Križni put bl.Miroslava Bulešića 4.postaja


Blaženi Miroslav Bulešić: čovjek Božji-svećenik Božji

Bl. Miroslav Bulešić istarski sin, svećenik i blaženik, simbolizira u svojem liku i djelovanju hrvatski narod u Istri i Katoličku crkvu kao dva tijela jedne duše. Miroslav Bulešić potekao je iz naroda koji je sastavni dio Katoličke crkve u Istri, Crkve koja je ponikla iz naroda i u kojoj se kao svećenik posvetio narodu. Svećenici i biskupi, časne sestre i redovnici bili su uz narod i s narodom u dobru i zlu, dijeleći zajedničku sudbinu i ublažavajući patnju i nesreće kako i koliko su mogli. Jedinstvo hrvatskih vjernika i Katoličke crkve i upućenost svećenstva i naroda jednih na druge, što je stoljećima bilo izgrađivano kao spontani odnos, predstavljalo je neku vrstu prešutnog, neraskidivog saveza i uzajamnog povjerenja koje je nadilazilo sve ideologije i sve političke sustave i taj savez ostao je čvrst i postojan uvijek, čak i u vremenima najvećih ratnih stradanja i krvoprolića.

“Spasenje čovječanstva možda ovisi o nama. Između žalosnog, tužnog, krvlju natopljenog naroda mi moramo biti dobri Samaritanci, koji tješimo, liječimo, pridižemo, zavijamo svaku ranu u bijeli omot ljubavi, jer mržnja uzrokuje krvarenje, a ljubav zacjeljuje rane. Ljubavi, ljubavi treba danas u nama, da je možemo širiti riječju a osobito djelom” Duhovni dnevnik, str. 155

Istarski hrvatski svećenici prolazili su križni put skupa sa hrvatskim narodom za vrijeme vladavine Italije „u ime rase“ (nacije), i u vrijeme komunističke Jugoslavije „u ime klase“ (ideologije).

4.postaja, Isus susreće svoju Majku.

Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te.
Jer si po svojem svetom Križu otkupio svijet.

Majko, izmoli mi od Boga više vjere, ufanja i ljubavi. Tvoj sam, sav sam tvoj. I ovo trpljenje Tebi darujem! Majko pomozi mi! U tvojim sam rukama! Majko, Tvoj sam!

Na svoj 25. rođendan 13.svibnja 1945.godine Miroslav Bulešić upisao je u svoj Dnevnik, str.161-162: Proživljavamo dane pune tuge i žalosti. Jako je sve potučeno. Ljudi su odvedeni obitelji žalosne, mladež nepametna. Bože moj,  kako je teško ravnati se u dušebrižništvu. Pomozi mi!

Stanje je sve teže u Istri. Komunističke vlasti javno se na skupovima i medijima žele obračunati sa Crkvom i Katoličkim svećenstvom. Biskup Radossi pokušava napraviti neki kompromisi,  naći neki dijalog s novim vlastima, pa je 28.travnja 1945. godine imenovao vlč. Miroslava  Bulešića da u njegovo ime razgovara s vlastima  o vjerskim  stvarima i odnosu Prema svećenicima. Također, biskup ovlačćuje vlč. Miroslava da može dijeliti sv .sakremente vojsci koja se nalazi u Istri, kao vojni Kapelan.

Smiluj nam se, Gospodine! Smiluj nam se !

Koji čovjek ne bi plako
Majku Božju vide tako
u tjeskobi tolikoj.?

.Rane drage, Majko sveta,
Spasa za me razapeta
tisni usred srca mog.

Bože , Oče naš nebeski

Ti si u svećeniku Miroslavu Bulešiću

dao svome narodu revnoga pastira i

neustrašivog mučenika. Po njegovu

zagovoru učvrsti u nama vjeru i

ustrajnu strpljivost u teškoćama

života te daj da se spremno zalažemo

za rast i jedinstvo Crkve.

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

ZA BOGA I NAROD

Lili Benčik/hrvatskepravice