Bitka za jedrenjak školski brod Jadran


Prenosim tekstove o jedrenjaku školskom brodu Jadran kojeg sam često viđala i u pulskoj luci u vrijeme bivše Jugoslavije! Bio je predmet znatiželje i divljenja!

Po svemu pročitanom vidi se nezainteresiranost i aljkavost vladajućih struktura u Republici Hrvatskoj oko podjele imovine bivše JNA. Proces podjele vojne imovine, odnosno sukcesije bivše države nije uopće proveden.

Evo što o tome piše Slobodna Dalmacija :

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zasto-je-brod-jadran-ponos-hrvatskih-kapetana-jos-uvijek-u-rukama-crne-gore-ukrali-su-nam-ga-za-vrijeme-rata-i-vrlo-dobro-znaju-ciji-je-zato-od-90-nije-uplovio-u-nase-vode-482260

Hrvatska mora aktivnije tražiti povratak njezinog školskog broda ‘Jadran’, koji je ukrala, baš tako, ukrala Crna Gora! Potrebno je pokrenuti proces sukcesije vojne imovine bivše Jugoslavije u kojoj bi ‘Jadran’ bio na prvom mjestu ako želimo biti pomorska država – upozoravaju još jednom članovi Udruge kapetana školskog broda ‘Jadran’ koji godinama traže vraćanje jedranjaka koji bi bio na ponos svakoj mornarici svijeta.

Predsjednik udruge, umirovljeni kapetan bojnog broda Stjepan Bernardić, koji je bio zapovjednik ‘Jadrana’ od 1980. do 1985. godine podsjeća kako se brod 1990. godine zatekao na velikom remontu u Tivtu koji je trebao trajati dvije godine.

Kako je započeo rat u Hrvatskoj, brod čija je matična luka Split jednostavno je – zadržan, premda je uz podršku Europske unije 1992. godine osnovana komisija koja je trebala odlučivati o sukcesiji vojne imovine bivše JNA, među kojom je i ‘Jadran’, a kapetan Bernardić imenovan je koordinatorom za imovinu mornarice.

Ističe kako je tadašnja imovina JNA koja je trebala ući u sukcesiju procijenjena na 80 milijardi dolara, od čega je pokretna imovina mornarice vrijedila oko dvije milijarde dolara.

– Proces sukcesije vojne imovine bivše države nije  proveden, pravni status vlasništva nad školskim brodom ‘Jadran’ ostao je i dalje upitan. Bez obzira na tu činjenicu, Srbija i Crna Gora nastavile su koristiti taj brod u školske i protokolarne svrhe.

Na temelju tzv. ‘sukcesije’ vojne imovine, u velikoj mjeri otete i Republici Hrvatskoj, brod ‘pripada’ Crnoj Gori, što je činjenica s kojom se ne mire brojni građani ni pomorski stručnjaci u Hrvatskoj i s tim se ne može pomiriti niti jedan školovani pomorac koji dobro zna što plovidba na školskom brodu predstavlja u edukaciji pomoraca.

Međunarodne konvencije o obrazovanju pomoraca obvezuju da se njihova izobrazba provodi na  školskim brodovima, posebice početna i temeljna obuka, jer tu je brod  nezamjenjiv budući da omogućuje izravan dodir s morskim okruženjem.

Hrvatska danas ima tri pomorska fakulteta, šest pomorskih škola, sveučilišne studije mora, ribarstva, ekologije i zaštite mora, morske biologije, tri fakulteta brodogradnje i  strojarstva, četiri sveučilišta s brojnim fakultetima i studijima te druga učilišta usmjerena na more, a posebno se to odnosi na Središte za obuku Hrvatske ratne mornarice.

Sve ove školske i  visokoškolske institucije danas nemaju pravog školskog broda i ne mogu kvalitetno provoditi obrazovne programe – upozoravaju kapetani okupljeni u Udruzi; Anđelko Medić, kapetan duge plovidbe, prof. dr. sc. Stipe Lakoš, kapetan bojnog broda u mirovini, Milan Marelić, kapetan bojnog broda u mirovini, Stjepan Bernadić, kapetan bojnog broda i Neven Šeparović, kapetan duge plovidbe.

Kapetan Bernardić dodaje kako su zapovjednici ‘Jadrana’ za vrijeme Jugoslavije uvijek bili Hrvati, a pored navedenih su i tri pokojna; Ivan Ivanović, Ivo Žuvić i Vladimir Korošec.

Bernardić nam je ispričao nam kako su članovi Udruge prije petnaestak godina bili kod tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića tražeći da se aktivnije pozabavi sudbinom ‘Jadrana’.

