Pulski gradonačelnik Boris Miletić dočekao da se Pula vrati moru. Uljanik odlazi u povijest.


Evo nažalost ostvarilo se predizborno obećanje Pulskog gradonačelnika Borisa Miletića o vraćanju Pule moru.

Ovaj spot dio je predizborne kampanje za lokalne izbore 2009.godine, pulskog gradonačelnika Borisa Miletića,  za drugi mandat na toj  funkciji, na koju je prvi put izabran 2006.godine .

Nakon nabrajanja projekata koji su realizirani u prvom mandatu Boris Miletić iznosi planove za projekte koje želi ostvariti u drugom mandatu, za koje traži potporu birača.

Jedan od projekata je Šetnica oko cijelog pulskog zaljeva;

” Otvaranje Pule moru je projekt koji traje i mi definitivno krećemo u to. Želimo napraviti jednu veliku šetnicu oko cijelog pulskog zaljeva, kako bi se ljudi tu okupljali. Ali gle sad smo krenuli i nema stajanja!” riječi su Borisa Miletića.

Naravno da ne bi Boris Miletić to izjavio da nije imao potporu svoje stranke IDS-a. U stranci se još od 1998.godine govorilo o izmještanju Uljanika. O tome je u više navrata govorio tadašnji Župan Istarske županije Ivan Jakovčić.

Kako je moguće napraviti veliku šetnicu oko cijelog pulskog zaljeva, kada  2/3 zaljeva  zauzima Uljanik? Tu se vidi da je Uljanik već eliminiran u planovima IDS-a kao brodogradilište!

Pa tako u GUP-u  već  2007. godine nije bilo brodograđevne djelatnosti u pulskoj luci, o čemu sam opširno pisala.

BRIJUNI RIVIJERA GUP

https://hrvatskepraviceblog.wordpress.com/2018/10/06/stari-plan-ivana-jakovcica-ipak-se-ostvaruje-uljanik-arsenal-nestaje/

Ta ideja o izmještanju Uljanika iz pulskog zaljeva zbog turizma dio je programa IDS-a, koji je razvoj Istre vidio jedino u turizmu, pa su sva industrijska poduzeća koja su zapreka razvoju turizma, po njima trebala biti izmještena ili ugašena. Time je IDS podredio industriju turizmu i pogodovao uništenju industrijskih subjekata u Istri.

Na lokaciji koju zauzima Uljanik po GUP- u predviđena je gradnja hotela i marina za jahte, a na otočiću Uljanik samo remontna brodogradnja za popravak jahti.

Tako  je započeo proces uništavanja Uljanika. Izvlačenjem novaca državnih jamstava preko Plovidbe, Arsenala, do projekta Brijuni Rivijera Ivana Jakovčića, dovođenje likova, osuđivanih za kriminal u poslovanje, poput Danka Končara, loših poslovnih odluka Uprave do neaktivnih sindikata koji nisu štitili interese radnika.

I evo rezultata svih tih promašenih i kriminalnih, političkih i gospodarskoh odluka;

Pulski div, pulski hranitelj generacija Puljana, ponos grada Pule, Uljanik odlazi u povijest.

Skupština vjerovnika u srijedu je na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d., krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije, nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/uljanik-ide-u-likvidaciju-1374152http://www.vecernji.hr

Iako ova odluka nije iznenađenje, očekivalo se da će uz nju doći i odluka Vlade o ponovnom pokretanju proizvodnje u novom poduzeću. Za to su zainteresirani brojni naručitelji, a osobito 700-tinjak radnika koji su trenutačno na Zavodu za zapošljavanje.

Stečajna upraviteljica je spomenula mogućnost oživljavanja brodogradnje kroz tvrtku “Uljanik brodogradnja 1856” u koju bi iz Uljanika d.d. trebala biti prenesena koncesija na pomorskom dobru te oprema nužna za djelatnost i brodovi u gradnji. O tome, međutim, vjerovnici danas nisu raspravljali, jer odluka o tome hoće li se u Puli i u budućnosti graditi brodovi i dalje je na hrvatskoj Vladi.

Član Vjerovničkog vijeća Samir Hadžić kazao je kako je plan bio da sva bivša društva Uljanik Grupe, a ujedno i Uljanik d.d. koji je bio krovno društvo grupacije, idu u likvidaciju i da će se paralelno s tim donijeti odluka Vlade da se djelatnost brodogradnje u Puli nastavlja kroz tvrtku Uljanik brodogradnja 1856.

“Današnjom odlukom vjerovnika ispunjen je dio o likvidaciji, međutim odluku Vlade o nastavku proizvodnje i dalje nemamo. Postoje preduvjeti, temelj i nukleus da se gradnja brodova u Puli nastavi, međutim nikakve formalne odluke nema. Ja stoga i danas mogu izraziti nadu i po tom pitanju biti optimističan kao što sam bio sto puta do sada, ali svi smo svjedoci svega što se dosad događalo. Mi danas imamo likvidaciju. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na njihovim šalterima je prijavljeno više od 700 bivših radnika Uljanikovih društava raznih profila koji bi se rado vratili i uključili se u oživljavanje proizvodnje. Odluka o pokretanju proizvodnje je svakako politička, koju mora donijeti hrvatska Vlada i ja doista ne znam što s njezinim donošenjem još čekaju”, poručio je Hadžić.

Iz Ministarstva gospodarstva u priopćenju kao jednu od mogućnosti daljnjeg poslovanja navode provedbu Poslovnog plana koji je predstavila stečajna upraviteljica. Naime, temeljem predloženog plana traži se prijenos imovine nad kojom Republika Hrvatska ima razlučno potraživanje u novoosnovano društvo “Uljanik brodogradnja 1856.”, kao i najam imovine nužne za brodograđevnu djelatnost, a koja nije opterećena razlučnim pravima. Isto tako, predloženim planom predviđa se prijenos koncesija s Uljanika d.d. na novoosnovano društvo, te osiguranje likvidnosti kojom bi se stvorili preduvjeti za početak proizvodnje, uzimajući pritom u obzir činjenicu da u Uljaniku već duže vrijeme nema proizvodnog procesa, kao i dosadašnju praksu koja je nametnula velike obveze državnom proračunu, navode iz Ministarstva gospodarstva.

Stečajna upraviteljica Marija Ružić, istaknula je,  kako su vjerovnici prihvatili prijedlog da se odgodi prodaja dijela imovine koja bi se koristila za oživljavanje brodograđevne djelatnosti u slučaju da se krene u izradu poslovnog plana. “Ta mogućnost i dalje postoji i plan je moguć uz sinergiju imovine koju imaju Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište, uključujući i koncesiju na 666 tisuća kvadratnih metara pomorskog dobra kojom i dalje raspolaže” potvrdila  je Ružić.