Jesu li poginuli i nestali hrvatski branitelji stranački ili hrvatski, i temelj Hrvatske države?


Prateći predizbornu kampanju jedna mi je pojava privukla pozornost;

HDZ je u predizbornu kampanju uključio majku Jean-Michel Nicoliera koji se još vodi kao nestali, odveden sa ostalim ranjenicima iz vukovarske bolnice 1991 i  ubijen je na Ovčari!

HDZ je na listu za dijasporu uključio i Zdravku Bušić, sestru Zvonka Bušića koji je po povratku u Hrvatsku iz američkog  zatvora nakon odslužene kazne od 30 godina, izvršio suicid! Ali kako se ovaj članak odnosi samo na hrvatske branitelje, slučaj Zvonka Bušića ostavljam za neki budući članak!

Jean -Michel Nicolier došao je u Hrvatsku kao dragovoljac, priključio se postrojbi HOS-a  u obrani Vukovara. Došao je pomoći hrvatskom narodu , ne jednoj stranki, ni jednom pokretu, nego hrvatskom narodu, jer po njegovim riječima ” “Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje”, kazao je Jean-Michel svojoj majci prije odlaska u Hrvatsku.

Koristiti njegovu žrtvu u stranačke svrhe za mene je duboko nemoralno i nečasno!

HDZ -ovci su  time samo pokazali  koliko su beskrupulozni manipulatori, jer manipuliraju sa majkom i uspomenom na njena sina u stranačke predizborne promidžbene svrhe!

Majka ne zna hrvatski jezik, dodijele joj prevoditelja, a prevoditelj prevodi kako mu se naredi i na taj način usmjerava  majku u stranačke medijske manipulacije!

Kako je hrvatska javnost saznala za Jean -Michel Nicoliera?

Velikim angažmanom Antuna Ivankovića predsjednika Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, umirovljene profesorice Nevenke Nekić i uz pomoć prevoditelja prvog veleposlanika RH u Rimu Ive Livljanića, nakon 20 godina hrvatska javnost saznala je za  žrtvu koju je Jean- Michel Nicolier podnio za Hrvatsku, najvrijednije što je imao -svoj život!

Prof. Nevenka Nekić i Antun Ivanković krenuli su u potragu za bilo kakvim podacima o Jean Michelu Nicolieru, nakon premijere filma Višnje Starešine  “Zaustavljeni glas”, u kojem su ovlaš vidjeli Jean-Michelov  specifičan osmjeh pa su se zapitali tko je taj mladi čovjek?
Antun Ivanković saznao je da Jean-Michela nema na popisu branitelja, pa je preko Fb pronašao njegovog brata Paula i došao do adrese njihove majke.

Prof. Nevenka Nekić prikupila je obimnu dokumentaciju i napisala knjigu o životu Jean Michela Nicoliera “JEAN ILI MIRIS SMRTI“ Evo što je o tom obimnom poslu napisala prof. Nekić;

“Dakle naša trojka imala je silnoga posla: trebalo ga je uvrstiti u popis branitelja, trebalo je doći do adrese njegove majke u Francuskoj, trebalo je dovesti majku i ovdje prirediti prijame kod ministra branitelja P. Matića, predsjednika Republike Hrvatske  Ive Josipovića, župana Galića, Vesne dr. Bosanac. Trebalo je naći donacije za smještaj majke u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu, isto tako u hotelu Lav u Vukovaru, trebalo je napisati niz pisama koja je prevodio prof. Ive Livljanić kao vrsni romanist, a ja sam svaku etapu odradila kao spisateljica, sastavljač pisama majci, zahtjeva svim navedenim instancama, dok je Ivanković bio tehnička veza za sve telefone, dokumente i veze oko termina.”

