Hrvatska demokracija; imamo samo pravo biti glasački stroj političkim elitama


Uvod

Prema čuvenoj izreci Abrahama Lincolna (1863.), demokracija je “vladavina naroda, od naroda, za narod”; te se tri tvrdnje mogu protumačiti na sljedeći način:

  • “vladavina naroda”: narod je vrhovna vlast i on tu vlast izvršava ili nekome za to daje mandat, i tko god u vlasti sudjeluje, narod ga može smatrati odgovornim;
  • “od naroda”: vlast izvršavaju izabrani predstavnici ili sami građani;
  • “za narod”: vlast se izvršava u interesu naroda, odnosno općeg dobra.

Upravo tako! Političke elite sjete se naroda samo kada su izbori i kada očekuju da im glasači svojim glasovima potvrde njihove funkcije i sve povlastice koje im te funkcije donose.

Ali ako im narod ne želi dati svoj glas, onda ga svojim sluganskim perima i stranačkim poslušnicima  pretvore u veleizdajnički narod. Zamislite kako se narod usudi pobuniti se i ne dati “svojim” političarima  glas? Jer ipak taj glas  im omogućava ugodan, bezbrižan i lagodan život, bez stalnih briga, hoće li dobiti plaću, hoće li moći plaćati rate kredita, hoće li ga blokirati, deložirati  i stigmatizirati kao veleizdajnika ?

Izdajničkoj vlasti je onda narod kriv za njenu promašenu izdajničku politiku! U Yugi su bili partijski komesari, ali kako političke elite tvrde da je Hrvatska demokratska država, partijske komesare zamjenili su emisarima, sluganskim novinarima, portalima i ostalim medijima koji stigmatiziraju. maltretiraju mene malog čovjeka iz naroda i uvjeravaju ga da im ” mora” dati svoj glas, jer ako ne da,  opet je izdajnik! Ali pitam se koga sam  to i što sam  to izdala?  Političke elite? Stranke? Koga li, kada svoju domovinu nisam?

Politički izabranici  ne  sjete se uopće da opravdaju  glasove koje su dobili,  svojim radom  za taj narod,  izbor na tu funkciju ili na taj položaj. Ne znaju ni što u Ustavu RH piše;

Članak 1.

“Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.

U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.

Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.”

Vlast proizlazi iz naroda, jer je biračko pravo jedno od osnovnih ljudskih prava , pa svaka osoba svojim glasom bira svog predstavnika, zato ti predstavnici pripadaju narodu,  svojim radom i rezultatima  odgovaraju narodu.

Međutim u Hrvatskoj političke elite ne odgovaraju narodu, ne poštuju na izborima iskazanu volju naroda, ne sjete se da odgovaraju tom narodu za učinjeno ili neučinjeno, i kada jedan dio naroda uvidi da rade protivno njegovim interesima i nema ih namjere više podržati, onda slijedi bespoštedna i beskrupulozna borba sa tim istim narodom za očuvanje slikovito rečeno fotelja, pozicija i povlastica! Onda glasački stroj treba svim mogućim metodama usmjeriti prema odabranim političkom elitama, pa i proglasiti ga veleizdajničkim, ako ne podrži određenu političku grupaciju.

Tu se postavlja pitanje tko je koga izdao? Lako je dati odgovor, samo pogledati imovinsko stanje i zaključiti da su se političke elite udaljile od naroda i da su upravo one te,  koje su izdale vlastiti narod, narod koji ih je birao i iskazao im povjerenje, koje su oni izigrali a da za njega ništa nisu učinili, već ga blokirali, ostavili ga  bez radnih mjesta, deložirali i  istjerali iz njegovih  stoljetnih ognjišta.

Izgleda da još uvijek misle da nam mogu ispirati mozak svojim sluganskim perima i svojom demagogijom? Prosli smo mi, barem moja generacija taj režim i prepoznajemo njegove metode kojima se i dan danas služe samo da sačuvaju pozicije, stečenu imovinu i vlast koja im to garantira!

Tko je kriv za ovu situaciju i tko će biti kriv ako potpuno nezasluženo, bude izabran Milanović za Predsjednika Republike Hrvatske?

Jednostavan i brz odgovor; isključivo Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković!

Isto kao što sam brzo odgovorila lako ću i obrazložiti;

HDZ je unatoč svemu i svim pogreškama u vođenju hrvatske države od smrti prvog hrvatskog  predsjednika dr. Franje Tuđmana do dolaska Andreja Plenkovića na čelo stranke, bila  nacionalna, stožerna demokršćanska stranka desnice. Andrej Plenković je odmah nakon dolaska na čelo stranke izjavio da će je pozicionirati u lijevi centar, što je s obzirom na njen značaj u stvaranju samostalne hrvatske države potpuno u suprotnosti  od glasačkog tijela od kojeg ovisi njena pozicija na vlasti u Hrvatskoj. Upustio se u jedan eksperiment i ponudio biračkom tijelu HDZ-a nešto što je njima potpuno neprirodno.

HDZ uspijeva samo kada birače zahvaća široko. Kada čvrsto drži centar i desni centar. I kada na istaknutim mjestima ima vlastite perjanice na desnici. Tada je jednostavno nepobjediv. I mogao je biti nepobjediv, samo da je barem najavio provedbu Rezolucije Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, koja jednako  tretira komunizam kao i fašizam i nacizam.

