Opetovani napad i politički pritisak IDS-a preko Glasa Istre na Katoličku crkvu , neprimjerenim izrazima govora mržnje.


SRAMOTNA PROMOCIJA U BOŽJOJ KUĆI: U pulskoj crkvi predstavit će se knjiga koja relativizira ustaške zločine u Jasenovcu

https://www.glasistre.hr//kultura/sramotna-promocija-u-bozjoj-kuci-u-pulskoj-crkvi-predstavit-ce-se-knjiga-koja-relativizira-ustaske-zlocine-u-jasenovcu-581378?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Razmjena%2bprometa

Naslov je članka u Glasu Istre!

Kao prvo što bode oči je nepoznata vjerska terminologija  autorici  teksta Chiari  Bilić  jer se ne upotrebljava izraz ” Božja kuća ” za Crkvu, već Božji hram. U kući se ne vrši bogoslužje, već u blagoslovljenom Božjem hramu, tek toliko njoj i Glasu Istre, na znanje!I  kao drugo ne  radi ” Božjoj kući”, kao mjestu predstavljanja knjige, nego o dvorani koja se nalazi u podrumu ispod Crkve!

Upotrebljavati izraz sramotno vezano uz Katoličku crkvu i spominjanje Boga uz taj izraz, je uvreda za sve vjernike Katolike i napad na slobodu vjeroispovjesti, neviđen i neprimjeren u javnom, medijskom prostoru.

Takav ponižavajući govor mržnje mogu bezobzirno upotrebljavati samo oni koji ne poštuju ni vjernike, ni Katoličku crkvu kao instituciju, u svrhu postizanja svog cilja, a to je zabraniti slobodu mišljenja i javnog izražavanja.

Što je govor mržnje?

Po definiciji govor mržnje je; “govor koji tradicionalno obuhvaća svaki oblik izražavanja koji se smatra uvredljivim za bilo koju rasnu, religijsku, etničku ili nacionalnu skupinu”. 

Dr. sc. Dubravko Čjubić smatra da je ;”Mržnja, kao kontrapunkt ljubavi, rađa prezir prema ljudskosti u drugom ljudskom biću želeći ga pri tome povrijediti, oštetiti ili uništiti.”

Različite javne osobe, pa čak i pojedini aktivisti udruga za promicanje ljudskih prava, nerijetko govorom mržnje ideološki etiketiraju političke ideje i mišljenja koja se ne uklapaju u njihove vlastite svjetonazorske i idejne paradigme, zahtijevajući njihovo sudsko procesuiranje i sankcioniranje. Politički i svjetonazorski neistomišljenici se proglašavaju neprijateljima svih vrijednosti društva, a njihova se politička orijentacija utvrđuje kao govor mržnje kojeg svim sredstvima valja ušutkati, pa čak i zloporabom vlasti ili javnopravnih tijela.”

U ovom slučaju vlast koju predstavlja IDS ne prezajući od vrijeđanja i ponižavanja vjernika, upotrebljava čak i ime Božje u neprimjerenom načinu izražavanja, sve u cilju zabrane predstavljanja jedne knjige koja se ne uklapa u njihov politički svjetonazor.

Podsjećam autore tog neprimjerenog načina izražavanja u javnom medijskom prostoru, na;

OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA
usvojena i proglašena na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda rezolucijom br. 217 /III
10. prosinca 1948. godine

Članak 18.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje bogoslužjem, poučavanjem, praktičnim vršenjem i obredima.

Članak 19.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.

Članak 20.
 Svatko ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

Članak 27.
1. Svatko ima pravo slobodno sudjelovati u kulturnom životu zajednice, uživati u umjetnosti i sudjelovati u znanstvenom razvoju i njegovim koristima.
2. Svatko ima pravo na zaštitu moralnih i materijalnih interesa koja proizlaze iz bilo kojeg znanstvenog, književnog ili umjetničkog djela kojemu je autor.

Članak 30.
Ništa se u ovoj Deklaraciji ne može tumačiti tako da podrazumijeva pravo bilo koje države, grupe ili osobe da poduzmu bilo koju aktivnost ili izvrše bilo koji čin usmjeren na uništenje, ovdje utvrđenog bilo kojeg prava i sloboda.

