Paušalne tvrdnje su diskreditacija bez dokaza g. Debeljuh, nisu istina , nijedan sud ih ne bi uvažio


G. Debeljuh pišete  o provjerenim istinama, a vi sam niste provjerio ono što pišete! Niste uopće provjerio svoje tvrdnje, niti ih dokumentirao!

Na portalu iVijesti.hr g.  Dino Debeljuh opetovano me prozivate za iznošenje neistina i poluistina,  a da niste  naveo gdje i u kojem članku ste pročitao neistine koje sam ja navodno napisala!

Kada napišete da iznosim neistine, napišite koje su to neistine, gdje i kada ste ih pročitao! To bi bilo u najmanju ruku korektno, jer paušalno prozivanje morate priznati nije fer i pošteno.

Stoga vas pozivam da najprijje napišete gdje i kada ste pročitao moj potpisani tekst da su IDS osnovali  četnici , fašisti, talijanaši i iredentisti, pa onda možemo argumentirano dalje diskutirati!

Sve što napišem navedem izvor, poveznicu na izvor ili citiram gdje sam određeni podatak našla, što vi uopće nigdje ne prakticirate! Tako sam i navela da sam kao izvor uzela članak sa bloga Žurnalist, koji nitko nije demantirao kao neistinit, pa je prema tome medijski važeći kao istinit.

Vino, korupcija i misterij IDS-a

Za to mene ne možete prozivati, već ste prigovor sa vašom verzijom istine trebao uputiti g. Denisu Kuljišu ili još bolje Elvisu Mileta, koji je autor tog članka. G. Elvis Mileta profesionalni je novinar i ne vjerujem da bi se služio neistinama u opisivanju događaja u kojima je sam sudjelovao!

Stoga vašu primjedbu na ovaj dio u potpunosti odbijam, jer nitko nije demantirao ni Elvisa Miletu, ni Denisa Kuljiša, pa ja nikako nisam mogla “ponovo prenosite neistine koje su drugi pisali (Denis Kuljiš i ostali).”

Uzalud vam vaše poslovice g. Dino Debeljuh, kada ne poznajete osnove medijske komunikacije, a to je dokaz! Današnja tehnologija vam omogućava dokazivanje na više načina; poveznica ili link, citati i screenshot, odnosno preslika! Ništa od toga niste koristio!

Možete vi pisati ” zemlja se zaklela raju, da se sve tajne doznaju” itd, da ne ponavljam vaše poslovice, ali kada nitko ne  demantira neki tekst, on je važeći  bez dileme!

Na taj dio osnivanja IDS-a odgovoriti će vam Ivan Pletikos, jedan od osnivača, pa lijepo sa njim raspravite detalje, za mene  su važeći tekstovi koje sam citirala, dokle god ih netko ne demantira.

Nadalje opet ste tražio da odgovorim  da “pružite dokaze da smo podržali Pokret za Jugoslaviju, da su iredentisti i talijanaši osnovali IDS” Kako da vam ja pružim dokaze, kada vi ničim niste dokazao da sam ja to napisala?

Izvolite navesti točno gdje sam ja to napisala, u kojem članku, na kojem portalu i kada ste to pročitao? A čisto sumnjam da ćete naći,  jer mi je poznat  popis prvih članova IDS-a i nisam mogla napisati da su ga osnovali iredentisti i talijanaši!

Tražite ispriku! Za što da se ispričam? Ničim niste dokazao da su moji tekstovi pogrešno interpretirani, ni neistinito napisani! Vi biste se trebao ispričati za iznošenje paušalnih prozivki kojima me diskreditirate i opet u drugom tekstu  bez dokaza gdje i kada sam ja te po vama neistine napisala!

Opet , još jednom ponavljam da dobro upamtite g. Debeljuh napisao ste; “Vjerujem da sam Vam, gospođo Benčik, uspio dočarati koliku nepravdu možete učiniti prenošenjem tuđih tvrdnji, koje su u ovom slučaju bile nepotpune. Lijep primjer kako se poluistinama može varati.” dakle ponavljam, nitko nije demantirao ni Elvisa Miletu, ni Denisa Kuljiša , i na osnovu čega sam ja mogla znati da su to “poluistine kojima se može varati “a datumi su kod Denisa Kuljiša 28. 11 2018. godine, a kod  Elvisa Milete

Elvis Mileta                                                                           

 1. studenoga 2018.podijeljeno javno na FB stranici.

Imao ste dovoljno vremena reagirati, vi ili bilo tko iz IDS-a, a niste! I onda je najlakše drugoga optužiti, jer koliko god vi tvrdio da ne optužujete, to je optužba, medijska diskreditacija bez ijednog dokaza!

Knjiga IDS – /NE/USPJEH ISTARSKOG REGIONALIZMA Tatjane Tomajić napisana je po svim standardima znanstvenog istraživačkog rada, ali vi možete imati svoje mišljenje, koje priznati ćete nije znanstveno, već vaše subjektivno, što znači znanstveno irelevantno!

