Zašto HRT kao javna TV nije prenosila svečano otvaranje Vukovarskog vodotornja, simbola velikosrpske i JNA agresije na Hrvatsku?


Vukovar 1991.godine je simbol obrane od velikosrpske i JNA agresije!

Vukovar je simbol što je jedan mali narod razoružan, spreman učiniti da se obrani od agresije!

Vukovar je simbol nevjerojatnih herojstava malog čovjeka koji rat nije želio i kojemu je rat nametnut!

Vukovarski vodotoranj simbol je strašnog razaranja jednog grada, simbol je barbarskog bombardiranja sa ciljem razaranja i ubijanja, 6,5 milijuna granata, 3.000 poginulih i više od 300 nestalih.

Zbog epidemioloških prilika vukovarske gradske vlasti odlučile su svečano otvorenje Vodotornja u čiju je obnovu uloženo 46 milijuna kuna od kojih su 39 milijuna kuna donacije oko 7.000 donatora iz Hrvatske i svijeta, održati bez nazočnosti građana, uz online prijenos na Facebooku i lokalnim televizijskim postajama.

A zbog čega TV prijenos nije osiguran na javnoj TV, tako da se može vidjeti po cijeloj Hrvatskoj, a ne samo lokalnim TV postajama?

Zar žrtva i sjajna obrana Vukovara prikazana po granatama izbušenom Vodotornju, nisu zaslužili da se simbolički obilježi i da to putem javne Hrvatske radiotelevizije svi u Hrvatskoj vide?

Samim time što svi građani vlasnici TV prijemnika po sili Zakona plaćaju pristojbu ili pretplatu i time financiraju njen rad!

Evo što piše u Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji; NN 137/2010

Članak 5.

HRT u svojim programima mora zadovoljiti interese javnosti na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te osigurati odgovarajuću zastupljenost informativnoga, umjetničkog, kulturnog, obrazovnog, dječjeg, zabavnog, športskog i drugog sadržaja sukladno ovom Zakonu.

Članak 6.

(1) U ostvarivanju programa, HRT je dužan:

promicati nacionalne interese, pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, toleranciji, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, civilnog društva, te unapređenju kulture javnoga dijaloga

Znači HRT mora promicati nacionalne interese, domoljublje , demokratske vrednote , a prijenos iz Vukovara bio bi čisti izraz Domoljublja!

Tako da ovaj događaj sve više sliči na utjecaj Vlade RH, na čelu sa premijerom Plenkovića na programsku usmjerenost HRT-a. Jer da se pokrenuo prijenos iz Vukovara, koalicijski partner SDSS-a možda bi se našao povrijeđen prozivkama za velikosrpsku agresiju i time narušio veliko ” pomirenje” na kojemu Vladajući ustraju!

Pomirenje bez kajanja, bez priznavanja zločina, a što je najgore iz toga proizlazi, da bi oni sve to bili spremni opet ponoviti!

Lili Benčik/hrvatskepravice