Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska glavni su organizatori projekta Europa u školi na području Republike Hrvatske koji se provodi od 1994. godine i za njih Domovinski rat ne postoji


europa u školi

Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska u školskoj godini 2019/2020 organiziraju 26. natjecanje Europa u školi na razini Republike Hrvatske, pod nazivom EUnited –Europa koja povezuje,  sa programom i temama po dobnim skupinama.

Autor je kao što se vidi Eva Turza Mitrović.

europa u školi 1

Teme su zadane po uzrastu, odnosno starosti djece. Za mlade iz 3. i 4. razreda srednje škole tema je Dajte miru šansu. Sve bi bilo u redu da autorica Eva Turza Mitrović nije u obrazloženju napisala” Razdoblje od 75 godina najduže je razdoblje mira koje je Europa ikada doživjela”

Nevjerojatno kako je Eva Turza Mitrović u potpunosti zanijekala krvavi petogodišnji rat u Hrvatskoj i BIH, koje se nalaze prostorno na tlu Europe. Rat je trajao od 1991-1995 godine, a za Evu Turza Mitrović rata na tlu Europe nije bilo 75 godina?

Gdje je Eva Turza Mitrović živjela u to vrijeme nije mi poznato, ali da ne zna da se u  razdoblju od 1991 do 1995 .godine vodio krvavi rat sa još nezaliječenim posljedicama na tlu Europe nevjerojatno je, jer sam pronašla podatak da je radila kao knjižničarka u OŠ Ivan Goran Kovačić u Zdencima.

Eva Turza

To nije običan propust! To je zlonamjerno nijekanje i omalovažavanje Domovinskog rata, hrvatskih branitelja, poginulih branitelja i civila i nanošenje velike nepravde i boli roditeljima i rodbini nestalih, kao da nisu ni postojali, jer eto po Evi Turza Mitrović na tlu Europe rata nije bilo 75 godina!

Pa čak i da uzmemo da tada Hrvatska nije bila u članstvu Europske unije, ali je oduvijek na tlu Europe.

Eva Turza Mitrović ne shvaća kako se osjećaju hrvatski branitelji kada čitaju njene nebuloze, kako se osjećaju logoraši koji su prošli strahote srpskih logora?

Kroz srpske je logore u agresiji na Republiku Hrvatsku 90-tih godina prošlo više od 30.000 hrvatskih logoraša, među kojima oko 500 djece i 3.000 žena. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije optužio je Slobodana Miloševića i Gorana Hadžića za „dugotrajno i rutinsko zatvaranje više tisuća hrvatskih i drugih nesrpskih civila u zatočeničkim objektima u Hrvatskoj i izvan nje, uključujući zatvoreničke logore koji su se nalazili u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, uspostavljanje i održavanje nehumanih životnih uvjeta za hrvatske i druge nesrpske civile zatočene u spomenutim zatočeničkim objektima, višekratno mučenje, premlaćivanje i ubijanje hrvatskih i drugih nesrpskih civila“.Prema tome Međunarodni sud je potvrdio postojanje logora i agresiju, a za Evu Turza Mitrović rata u Europi nije bilo 75 godina.

Strahote srpskih logora nakon okupacije Vukovara

europa u školi 3,4 razred

U velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku poginulo je 402 djece. Eva Turza Mitrović zanijekala je postojanje te djece, jer rata nije bilo, u Europi je vladao mir u kontinuitetu od 75 godina. Strašno!

U velikosrpskoj agresiji  15 970 branitelja se nije vratilo iz rata.  Prema podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja iz studenoga 2016., neriješenih slučajeva (nestali i traženje posmrtnih ostataka) bilo je 1993 (1560 civila i 433 vojnika), od toga 1093 osobe hrvatske narodnosti (428 hrvatska branitelja i 665 civila) te 900 osoba srpske narodnosti (5 vojnika i 895 civila).

Sve te žrtve ne postoje po Evi Turza Mitrović, nisu  se dogodile, jer u Europi već 75 godina vlada mir! Strašno! Neodgovorno! Zlonamjerno! Pogaženo ljudsko i nacionalno dostojanstvo Hrvatske i ne samo hrvatskog naroda nego i manjina koje su sudjelovale u obrani od velikosrpske agresije. Za Vukovar su se rame uz rame borili Hrvati i branitelji 23 nacionalnosti. U obrani Hrvatske sudjelovalo ih je ukupno 35.000 iz redova nacionalnih manjina. Ti podaci nam  govore da Domovinski rat nije bio etnički sukob, već borba za pravo jedne države na slobodu i samostalnost.

To je samo dio posljedica velikosrpske agresije u ljudskim žrtvama, bez razaranja sela i gradova, srušenih škola, dječjih vrtića, knjižnica, bolnica i sakralnih objekata.Srbi su u  agresiji  razrušili 1450 crkava i samostana te ostalih sakralnih objekata, od kojih su njih 800 potpuno srušili i oštetili. Sve to ne postoji po Evi Turza Mitrović, jer na tlu Europe rata nije bilo 75 godina.

Poricanje rata i njegovih posljedica kažnjivo je u nekim Europskim zemljama. U Francuskoj, se sankcionira poricanje ratnih zločina u Alžiru, a u Njemačkoj postoje zakoni kojima se sankcionira poricanje holokausta.

Iz svega navedenog  vidljivo je da je Eva Turza Mitrović prekršila  i Ustav RH, jer u Ustavu u izvorišnim osnovama  piše da se Republika Hrvatska  ustanovila ; u novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.

Prekršila je također i Deklaraciju o domovinskom ratu koju je Hrvatski Sabor izglasao 13.listopada 2000.godine u kojoj piše;

7. Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora poziva sve građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, a obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske, da na navedenim načelima štite teme­ljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti.

Na taj način čuvamo moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske i tako štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih branite­lja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine.

Eva Turza Mitrović odgovorna je za nijekanje i omalovažavanje Domovinskog rata, te obmanjivanje mladog naraštaja i lažno podučavanje povijesnih činjenica!

Uz nju su svakako  odgovorne  institucije Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska, koje bi se trebale ispričati svim hrvatskim braniteljima, rodbini poginulih i nestalih, te svim građanima Republike Hrvatske za ovakav neviđeni propust, a je li samo propust ili ima elemenata kaznenog djela, trebaju  utvrditi nadležne institucije Republike Hrvatske!

 


Jedna misao o “Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska glavni su organizatori projekta Europa u školi na području Republike Hrvatske koji se provodi od 1994. godine i za njih Domovinski rat ne postoji

Komentari su isključeni.