Dalje u tekstu tvrdite da “Ta knjiga po meni nije znanstveni rad, iako to pretendira biti, iz razloga što tvrdnje u njoj nisu nimalo objektivne. Autorica knjige citira članke iz novina (iako svi znamo tko je te novine tada„usmjeravao“, kao i „informacije“ koje su razni mediji širili.“

I to je vama dokaz? Jeste li naveo ijedan članak i ustvrdio da je neistinit? Niste g. Debeljuh, niste i takvim vašim načinom ništa niste dokazao! Samo vaše paušalno viđenje, odnosno mišljenje!

Ne radi se to na taj način g. Debeljuh, samo vaša riječ bez konkretnog dokaza, oprostite nije vjerodostojno! Koji bi vam sud na pr, takvo što uvažio?

Nije mi namjera niti sam ovlaštena pisati u ime Tatjane Tomajić, već ću vam reći svoje mišljenje o politici IDS-a od njegova osnivanja do danas, koje  nije daleko od stavova Tatjane Tomajić!

Prije svega promatram politiku IDS-a u odnosu prema hrvatskoj komponenti u Istri, jer za mene je  Istra moj zavičaj, a domovina Hrvatska.

 Ali  za razliku od mene, IDS- u je Istra zavičaj, ali nije domovina Hrvatska!

A to i je srž prijepora IDS-ove politike!

Po  tome i jest točno napisala Tatjana Tomajić neuspjeh “istarskog regionalizma”, jer IDS nema domovinu zbog ” trojedno jedinstvo tog prostora” koje ne postoji.

Pogledajte kako je Slovenija raširila žicu na granici!

Stoga je točno što je Tatjana Tomajić napisala, a vi ste citirao;“ „Istraživanje će potvrditi da slabljenjem nacionalnog identiteta istarskih Hrvata kroz promicanje Istrijanstva i transregionalnosti, zagovaranjem nevidljivih granica i demonstracijama na granicama sa Slovenijom i antihrvatskim stajalištima političkih elita, IDS nije pridonio pozitivnom rješenju graničnog spora…

I nije, granični spor je još aktualan!

A evo i slučajnosti Tatjana Tomajić je sa Mirelom Altić  suautor knjige HRVATSKO-SLOVENSKA GRANICA NA RIJECI DRAGONJI, tako da joj je materija itekako poznata.

Evo što vam piše u Istarskoj enciklopediji; http://istra.lzmk.hr/clanak.aspx?id=2334

” Programskom deklaracijom iz 1991. IDS se definira kao »regionalna stranka koja djeluje na prostoru Istre i istarskih otoka, državno teritorijalno razdijeljena između republika Hrvatske, Slovenije i Italije, ali povijesnim, kulturnim, zemljopisnim, etničkim, gospodarskim i ekološkim određenjima objedinjena u trojedno jedinstvo tog prostora«. Regionalistička orijentacija IDS-a iskazana tada kroz autonomizam i transgraničnost kao dva osnovna strateška cilja dodatno se konkretizira programatskim Rovinjskim deklaracijama iz 1994:

 • Deklaracijom o autonomnoj Županiji istarskoj, koja ističe ustroj Istarske županije kao autonomne regije;
 • Deklaracijom o regionalnom ustrojstvu Republike Hrvatske, koja se zalaže za izgradnju regionalnog umjesto županijskog sustava te
 • Deklaracijom o Euroregiji Istri. Koncept transgraničnog regionalizma, artikuliran kroz ideju Euroregije Istre, usmjeren je prema funkcionalističko-interesnom povezivanju istar. prostora razdijeljena drž. granicama.

S obzirom na ciljano teritorijalno rješenje, pojedine su stranačke struje unutar IDS-a izvan programskih dokumenata iskazivale protivljenje dominantnim zahtjevima za regionalnom autonomijom, dok su druge isticale ideju federalizacije, koja je 1997. artikulirana inicijativnim projektom Ivana Paulette pod nazivom Zemlja Istra.”

Znate kako je završio projekt Zemlja Istra, mislim da veoma dobro znate g. Debeljuh;

Ivan Corrado Pauletta povukao se razočaran iz javnog političkog života, jer mu je propao projekat Zemlja Istra, koji je bio van ustavnih okvira Republike Hrvatske

 • Donošenje Ustava Zemlje Istre
 • Vlastiti fiskalni sustav
 • Vlastito sudstvo
 • Vlastita teritorijalna policija
 • Vlastito školstvo
 • Demilitarizacija  Istre
 • Organiziranje Istre kao federalne jedinice unutar Republike Hrvatske!!!

Ovaj Paulettin projekat je ustvari realizacija  njegovih izvornih regionalističkih i separatističkih ideja i nepriznavanja hrvatske komponente stanovništva Istre.

Projekat Zemlja Istra izazvao je turbulencije u samom IDS-u, jer lako je svako toliko malo medijski izletiti i provocirati, a drugo je ovakav projekat koji govori o realizaciji prezentirati javnosti. Taj je Paulettin projekat doživio neprihvaćanje u samom IDS-u, ali je ostao trajno u njegovom duhu i samoj biti postojanja stranke.

