Obiteljski križni put 5.postaja


Ova postaja križnog puta posvećena je muževima i očevima obitelji.

U današnje vrijeme promjenio se kod mnogih muškaraca odnos prema braku, obitelji i djeci, Mnogi očevi brižni su i pažljivi prema svojoj djeci, mnogi preuzmu odgovornost i brigu za svoju djecu, čak i zamjenivši majku na porodiljnom dopustu.

Sve je više očeva kojima neodgovorne majke uskraćuju biti uz  svoju  djecu,  uslijed bračnih razmirica ili neslaganja sa ocem. Sve više ih je nažalost, koje ne shvaćaju važnost očeva u odgoju djece, pa manipuliraju djecom i ne dopuštaju očevima čak ni susrete sa djecom.

Jer otac je zaštitnik obitelji i kao takav bolno je i teško ne pratiti djecu u odrastanju i ne sudjelovati u njihovu odgoju.

5. POSTAJA

ŠIMUN CERENAC POMAŽE ISUSU NOSITI KRIŽ

postaja-5

Biblijski tekst
«Isus reče narodu i učenicima: Ako tko želi ići za mnom neka uzme križ svoj i neka slijedi mene!»

(Mk 8,34)

«Vojnici odvedoše Isusa da ga razapnu. Izlazeći sretoše nekog Cirenca, imenom Šimun, i prisiliše ga da mu ponese križ.»

(Mt 27,31-32)

-Klanjamo se Tebi, Isuse, I blagoslivljamo Tebe!
-Jer si po svom svetom Križu svijet otkupio!

Na ovoj postaji tvojega križnog puta stojimo sa svim muževima i očevima naših obitelji, s njihovom odgovormošću i obvezama. Ti znaš koliko je u svakoj obitelji važna i presudna njihova nazočnost i sudjelovanje. Bez njihova udjela mnoge obitelji ne mogu ispuniti svoje poslanje u narodu, svijetu  i Crkvi. Slamaju se pod teretom  svojih križeva . Ne mogu nastaviti put.

Na žalost, ima mnogo muževa i očeva koji izbjegavaju ili prepuštaju svoj dio odgovornosti i teret obiteljskog križa supruzi, majci pa i djeci .Opravdavaju se poslovnim obvezama ili  tobože , svojom muškošću, pa često izbivaju iz kuće ili  stoje po strani, posebno kada je u pitanju najveća odgovornost i najteži obiteljski križ; cjeloviti odgoj, snažan rast i sazrijevanje njihove djece u punoljetnosti i radosti obiteljskog zajedništva i života. U tome ulogu oca nitko ne može zamjeniti. Mnoge su obitelji zbog toga izranjene i umorne.

Gospodine, gledajući te kako sa zahvalnošću primaš pomoć umornog Šimuna Cirenca, koja ti je toliko bila potrebna da uzmogneš i dalje nositi svoj križ spasenja, molimo te da mi očevi budemo spremni, neumorni i ponosni Šimuni Cirenci u svojim obiteljima, sa svojim suprugama, svojoj djeci, da svi zajedno možemo ispuniti svoje poslanje u svom narodu koji treba obitelji, bogate željenom djecom i sretnim zajedništvom. Amen!

Tko protužit neće s Čistom,
Kada vidi gdje za Kristom
Razdire se srce njoj?

Rane drage Majko sveta,
Spasa za me razapeta
Tisni usred srca mog.