HOS

Svakako je zanimljivo napomenuti da je tadašnji ministar branitelja Predrag Matić srdačno primio majku Lyliane Fournier, a da je Bojan Glavašević tadašnji zamjenik ministra branitelja pokušao spriječiti prijem delegacije u Ministarstvu branitelja.

http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/m-o/nekic-nevenka/26439-n-nekic-jean-michel-nicolier-u-javnosti.html

Dakle Trojka, kako ih je nazivala prof.Nekić uspjela je dovesti majku Lyliane Fournier, i  brata Paula Nicoliera u Hrvatsku, isposlovati  mirovinu i stan za majku u Hrvatskoj gdje i danas živi. Za taj poduhvat angažirali su  odvjetnike, ustanove u obje države, prijevode dokumenata, kontakte s raznim osobama itd..itd.

Posao hvale vrijedan obavljen je u vrijeme SDP-ove Vlade i SDP-ova Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

17.studenog 2011.godine predsjednik Ivo Josipović posmrtno je dodijelio odlikovanje francuskom državljaninu Jeanu Michelu Nicollieru, dragovoljcu Domovinskog rata poginulom u obrani Vukovara. Odlikovanje je primila njegova majka.

jean.josipović

Bivši predsjednik Ivo Josipović je odlikovao još jednog pripadnika HOS-a

12. prosinca 2012.godine Ivo Josipović je na Pantovčaku, Udruzi veterana 114. brigade HV-a,  predao post mortem, odlikovanje Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, za Thomasa Crowleya- Irca koji je poginuo na Južnom bojištu, a bio je pripadnik legendarne 9.bojne HOS-a, koja je kasnije bila pridružena 114. brigadi HV-a, kao časnik HOS-a i HV-a u činu bojnika.

Iz navedenog proizlazi da je bivši predsjednik Ivo Josipović odlikovao dva pripadnika HOS-a. što me je posebno iznenadilo s obzirom na njegovu reputaciju kao izrazitog protivnika “ustaške guje”, a HOS ima u u svom amblemu “Za dom spremni” Još me jednom bivši Predsjednik Ivo Josipović iznenadio ,a to je kada je Miloradu Pupovcu otvoreno rekao da je ETNOBIZNISMEN. Ti postupci Ive Josipovića znače da i on može biti odlučan kada hoće !

Ako usporedimo tadašnje postupke Ive Josipovića i današnju političku situaciju  i oko HOS-ove ploče u Jasenovcu, onda možemo zaključiti da se Ivo Josipović nije dao ucjenjivati od Milorada Pupovca, već mu je jasno odbrusio da je etnobiznismen, što se za  premijera Andreja  Plenkovića ne može reći.

BIVŠI PREDSJEDNIK LJEVIČAR ODLIKOVAO HOS-ovce”USTAŠE”, A PUČKA PRAVOBRANITELJICA LJEVIČARKA TRAŽI OŠTRE SANKCIJE ZA TE”USTAŠE”!TKO TU KOGA?

Andrej Plenković nažalost ne želi odbrusiti Miloradu Pupovcu, naime razlog je sasvim “prozaičan” Milorad Pupovac bliži je Andreju Plenkoviću od na pr. pripadnika HOS-a i zato je spreman  “žrtvovati ” i spomen ploču i HOS-ovce i hrvatski narod koji mu je ukazao povjerenje,  za sve što Milorad Pupovac zatraži. Sa kojim ciljem?

BIVŠI PREDSJEDNIK LJEVIČAR ODLIKOVAO HOS-ovce”USTAŠE”, A PUČKA PRAVOBRANITELJICA LJEVIČARKA TRAŽI OŠTRE SANKCIJE ZA TE”USTAŠE”!TKO TU KOGA?

Hrvatska vlast ništa ne poduzima na otkrivanju ubojica koje slobodno šeću Hrvatskom Državom ili su u vlasti, naravno da se ne bi uvrijedilo Srpske  visoke dužnosnike (Pupavac, itd) ili poremetilo bratstvo-jedinstvo koje provodi  Andrej Plenković.