– Čim smo tamo vidjeli i Budimira Lončara, njegovog savjetnika, znali smo da od toga neće biti ništa. Ali ipak, Mesić nam je obećao da će to spomenuti crnogorskom predsjedniku. Međutim, nakon nekog vremena došli smo u posjed pisma u kojem crnogorski predsjednik piše Mesiću: ‘Zar se nismo dogovorili da je ‘Jadran’ naš?’ Što onda više imamo dodati – ogorčen je kapetan Bernardić, dodajući da je Crna Gora otuđila 88 posto flotnoga fonda JRM-a.

Iz kabineta bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić je 2013. godine na ovu temu stiglo je šokantno priopćenje:

‘Hrvatska državna politika nema namjeru Crnoj Gori na njezinu putu prema EU postavljati pitanje otete imovine iz RH. Odnosno, to će pitanje ostati na nižoj, bilateralnoj razini.’ Brod nije spomenut ni prilikom inicijative za ulazak Crne Gore u NATO.

– Crna gora ni po kakvim međunarodnim propisima i zakonima nema pravo na brod ‘Jadran’ čija je matična luka i sve brodske knjige u Splitu, što oni dobro znaju i zato ‘Jadran’ od 1990. nije uplovio u hrvatske vode, premda izlazi na Mediteran – navodi kapetan, te zaključuje:

– Tražimo od hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović, premijera Plenkovića, ministra obrane Krstičevića, ministra vanjskih poslova Stiera, ali i načelnika Glavnog stožera generala Mirka Šundova da konačno zauzmu jasan stav i bezuvjetno zatraže brod ‘Jadran’ od Crne Gore i tako pokažu da je Hrvatska pomorska država koja drži do sebe, svog mora i pomorstva – kategoričan je Bernardić.

Dodajmo; Crnogorci vrlo dobro znaju čiji je ‘Jadran’, čemu svjedoči i prizor iz BBC-eva dokumentarca ‘Top Gear’ za koji je snimana epizoda o ‘Jadranu’. Na pitanje novinara Richarda Hammonda zbog čega ‘Jadran’ ne uplovljava u Dubrovnik, zapovjednik broda je promucao kako još nije razriješena dioba sukcesijske mase bivše SFRJ, pa ne mogu…

https://www.24sata.hr/news/jedrenjak-za-kojeg-se-otimaju-crna-gora-i-hrvatska-na-njemu-bio-tesla-ali-i-5-mil-eur-kokaina-777420

BITKA ZA BROD ‘JADRAN’

Jedrenjak za kojeg se otimaju Crna Gora i Hrvatska:

Na njemu bio Tesla, ali i 5 mil. € kokaina

Piše: Emirat Asipi nedjelja, 8.8.2021. u 22:00

Turska je nedavno odbila ‘Jadran’ primiti na remont, a u rezoluciji Europskog parlamenta poziva se Crna Gora da poštuje sukcesij vojne imovine.

Ovo je priča o hrvatskom brodu zarobljenom u Tivtu

Pedeset kg kokaina, hrpa ilegalnog oružja i oteti hrvatski jedrenjak: Objavljeni detalji nevjerojatne akcije crnogorske policije

https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/uhicen-docasnik-crnogorske-vojske-dusko-radenovic-zbog-sumnje-da-je-znao-za-drogu-na-brodu-jadran—557851.html

*****************************************************************************************************************************

Evo što o brodu pišu mediji u Crnoj Gori:

Crnogorska Mornarica: Nema razgovora sa Hrvatskom o ‘Jadranu’

Predrag Tomović, 13. avgust/kolovoz, 2018.

Najljepši starac Crne Gore: Brod “Jadran”

Nizom manifestacija Crna Gora proslavlja 85. rođendan jedrenjaka ‘Jadran’, najljepšeg i najvrijednijeg broda Mornarice Vojske Crne Gore.

No, osim što je ploveći spomenik jednog vremena i pomorske tradicije na ovim prostorima, vlasništvo nad školskim brodom je predmet spora

Hrvatske i Crne Gore koji traje još od vremena raspada bivše Jugoslavije, a čije se rješenje još ne nazire.

Za crnogorsku mornaricu i Vojsku Crne Gore stvari su više nego jasne – školski brod “Jadran” je dio crnogorske flote i služi za obuku pomorskog kadra,

kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda, Vesko Tomanović.

“Kao što znate, školski brod ‘Jadran’ je u flotnoj listi brodova Mornarice Crne Gore. To je brod koji je vlasništvo Crne Gore i on se nalazi u organizacijsko formacijskoj strukturi Mornarice Crne Gore”, navodi Tomanović.

