svome. Nažalost, otišao je toliko daleko da je u osobnom kreiranju poziva za podizanje spomen ploče koristio formulaciju iz koje se da naslutiti kako Općina Tinjan i načelnik Goran Hrvatin sudjeluju u organizaciji takve aktivnosti – što je apsolutna neistina i u konzultacijama s pravnicima vidjet će se postoji li mogućnost poduzimanja pravnih koraka protiv predsjednika HDZ-a Tinjan, Borisa Mofardina. S obzirom da se radi o grobnim mjestima u vlasništvu fizičke osobe, Općina nažalost nema zakonskih mogućnosti da spriječi postavljanje spomen ploče. Međutim, sukladno javno iznesenim stavovima, podizanju spomen ploče neće nazočiti načelnik Goran Hrvatin niti bilo tko drugi iz lokalne organizacije SDP-a Tinjan.”

https://www.glasistre.hr/istra/tinjanski-terorist-ili-mucenik-mofardin-hdz-domoljubi-poput-kancijanica-moraju-biti-istaknuti-/-hrvatin-sdp-nikad-necemo-podrzati-postavljanje-spomenika-kancijanicu-571819

SRAMOTNO PRIOPĆENJE BEZ IJEDNOG ARGUMENTA! TIPIČNO YUGOKOMUNISTIČKO -AGITPROPOVSKI SROČENO!

DOISTA JE STRAMOTNO I ŽALOSNO DA NAKON 27 GODINA SAMOSTALNE REPUBLIKE HRVATSKE ZA IDS I SDP JOŠ UVIJEK VRIJEDE VRIJEDNOSTI BIVŠE JUGOSLAVIJE, A NE VRIJEDNOSTI DRŽAVE HRVATSKE.

Da ih podsjetim;” Hrvatska je nastala na povijesnoj prekretnici odbaciva­nja komunističkoga sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod, na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom vo­ljom potvrdio svoju tisućgodiš­nju državnu samobitnost. Novim Ustavom Republike Hrvatske (1990.) i pobjedom u Domovinskom ratu (1991.–1995.) hrvatski je narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuva­nje Republike Hrvat­ske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države”

Bivši drugovi iz IDS-a i SDP-a Istre, Hrvatska je odbacila komunistički sustav i njegove vrednote, i usvojila demokratski sustav i njegove vrednote!

Stoga istarskoj i hrvatskoj javnosti nemojte nametati vaše yugonostalgičarske i komunističke vrednote , kada su one samim Ustavom RH  odbačene!

POŠTUJTE USTAV REPUBLIKE HRVATSKE, ZEMLJE U KOJOJ ŽIVITE!

AKO JE I NE VOLITE, BUDITE BAREM LOJALNI GRAĐANI !

„SDP Tinjan predvođen Goranom Hrvatinom nikada nije, niti će podržati postavljane spomen ploče Viktoru Kancijaniću“

E pa slobodno vam je druže Goran Hrvatin, ne podržati postavljanje spomen ploče, ali vam nije slobodno zabraniti niti rušiti! Živimo u demokratskoj zemlji, gdje ste vi jedna od stranaka u Istri, a ne jedina stranka u Istri!

Lijepo vas je g. Boris Mofardin preduhitrio  kupujući dva grobna mjesta, samo se čudim poznavajući vaše naslijeđene udbaško-komunističke metode, da ga niste u tome uspio spriječiti. Mora da kiptite od bijesa i zloće , kada vam i nadgrobni spomenici smetaju?

Kakvi su to ljudi- neljudi kojima smetaju nadgrobni spomenici i spomen ploče mrtvima? Ni prema mrtvima ne iskazujete pietet?

Za  IDS–ovu i SDP-ovu yugokomunističku politiku Viktor Kancijanić je terorist, jer se usudio sa svojom grupom napasti njihovu još uvijek i nikada neprežaljenu JUGOSLAVIJU, a za istarske i hrvatske rodoljube je hrvatski mučenik, koji je svoj mladi život dao u tisućljetnoj borbi Hrvata za svoju državu!

Slava mu i hvala! Počivao u miru Gospodnjem!


Jedna misao o “IDS-OVOM JEDNOUMLJU NEMA KRAJA! ZABRANJUJU THOMPSONA, ZABRANJUJU ZA DOM SPREMNI , A SADA BI ZABRANILI I NADGROBNI SPOMENIK NA GROBLJU U TINJANU

Komentari su isključeni.