Čitajući ovaj blago rečeno neprimjereni članak, ( neću upotrijebiti njihov izraz), ne mogu se oteti dojmu, da osoba ili više njih koji su bili uključeni u njegovu javnu objavu , ne poznaje osnove demokracije, Deklaraciju o ljudskim pravima i konačno Ustav RH, već se ponašaju  kao agitprop u nedemokratskim, totalitarnim režimima, za koje smo mislili da su relikt prošlosti.

Pa  im citiram i Ustav RH, molim pročitajte;

Članak 38.

Jamči se sloboda miš­­­lje­­­nja i izražava­­­nja misli.

Sloboda izražava­­­nja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćava­­­nja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osniva­­­nje svih ustanova javnog priopćava­­­nja.

Zabra­­­njuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještava­­­nja i pristupa informaciji.

Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.

Članak 39.

Zabra­­­njeno je i kaž­­­njivo svako poziva­­­nje ili potica­­­nje na rat ili uporabu nasi­­­lja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mrž­­­nju ili bilo koji oblik nesnoš­­­ljivosti.

Članak 40.

Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitova­­­nje vjere ili drugog uvjere­­­nja.

Članak 41.

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obav­­­ljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te uprav­­­ljati ­­­njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

Članak 42.

Svim se građanima priznaje pravo na javno okup­­­lja­­­nje i mirni prosvjed.

Glas Istre i Boris Miletić ovim člankom  prekršili  su Ustav RH, koji se bazira  na Deklaraciji o ljudskim pravima.

Dakle ovim člankom u Glasu Istre prekršen je Ustav RH u nekoliko članaka.

Članak 38, “Zabranjuje se cenzura,”  a ovaj članak u Glasu Istre zahtjev je za cenzuru i to govorom mržnje. Piše Glas Istre” na snažno negodovanje javnosti te gradonačelnika i predsjednika IDS-a Borisa Miletića. 

Moram konstatirati da je netočno “snažno negodovanje javnosti”, jer je jedino Boris Miletić izrazio negodovanje. Dovoljno je pogledati komentare po Portalima, pa da se vidi da je upravo suprotno, snažna osuda nedemokratskog istupa pulskog gradonačelnika  Borisa Miletića.

Članak 39, “Gradonačelnik Pule Boris Miletić osudio je pokušaj relativiziranja zločina i veličanja ustaškog režima, rekavši da u Puli, kao otvorenoj i tolerantnoj sredini, u kojoj se njeguju vrijednosti mira, tolerancije i suživota nema mjesta govoru mržnje i toleriranju ustaštva”

To je pravi primjer  totalitarne, političke manipulacije, jer “jedna otvorena i tolerantna sredina,” ne bi krenula napadima, vrijeđanjem i govorom mržnje na vjernike, na Katoličku crkvu i na samoga Boga, koristeći njegovo ime u neprimjerenom kontekstu.

Članak 41. koji je u ovom slučaju i najbitniji glasi;” Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obav­­­ljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te uprav­­­ljati ­­­njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.”

Gradonačelnik Boris Miletić perfidno se obraća Župniku sa pozicije vlasti, opetovano vršeći politički pritisak na njega, ne poštujući odvojenost Crkve od Države.

Članak 42. Koliko je samo upotrebljeno ružnih i neprimjerenih riječi, u izjavi za javnost gradonačelnika Borisa Miletića i Glasa Istre, koji osporavaju pravo zagarantirano ovim člankom Ustava na mirno okupljanje?

Sve u svemu jedno autokratsko,  nedemokratsko obraćanje javnosti pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, koji krši sva demokratska načela, toleranciju. pluralizam, odvojenost Crkve od države, slobodu mišljenja, slobodu vjeroispovjesti i slobodu okupljanja pozivajući se licemjerno na ” sredinu u kojoj se njeguju vrijednosti mira, tolerancije i suživota ” 

Nije to prvi puta da piski gradonačelnik zlorabi terminologiju “u Puli, kao otvorenoj i tolerantnoj sredini, u kojoj se njeguju vrijednosti mira, tolerancije i suživota ” u svrhu zabrana upravo tih vrijednosti i napada na Katoličku crkvu i njene vrijednosti;