A o tome da li su u toku intenzivni pregovori dvije države, kako izvještavaju pojedini mediji u regionu, Tomanović kaže:

“Mornarica Crne Gore nije upoznata o bilo kakvim međudržavnim razgovorima između Crne Gore i Republike Hrvatske što se tiče školskog broda ‘Jadran'”, kaže Tomanović.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane i ranije su bili eksplicitni da je “Jadran” crnogorski, da neće dozvoliti da ovaj brod bude tačka sporenja dvije države, ali da će štititi sopstvene interese.

Nećemo dozvoliti da taj brod ili bilo što drugo bude prepreka za dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom: Predrag Bošković

Nećemo dozvoliti da taj brod ili bilo što drugo bude prepreka za dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom: Predrag Bošković

Ministar odbrane Predrag Bošković ranije je izjavio:

“Brod ‘Jadran’ je vlasništvo države Crne Gore, odnosno njene mornarice. Tačno je da je Hrvatska iskazala interesovanje za tim brodom. Oni smatraju da je on vlasništvo države Hrvatske. Mi, međutim imamo svoje argumente. Sigurno je da nećemo dozvoliti da taj brod ili bilo što drugo bude prepreka za dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom ili nekom drugom zemljom.”

Još od raspada bivše države i pokretanja sukcesije između država nastalih njenim raspadom, Hrvatska od Crne Gore potražuje školski brod “Jadran” jer smatra da ima pravo nad jedrenjakom na osnovu činjenice da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci “Lora” u Splitu.

Međutim, kako je nakon izbijanja rata između svih republika bivše Jugoslavije postignut dogovor da se sve naoružanje i vojne instalacije, koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika, mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod “Jadran”, koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom”Arsenalu”, ostao u posjedu Crne Gore.

No, da Hrvatska ne odustaje od zahtjeva da “Jadran” pređe u njeno vlasništvo pokazala je i protestna nota zvaničnog Zagreba vlastima Crne Gore i Malte u maju ove godine, kada je jedrenjak bio na krstarenju na relaciji Tivat-Valeta-Tivat. Naime, Hrvatska je od Malte diplomatskim putem zatraženo da otkaže gostoprimstvo “Jadranu” i njegovoj posadi”, što se , međutim nije dogodilo.

Novinar riječkog Novog lista Luko Brailo za RSE kaže da se ta tema u hrvatskim medijima pojavljuje povremeno i podsjeća da tamošnja javnost na jedrenjak “Jadran” gleda kao na plovilo koje pripada Hrvatskoj:

“Ta tema se pojavi s vremena na vrijeme ali nije da je nešto posebno i često prisutna u medijima. Za taj problem ovdašnja javnost i zna jedino preko medija iako je svojevremeno djelovala jedna udruga iz Splita koja je okupljala ljude koji su nekada službovali na tom brodu. Ovdje se inače na Jadran gleda kao na brod koji pripada Hrvatskoj koji je odvezen tamo i da bi tu trebalo pronaći neki dogovor. Jedno vrijeme se pominjalo da bi bio moguć neki dogovor o zajedničkom korišćenju ali na tome se ostalo ” pojašnjava Brailo.

Dok politika ne donese konačan sud o sudbini starog jedrenjaka, podsjetimo na veoma zanimljivu istoriju “Jadrana”.

U “službu” je stupio 19. avgusta 1933. kada je zvanično upisan u Flotnu listu tadašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije.

Izgrađen je u Hamburgu u Njemačkoj, a do danas su se na njemu obučile i školovale brojne generacije pomorskih oficira.

Jedrenjak ima tri jarbola, dug je 58,2 metra, širok gotovo 9 metara, s najvišim jarbolom visokim 33 metra.

Jedan od bivših kapetana “Jadrana” Milenko Katić za RSE ovako govori o značaju tog školskog broda za Crnu Goru i njenu mornaricu:

“‘Jadran’ je nešto najbolje i najljepše u brodarstvu Crne Gore. Ja često kažem da je to najljepši starac u Crnoj Gori.”

Crna Gora ne smije ispustiti jedrenjak, smatra bivši kapetan broda "Jadran"

Crna Gora ne smije ispustiti jedrenjak, smatra bivši kapetan broda “Jadran”

Komentarišući spor sa Hrvatskom, Katić kaže da Crna Gora može da pokaže dobru volju, ali da ne smije da ispusti jedrenjak.

“Oni to mogu da provuku kroz obuku za oficire iz zemalja Mediterana koje su članice NATO. Onda bi postojala mogućnost da brod ode i u Split, da se tamo otvori neka akademija koja bi bila za obuku oficira pomorskog smjera. Naša država, međutim ne bi smjela da dozvoli da Jadran ne bude crnogorski brod i sa crnogorskom zastavom. Sve drugo nije problematično u smislu da jedrenjak služi za obuku”, konstatuje Katić.

