U obrazloženju Istarske županije o proglašenju istarske himne ni jednom riječju nije spomenuta pripadnost hrvatskom rodu i domu, kako piše u drugom stihu


“Krasna zemljo, Istro mila
dome roda hrvatskog
Kud se ori pjesan vila,
s Učke tja do mora tvog…..

Prigodom proglašenje” Krasne zemlje” istarskom himnom Istarska županija izdala je priopćenje sa obrazloženjem u kojem nema ni jedne riječi kojom istarsku himnu povezuje sa Hrvatskom, a drugi stih himne glasi ” dome roda hrvatskog”.

Čak je i ovom prigodom IDS koji ima većinu u Skupštini Istarske županije pokazao svoje antihrvatstvo i negiranje države Hrvatske, iako je u drugom stihu naglašeno ” dome roda hrvatskog” U obrazloženju je trebalo pisati pjesmu ” Krasna zemljo , Istro mila” od njezinog je nastanka istarski čovjek vezivao za pripadnost hrvatskom rodu, kako piše u drugom stihu, ali ne IDS- ovac koji je pisao obrazloženje ni jednom rječju hrvatsku pripadnost nije ni spomenuo.

Citiram ;

“Pjesmu “Krasna zemljo, Istro mila” od njezinog je nastanka istarski čovjek vezivao, ponajprije uz vlastitu unutarnju pripadnost svom rodnom istarskom kraju, njegovoj predanosti Istri, životu i suživotu ljudi ovoga podneblja, te snažnim osjećajem ponosa i oduševljenja vječnom i neponovljivom Učkom, gradovima, rijekama, istarskim morem i otocima, povijesno vezanim uz Istru. Jedva da je potrebno i spominjati kako se ta pjesma, u bilo kojoj prigodi, od svečane do svakodnevne, uvijek pjevala ili slušala s jednakim oduševljenjem i zanosom. Gotovo da i nema čovjeka koji ovu pjesmu ne doživljava i svojom himnom, odom radosti i pričom o dobrim ljudima Istre i vjeri u bolju i pravedniju budućnost istarskog naroda. Stoga, se i vrijeme u kojem ona utvrđuje službenom himnom Istarske županije, poklapa s vremenom kada ova regija kroči svojim putem prema Europi, kojoj je zapravo oduvijek i pripadala.

Polazeći od toga, Skupština Istarske županije, na svojoj je sjednici, održanoj 23. rujna 2002. godine donijela odluku kojom se utvrđuje pjesma “Krasna zemljo, Istro mila” kao HIMNA ISTARSKE ŽUPANIJE.

http://www.istra-istria.hr/index.php?id=197