Ili da se Srbiji omogući lakši ulazak u EU,? Pa zbog želja EU da Srbija uđe u EU, Hrvatsku treba poniziti i razarati njene temelje, Hrvatska treba zaboraviti svo učinjeno zlo da bi opet Srbija bila rehabilitirana za velikosrpsku agresiju na Hrvatsku!

Sve je bio dobar san

Dokumentarni film ”Jean ili miris smrti” posvećen je vukovarskom branitelju iz Francuske Jean-Michel Nicolieru

Kasnije je film dobio naslov” Sve je bio dobar san” po zadnjoj rečenici iz romana prof.Nevenke Nekić “Ako nađeš grob na zaboravljenu rubu srijemskoga polja, nedaleko Dunava, naći ćeš ključ jednoga sna. Otključaj ga i uđi u nj. Samo pjesnik i junak mogu od oranice stvoriti domovinu.“

Scenaristica je Nevenka Nekić, redatelj je Branko Ištvančić, s kojim Udruga ima uspješno iskustvo u realizaciji nagrađivanog dokumentarnog filma “Draga Gospa Ilačka”, a sam producent je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević. Tovarnik.

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/pocelo-snimanje-dokumentarca-o-vukovarskom-junaku-nicolieru-431912 – m.vecernji.hr

Hrvatski audiovizualni centar HAVC u okviru Ministarstva kulture nije htio ni nakon ponovljenih molbi i zahtjeva financirati snimanje filma, pa su se autori obratili Ministarstvu branitelja, tako da je film završen uz minimalna sredstva.
Vidi se koliko se Ministarstvo kulture angažira za hrvatski film o Domovinskom ratu!
Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik i Udruge Artizana iz Zagreba.

Film ispričan kroz priču majke Jean-Michela Nicoliera duboko je dirnuo brojno gledateljstvo i pokupio brojne nagrade;

Velika nagrada URTI za autorski dokumentarni film Francuska – nominacija
Festival Trsat Hrvatska – Grand prix za najbolji film, najbolja režija, najbolja glazba
IDFA Docs for Sale Nizozemska
Međunarodni festival dokumentarnog filma Beyond the Borders Grčka – Najbolji dokumentarni film
Međunarodni festival mediteranskog filma Tetouan Maroko
Međunarodni festival dokumentarnog filma Ethnocineca Beč Austrija
Worldfest Houston SAD – Nagrada Brončani remi
Pulski filmski festival Hrvatska – FEDEORA Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film ocjenjivačkog suda međunarodnog udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana Fedeora
Festival novih – festival dokumentarnog filma Slavonski Brod Hrvatska – najbolji film
PerSo festival filmova socijalne tematike Perugia Italija
Human rights film festival Barcelona Španjolska

Nakon svega napisanog jasno je da HDZ-a u priči sa Jean Michel Nicolierom  nema nigdje ni u tragovima, a medijski eksploatira njegovu majku u izbornoj kampanji?

Hrvatski narod pobjedio je vanjskog neprijatelja, ali nije uspio pobjediti unutarnjeg neprijatelja, petokolonaše ( antife, orjunaše,yugofile, yugoudbaše, iredentiste,autonomaše).

Dok je hrvatski narod krvario i ratovao Peta kolona se uvukla u sve pore društva i državnih institucija i razarajući njene temelje,  vraćajući nas opet u jednoumlje u kojem su oni osjećaju najugodnije. Svi misle jednako, nema disonantnih tonova, a ako ih kojim slučajem i bude, ponovno će otvoriti Goli otok i preodgajati će nas.

Demokratizacija je dug proces koji traje generacijama, ne može saživjeti u 28  godina od kada je nastala Republika Hrvatska, naročito ne sa yugokomunističkim mentalitetom jednoumlja, koji ne prihvaća drugačije razmišljanje i pravo svakog čovjeka na javno iznošenje svojeg svjetonazora, svoje vjere i svojeg mišljenja.

Lili Benčik/hrvatske pravice