“IDS nije sudjelovao na prvim parlamentarnim izborima 22. travnja 1990., proglasio te izbore nedemokratskim i članstvu je preporučio da glasuju za SKHSDP. Tada se IDS se zalagao za “konstituiranje Jugoslavije kao demokratske i legitimne federacije“ https://hr.wikipedia.org/wiki/Istarski_demokratski_sabor

Evo g.Debeljuh,  koristim izvore koje, opet kažem nitko nije demantirao. Izvolite ako smatrate da nije točno pisati Googlu i dati ispravku na Vikipediji, a ne mene diskreditirati da pišem neistine!

Obzirom da se opetovano služite vašim osobnim nagađanjima, bez ijednog dokaza i time me diskreditirate u javnom prostoru bez valjanog razloga, počinjem sumnjati u vašu dobronamjernost, jer taj vaš način pisanja ima prepoznatljiv rukopis nekih ne tako davnih vremena za diskreditaciju osoba koje nekima nisu podobne, a izgleda da sam u ovom slučaju to ja!

Stoga ću g. Debeljuh razmisliti o daljnjim koracima u ovoj polemici, jer ovakav vaš neargumentirani način pisanja ne bi niti jedan sud uvažio kao dokaz!

A kao prilog evo što je napisao Ivan Corrado Pauletta 2012 godine, kada je uvidio kojim je putem krenuo njegov IDS.

PREZIREM TE

     Možda bih te trebao mrziti ali to ne mogu, to ne znam. Zato ti najavljujem svoj prezir.

     Bio si izabran od naroda da upravljaš  društvenim akcijama i da čuvaš  pa i da obogaćuješ opća dobra. Dobra sviju nas pa prema tome i tvoja, ali ne samo tvoja. Narod ti je dao povjerenje u nadi poboljšanja, ali i na temelju tvojih riječi – tvojih obećanja.

     No, da odmah raščistimo, nikakvo neznanje ne može te opravdati. Nikad nisi rekao da ne znaš, nikad nisi prihvatio da si nesposoban, nikad se nisi povukao s funkcije odnosno s položaja.  Svjesno si lagao tvojim bližnjima, gledao u oči i krao. Zato te prezirem.

     Prezirem te, jer su uzrokovano svojom pohlepom, nestala silna društvena dobra.

     Prezirem te, jer si svom rastrošnošću osiromašio trud generacija prije tebe. Generacija koje su stvarale i radile da bi u starosti i nemoći imali časnu egzistenciju.

     Prezirem te, jer su tvojom krađom zakinuta djeca. Žive u siromaštvu koje ti ne želiš, koje ne možeš ni zamisliti.

     Prezirem te, jer si svojom rasipnošću ukrao omladini mogućnost školovanja, posla i svakog napretka.

     Prezirem te, jer si svojim lopovlukom zakinuo bolesne i nemoćne, te im nametnuo bijedu i siromaštvo. 

     Prezirem te, jer si oskvrnuo vjeru koju, lažno prakticiraš. Lagao si i lažeš ljudima i Bogu. Lažeš svojoj okolini i svojim bližnjima.

     Prezirem te, jer nikada nisi časno odstupio, a na to ni danas ne pomišljaš, iako oko sebe širiš propast i rasulo.

     Prezirem te, jer sebe smatraš sveznalcem, mudracem, bezgrešnim i nezamjenjivim. Izgubio si se u svojoj oholosti, nezajažljivosti i pohlepnosti. Za svoje neuspjehe i promašaje uvijek kriviš druge.

       Misliš da si majstor prevare pa stalno obmanjuješ, lažeš i kradeš. Može li se uopće reći koliko si tvojim neodgovornim radom i lopovlukom unesrećio ljudi. 

     Ovu zemlju, koja je Bogom dana da se razvija i napreduje osiromašio si i unazadio, uništio i opljačkao.

     Uveo si korupciju i postavio je na pijedestal nedodirljive prakse. Razmnožio si laž, mržnju i  kriminal. 

     Skrivajući se iza domoljublja dopustio si mafiji da se domogne države i naših sudbina.

     Prezirem te, jer kada sam izvan zemlje, ljudi me gledaju kao građanina koji dolazi iz nazadne sredine i države lopova.

     Ne znam hoće li ti budućnost ili sudbina suditi, ali znam da ću te prezirati i proklinjati čas kada sam ti povjerovao. Nadam se da će se ovaj moj prezir umnožiti sa svima onima koji te također opravdano preziru.

     Prezirem i sve one koje se ne bave takvom „politikom“, ali lukavo iz prikrajka i pod tvojim okriljem – rade isto što i ti.     

 Cijenjene građanke i građani, dignimo svoj glas, smijenimo tu bandu lopovsku. To je jedino moguće, jer oni ne misle da bi ikada trebali odstupiti.        

                                                                      Ivan Pauletta