Obiteljski križni put 7.postaja


 

Tema 7.postaje je grijeh, nasilje mučenje, Isusa udaraju, vuku za kosu, nasilno postavljaju ponovno pod križ.  A ljudi nikako da zasite svoju mržnju i razularenost. Ali Isus ustaje, podiže križ i još jednom nam pokazuje da ne treba pokleknuti, da se treba podignuti i boriti se. To je znak  za sve one koji su se razočarali sami nad sobom,  jer su ponovno pali u grijeh, jer ih je mržnja opet oborila, psovka prevarila, sebičnost zavela, iako su bili obećali da će se popraviti.

Čovjek u svom životu ima uspona i padova. Tako i usvakom braku i obitelji ima perioda sloge i zajedništva, a kako je život nepredvidiv, u nametnutom brzom tempu života dolazi do problema koji ponekad postaju neriješivi i rezultiraju čestim svađama u kojima trpe i djeca. Djeca vole oba roditelja i nije im jasno što se zbiva. Nesigurnost, nezadovoljstvo ostavljaju traume na dječjoj psihi.

Tu su svi naši padovi najvidljiviji. Pod teretom prisilne zloće sve se onda promatra kao zlo. Opijeni smo zlim lošim vijestima. Hrane nas onim što golica ljuski um, raznim teorijama zavjere, kako se ne bi brinuli za svoj život jer smo im potrebni samo za Kristov pad na ovoj postaji za nas je nova lekcija da se valja založiti za sebe. Vladajući će te bacati pod noge , ali se ne treba prepustiti. Treba se svaki put iznova prkosno i ponosno dignuti. Neslomljivost je vidljiva samo u snazi vjere, u snazi nade zato nikada sebi ne dopusti da ti nitko ni pod koju cijenu uništi nadu. S njom možeš sve pa i podići se kad misliš da nemaš snage i krenuti  naprijed gledajući svoga Gospodina koji ti pomaže. Smiluj se nama Gospodine!

7. POSTAJA

ISUS PADA DRUGI PUT POD KRIŽEM

postaja-7

Biblijski tekst

«Sion reče: Gospodin me ostavi, on me zaboravi. Može li majka zaboraviti svoje čedo? Pa kad bi koja i zaboravila, ja tebe neću zaboraviti. Znat ćeš da sam ja Gospodin: koji se u mene uzdaju, neće se posramiti.»

(Iz 49, 14-15 i 23)

-Klanjamo se Tebi, Isuse, i blagoslivljamo Tebe!
-Jer si po svom svetom Križu svijet otkupio!
Opet si pao pod teretom naših križeva, pod teretom naših grijeha. Grijeh je najteži križ ljudski. Stojimo ovdje pred tobom s onim križem grijeha koji dira veliki sveti ženidbeni i
obiteljski Savez. Ti vidiš kako je za mnoge tvoj sveti sakramenat ženidbe samo ivanjska parada. Ti vidiši koliki bez mnogo promišljanja krše zadanu riječ kojom su obećali bračnu vjernost do groba u sve dane života našega. Dobro su ti poznate rastave, nevjernost, svađe, bijeg, brakolomstva… Ti znaš za toliku propagandu u raznim časopisima, filmovima, televizijskim serijama (sapunicama) u kojima se brak
obezvrjeđuje, potiče bračna nevjernost i ruši svetost obiteljskog zajedništva života. Pod tim teškim grijesima Ti i danas u mnogim obiteljima trpiš i padaš. Krvave rane što
peku ostavljaju često neizbrisive, duboke i kobne tragove sa neizlječivim ožiljcima i ruševinama u dušama mnogih.
Gospodine Isuse, molimo te za milost da kršćanski bračni drugovi u svome životu i unatoč svim životnim iskušenjima poštuju svete zakone svoga bračnog i obiteljskog Saveza, kao i sreću i svetost obiteljskog zajedništva svojih bližnjih.
Amen.

Gleda svoga milog Sina,
ostavljena sred gorčina,
gdje se s dušom podijeli.

Rane drage Majko sveta,
Spasa za me razapeta
Tisni usred srca mog.