Još jedan poraz IDS-ove politike demilitarizacije Istre. HV se vratio u Pulu.


U Puli je na veoma svečan i dostojanstven način otvorena vojarna Hrvatski branitelji Istre!

U nazočnosti najviših državnih dužnosnika, predstavnika Hrvatske vojske i brojnih okupljenih hrvatskih branitelja u Puli je u petak, 15. studenog 2019. godine održano svečano otvaranje vojarne Hrvatski branitelji Istre.

U vojarni u Puli predviđen je razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, zatim Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Uz članove obitelji branitelja poginulih tijekom razminiranja aerodroma Pula, svečanosti su nazočilli predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenik župana Istarske županije koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik grada Pule Boris Miletić i načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić, te ostali predstavnici područne i lokalne samouprave.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević: “Ova Vlada je vratila Hrvatsku vojsku u Pulu”

U Puli svečano otvorena vojarna Hrvatski branitelji Istre

Hvala vam ministre Krstičević, osjećam se puno bolje sa tom spoznajom! Osobito poznavajući politiku IDS-a prema Hrvatskoj vojsci i demilitarizaciji Istre.

Još prije godinu dana Boris Miletić vikao je ” Militarizacija Pule i Istre nije opcija i mi ćemo se boriti protiv toga na sve moguće načine.” Kako kršeći Ustav RH?

Boris Miletić neće da vojni avioni HV-a nadlijeću Istru???
Zar je nebo nad Istrom IDS-ova svojina???
Stvarno vlast i moć koju ti daje ta vlast,  pogubno djeluje na moć razumnog prosuđivanja.
Jedan lokalni dripac, čiji je otac sa tog istog aerodroma htio razoriti Pulu, i bacao letke
protiv hrvatske samostalnosti, uvjetuje hoće li HV aktivirati vojni aerodrom ili ne, hoće li
hrvatski avioni  letjeti ili ne, prelazi sve granice lokalne ovlasti!
A nisu mu smetali JNA avioni i Pula puna vojske JNA?
Ne nisu, jer to je bila njegova vojska!
Ali na sreću ne odlučuje Miletić. Državna sigurnost iznad je IDS-a i svih stranaka!
U tom sam smislu i dobila odgovor na moj mail upućen MORH-u

“Poštovana, možemo vas izvijestiti da će Hrvatska vojska, kao što je to činila i do sada, štititi integritet cijele Republike Hrvatske, a zaštita zračnog prostora obuhvaća cijeli teritorij Republike Hrvatske.”

Što naravno odgovara i članku  2 Ustava  RH

Članak 2.

Suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv.

Suverenitet Republike Hrvatske prostire se nad njezinim kopnenim područjem, rijekama, jezerima, prokopima, unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim morem te zračnim prostorom iznad tih područja.

I na samom svečanom otvaranju Miletić  je rekao” “Vjerujem da će Središte za bespilotne letjelice biti učinkovito u civilnoj namjeni i aktivnostima, te da će visokoobrazovani kadar s prostora cijele Istre imati mogućnost zapošljavanja”. Naglasio je civilnu namjenu, iako je zapovjednik središta za besposadne sustave bojnik Zvonimir Mravunac naglasio kako središte po svom ustroju ima velik potencijal za jačanje već ostvarene suradnje s NATO i EU savezom te predstavlja izazov za vojnu i civilnu industriju.

“Opremljeni smo najmodernijim besposadnim sustavima srednjeg dometa u svijetu”

Miletić nije mogao sakriti  poraz,” nije šija nego vrat” , po narodnoj poslovici ! Neće zasada letjeti borbeni zrakoplovi, ali  helikopteri nadlijeću drevnu pulsku Arenu, a nadlijetati će i najmodernije besposadne letjelice, ne samo Arenu, nego i cijelu Istru!

helikopteri nad arenom

A tako su lijepo IDS-ovci zamislili Republiku Istru bez Hrvatske vojske, demilitariziranu u svim svojim dokumentima.

Programska deklaracija IDS-a

O demilitarizaciji

Stranka se zalaže za demilitarizaciju Regije jer je najbolja politika -mir.

Novi oblici suradnje među svjetskim velesilama omogućuju drukčiji pristup vojsci i naoružanju malih država i regija.Stranka traži ubrzanu demilitarizaciju regije, ali na način da se svim zaposlenim u vojnim službama, ako žele nastaviti rad i život u regiji to i omogući.

Postojeće vojne komplekse i potencijale treba prenamijeniti za ubrzani privredni razvoj Regije.Sigurnost u državi i regiji osiguravat će policijska služba u suradnji saregionalnim organima. Omladini, umjesto služenja vojnog roka treba omogućiti tijekom školovanja vježbe iz civilne zaštite radi obučavanja i spremnosti za slučaj elementarnih i drugih nepogoda. ( omladini, a ne mladima ops )

Rovinjske deklaracije

  • o Autonomnoj Županiji Istarskoj

članak 8

Podruĉje županije Istarske je demilitarizirana zona

članak 9

Općine i gradovi Ţupanije Istarske, na temelju posebne odluke njihovog predstavniĉkog tijela, ĉlanice su Euroregije Istre.

Deklaracija o županiji Istarskoj je sastavni dio političkog programa IDS-a i ona obvezuje sve članove IDS-a u svim institucijama političkog sustava i u javnom životu.

Tek toliko! Moram se nasmijati” uspjehu” svih članova IDS-a u ostvarivanju Deklaracije županije Istarske kao demilitarizirane zone!

Hodnja HV po Istri “Na častan, ponosan i dostojanstven način vratili smo se u Istarsku županiju, ljudi su nas srdačno pozdravljali cijelim putem”, rekao je bojnik Mravunac

Pripadnici Hrvatske vojske u toj su prigodi ispred najpoznatijeg istarskog spomenika kulture i zaštitnog znaka grada Pule – Pulske Arene, poslali poruku: “U povijest ulaze odlučni. Budućnost pripada hrabrima. Hrvatska vojska – vojska pobjednika!”.

Naime, povratak Hrvatske vojske u gradove dio je koncepta novog operativnog rasporeda Hrvatske vojske s ciljem povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, pomoći lokalnom stanovništvu, poboljšanja standarda života, rada i obuke pripadnika HV-a te promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata.

Hrvatska vojska stigla u Pulu