  • primjer 1. U emisiji Oporbeni zarez HR Radio 1.program i reprizi na HRT 4 ,6.ožujka 2017 godine gost je bio Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić, U svom se govoru osvrnuo na HOD ZA ŽIVOT ,rekavši da se u Istri neće tolerirati nikakvi hodovi. OPS , a TOLERANCIJA ? Hod za život okupio je preko 25 000 ljudi koji su slavili život, a Boris Miletić time odobrava pravo na pobačaj i SMRT, na ne ŽIVOT.
  • primjer. 2. Vlada je 23. kolovoza 2017. darovala Porečko-Pulskoj biskupiji Vilu Idolu u Puli. Vrijednost poklonjenih nekretnina od 19,7 milijuna kuna procijenjena je po sudskom vještaku, a kako stoji u odluci uračunat će se u naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti pravnim osobama Katoličke crkve, sukladno Ugovoru zaključenom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima.

Prigodom potpisivanja ugovora sa Porečko-Pulskim biskupom, na spomendan krvave žrtve Bl. Miroslava Bulešića,  premijer Plenković je izjavio;

“Naša crkva njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, našu kulturu, našu baštinu. Okuplja naše ljude i stoga na ovaj način mislim da u jednom primjerenom obliku rješavamo pitanje za kojim već desetljećima se nastoji naći rješenje”

Na te se riječi premijera Plenkovića , ljutito obrušio pulski gradonačelnik  Boris Miletić izjavivši;

” Potenciranje takvog nacionalističkog diskursa uvreda je za sve građane regije koja počiva na otvorenosti, multikulturalnosti, raznolikosti i toleranciji ,takva retorika izravno negira sve vrijednosti ujedinjene Europe i šalje uznemirujuću poruku svim građanima, a pogotovo pripadnicima naših nacionalnih manjina”.

Koga je to Premijer Plenković uvrijedio spominjući zasluge Katoličke crkve? Nikoga i niti jednom ružnom riječi! Jeli Katolička crkva njeguje kulturnu baštinu, da, a samo jedan bliski primjer,  je neprocjenjiva kulturna baština “vodnjanskih mumija” koje su sačuvane samo zahvaljujući župniku Marjanu Jeleniću. Okuplja  li Katolička crkva ljude, okuplja !

Mogu samo ustvrditi na osnovu primjera koje sam navela, da pulski gradonačelnik ne razumije pojmove demokracije, tolerancije, suživota i pluralizma, jer je u bezbroj primjera dokazao da samo svoj svjetonazor i životno opredjeljenje smatra jedino mogućim i jedino ispravnim. 

I upravo su svi njegovi postupci usmjereni u poništavanje, negiranje, vrijeđanje pa čak govorom mržnje , svakog drugačijeg svjetonazora i životnog opredjeljenja.

Citiram Borisu Miletiću i Glasu Istre kao mediju koji ga podržava, iz Programske deklaracije IDS-a

O LJUDSKIM PRAVIMA

Temelj politike IDS-a su ljudska prava. Sloboda pojedinca, kao i sloboda savjesti i
izražaja individuuma, osnova je svake moderne države i kao takva iznad svakog
diskrecijskog prava države nad pojedincem.

Ljudska prava su nedjeljiva. Ta prava su jednaka za sve ljude neovisno o njihovoj
narodnosti, podrijetlu, rasi, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju,
obrazovanju, društvenom i materijalnom položaju.

Ne postoji interes viši od poštivanja ljudskih prava i ne postoji razlog zbog kojega bi
se ljudska prava mogla kršiti i ograničavati.

Dakle Boris Miletić i Glas Istre, opet ponavljam vašu Programsku deklaraciju;

Ne postoji interes viši od poštivanja ljudskih prava i ne postoji razlog zbog kojega bi
se ljudska prava mogla kršiti i ograničavati.

Doista ne postoji interes viši od poštivanja ljudskih prava i ne postoji razlog zbog kojeg bi se ljudska prava mogla kršiti i ograničavati zar ne Boris Miletić i vaši istomišljenici iz  Glasa Istre!

Stojite li i dalje na tim  pozicijama vaše Programske deklaracije i nakon što ste u ovom slučaju  prekršili sva ljudska prava definirana Deklaracijom UN o ljudskim pravima i Ustavom RH?