Brod je danas vezan na tivatskoj rivi Pine, gdje osim što služi za obuku i školovanje pomorskih oficira, predstavlja ukras grada ali i mjesto gdje crnogorski zvaničnici organizuju prijeme za visoke goste.

Je li na pomolu rješenje spora?

https://slobodnadalmacija.hr/split/blizu-rjesenje-za-skolski-brod-jadran-zajednicki-nama-i-crnogorcima-i-to-za-obrazovne-svrhe-513197

Mišljenja su oprečna:

“Za crnogorsku mornaricu i Vojsku Crne Gore stvari su više nego jasne – školski brod “Jadran” je dio crnogorske flote i služi za obuku pomorskog kadra , kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda, Vesko Tomanović.

“Kao što znate, školski brod ‘Jadran’ je u flotnoj listi brodova Mornarice Crne Gore. To je brod koji je vlasništvo Crne Gore i on se nalazi u organizacijsko formacijskoj strukturi Mornarice Crne Gore”, navodi Tomanović.

A o tome da li su u toku intenzivni pregovori dvije države, kako izvještavaju pojedini mediji u regionu, Tomanović kaže:

“Mornarica Crne Gore nije upoznata o bilo kakvim međudržavnim razgovorima između Crne Gore i Republike Hrvatske što se tiče školskog broda ‘Jadran'”, kaže Tomanović.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane i ranije su bili eksplicitni da je “Jadran” crnogorski, da neće dozvoliti da ovaj brod bude tačka sporenja dvije države, ali da će štititi sopstvene interese.”

https://www.slobodnaevropa.org/a/jadran-brod-spor-crna-gora-hrvatska/29430571.html

Hrvatska u pitanju broda ima prilično jasnu situaciju, budući da se, po tim tumačenjima, brodovi u slučaju raspada složene države vraćaju u luku upisa. U ovom slučaju je to Split, pa je i vlasništvo nad brodom neosporno.

Jedrenjak koji je desetljećima služio za obuku pomoraca posljednji je rat dočekao na vezu u Tivtu, gdje je 1990. godine čekao remont. Kako je počeo rat, tako je i ostao na vezu u susjednoj državi, kao i ostatak ratne flote bivše države.

Sve hrvatske vlade od tada su pitanje broda sasvim zanemarile. O brodu, kojem je luka upisa od dana primopredaje Split, uglavnom su se javljali pomorci, prije svega Udruga kapetana školskog broda “Jadran” koji već godinama traže da se brod vrati državi u kojoj je upisan, u kojoj je inicirana gradnja i u kojoj su najvećim dijelom skupljena sredstva privatnim donacijama za njegovu gradnju.

Zašto je brod ‘Jadran’, ponos hrvatskih kapetana, još uvijek u rukama Crne Gore? Ukrali su nam ga za vrijeme rata i vrlo dobro znaju čiji je, zato od ’90. nije uplovio u naše vode

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zasto-je-brod-jadran-ponos-hrvatskih-kapetana-jos-uvijek-u-rukama-crne-gore-ukrali-su-nam-ga-za-vrijeme-rata-i-vrlo-dobro-znaju-ciji-je-zato-od-90-nije-uplovio-u-nase-vode-482260

Po svemu sudeći Hrvatska Vlada se uopće ne trudi riješiti to pitanje, jer od 2017.godine nikakvog pomaka nema!

Stoga apeliram na Vladu RH , predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Ministarstvo obrane da bi bilo vrijeme to pitanje konačno riješiti! Takva nebriga za hrvatski dio imovine iz bivše Jugoslavije je meni osobno potpuno nerazumljiva!

Stoga apeliram na Vladu RH , predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Ministarstvo obrane da bi bilo vrijeme to pitanje konačno riješiti!

Lili Benčik/hrvatskepravice


2 misli o “Bitka za jedrenjak školski brod Jadran

 1. Gospodine Kastresh, ovaj vaš komentar propustila sam samo kao opomenu, da se ovakaV IZRIČAJ , više ne koristi u javnoj komunikaciji na mom blogu! Naravno da sam upoznata sa činjenicama i sadržajem članka i ne smatram se ni gluhom , ni slijepom , jer su to jedine hrvatske institucije legalno izabrane kojima se možemo obratit!

  Sviđa mi se

 2. apelirati na projugoslavensku vladu u RH da vrati ukradeni brod iz drzave koja je sudijelovala u agresiji na RH…
  da budu vratili, vec trce, sakupljaju i traktore…
  nastoje oni (vladaRH) vratiti RH u jugou, regiju ili sto vec.
  tko to ne vidi nek si iskopa oba oka, bolje ce vidjeti jer je ovako slijep.

  Sviđa mi se

Komentari su isključeni.