EU Parlament mu je ponudio kao na dlanu tu Rezoluciju kojom bi spriječio kandidaturu Zorana Milanovića, a ako i ne bi provedbom članka 18. i uklanjanjem svih naziva ulica, trgova i parkova sa imenom zločinca Josipa Broza Tita, jasno bi dao do znanja da je sa komunističkim mentalitetom  i naslijeđem gotovo, da to pripada prošlosti  i suzio bi mu prostor djelovanja u predizbornoj kampanji “napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava;”

Međutim Andrej Plenković potpuno se oglušio na tu Rezoluciju, iako su svi hrvatski EU  zastupnici glasali za nju i još gore, nije ni razmišljao da je provede, iako je pripremao predsjedanje Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godini.On je Eurofil, njemu je glavna preokupacija Predsjedanje Hrvatske Vijećem EU ,kao da je to neki veliki uspjeh Hrvatske u EU, a to je samo redovno rotiranje u kojem se svakih 6 mjeseci izmjenjuje zemlja predsjedatelj. I sada nama hrvatskim građanima to redovno Rotiranje  prikazuje kao veliki uspjeh, a ustvari Plenkovićeva najvažnija preokupacija nije Hrvatska, nego EU. Zato mi nije jasno kako će pravdati EU ne provođenje Rezolucije EU Parlamenta  od 19.09 2019.godine.?

Prema tome jedini komu će biti svejedno tko će biti izabran za Predsjednika RH je upravo Andrej Plenković ( tekst pišem dok još nisu poznati izborni rezultati).

Andrej Plenković proizašao je iz istog okruženja kao i Zoran Milanović i stoga mu je pogodovao da se to pitanje ne otvara.

Međutim to nije Andreju Plenkoviću bila zapreka da okrivi glasače za svoju promašenu politiku ; “Svi koji su dali potporu Miroslavu Škori u prvom krugu pomogli su Milanoviću da bude prvi u prvom krugu. To je jasno kao dan. No, to će se preokrenuti”., poručio je Plenković.

To jednostavno nije točno, to je prebacivanje i skidanje krivice sa sebe na glasače koji su odbili biti njegov glasački stroj. Da je Andrej Plenković vodio HDZ i Vladu RH osluškujući svoje biračko tijelo, koje mu je dalo povjerenje na izborima, ne bi se Miroslav Škoro ni pojavio kao kandidat za Predsjednika RH.

Da je Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović dopusti da nastavi voditi politiku sa kojom je počela mandat, ne bi Miroslav Škoro polučio takav uspjeh. Međutim u  Hrvatskoj nema samostalnih , neovisnih politika , uvijek netko vuče konce iza kulisa i radi za nečije interese, odnosno interesne skupine. Tako se pojavio i Miroslav Škoro( iza kojeg netko stoji?) koji je glasačima dao nadu, nadu da se ipak nešto promjeniti .

Jer priznao on to ili ne Miroslav Škoro je u samo 6 mjeseci uspio okupiti 1/4 ukupnog biračkog tijela u Hrvatskoj i to bez stranačke infrastrukture, isključivo na trudu i zalaganju volontera koji su dragovoljno po kiši i ružnom vremenu stajali na štandovima i prikupljali potpise.

Upravo to je šokiralo arogantnog i umišljenog Premijera, ali ga nije upozorilo da preispita sebe i svoju promašenu politiku, nego svu krivicu prebacuje na birače,  koji su “pomogli Milanoviću da bude prvi u prvom krugu”. Ne samo je Andrej Plenković kriv za to, jer nije slijedio svoje glasačko tijelo, nego je svojom politikom radio upravo suprotno od očekivanja birača koji su mu dali mandat da vodi Vladu RH.

Neki komentatori kažu da ovo nisu parlamentarni izbori i da stranke tu ne igraju nikakvu ulogu! Nisam suglasna! Na glasačkom listiću ispod imena kandidata piše koje stranke ga podupiru, znači da nije samostalan neovisan kandidat, nego da predstavlja programe za koje se te stranke zalažu. Samo je dr.sc. Miroslav Škoro bio neovisan kandidat, na kojega su sluganska pera i portali izvršili neviđenu hajku, koju su prenijeli i na njegove glasače. I stoga je sam Škoro poručio svojim glasačima da glasaju po svojoj savjesti, a on sam će poništiti listić tako da nadopiše br.3 hrvatski narod.

I samo je Miroslav Škoro od svih predsjedničkih kandidata, spomenuo u svom govoru da će otvoriti pitanje provedbe Rezolucije EU Parlamenta od 19.09 2019. godine.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogla je i sama u svojim obraćanjima javnosti na predizbornim skupovima najaviti provedbu Rezolucije EU Parlamenta neovisno od Vlade i Sabora, te ih na taj način prisiliti da se to pitanje stavi na dnevni red Vlade i Sabora i time pridobiti glasače, ali nije “smjela” bez dopuštenja Premijera Plenkovića. Šteta!

Velika šteta, jer je propuštena idealna prilika za razvoj i demokratizaciju hrvatskog društva, koje je duboko zapelo u glibu yugokomunističkog  mentaliteta a sa ovom političkom garniturom teško da će se iz toga gliba izvući.

Završiti ću sa stihovima pjesme OD KUD TI PRAVO

Od kud ti pravo, od kud ti pravo
reci da zemlju ti ovu volis
vise od mene….

Svi jednom plate jer ima Boga
platit ces i ti za svaku suzu
naroda svoga