Verbalni delikt-Zahvaljujem CitizenGO timu na potpori


Dobar dan Lili,

Uhititi osobu jer je kritizirala političara na Facebooku ili internetu govori da naše hrvatsko društvo gazi opasnim vodama!

O tome čak raspravljalo i na Saborskom odboru nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku.

Da budemo jasni u Facebook komentarima zbog kojih su prije nešto više od tjedan dana u policiju privedeni Mladen Ćustić i i Hrvoje Vrkić nije bilo poziva na nasilje!

Bila je riječ o izražavanju vlastitog mišljenja pa bilo ono uvredljivo ili ne. Ćustić je napisao kako bi premijera trebalo dočekati trulim jajima a Vrkić ga je nazvao pavijanom.

Zbog toga su u policiji proveli 19 sati a optuženi su kako su vrijeđali i omalovažavali političkog dužnosnika.

Ovo neodoljivo podsjeća na zloglasni jugoslavenski “verbalni delikt”:

Tko napisom, letkom, crtežom, govorom ili na drugi način poziva ili podstiče (…) na svrgavanje organa društvenog samoupravljanja i vlasti ili njihovih izvršnih organa, (…) ili zlonamjerno ili neistinito prikazuje društveno političke prilike u zemlji, kaznit će se zatvorom od jedne do deset godina.

Ubrzo nakon ovih nesretnih događaja hrvatska je javnost imala priliku vidjeti kako izgleda sa zapada uvezena kultura otkazivanja. Ovaj put meta je bio reperski dvojac Tram 11.

Njihov novi album ‘Jedan na jedan’ otkazan je i cenzuriran zbog politički nekorektnih stavova koji su u pjesmama iznijeli.

U vulgarnom izričaju tipičnom za rap glazbu, Tram 11 je progovorio o udrugama koje financira država, feminizmu, homoseksualnom pokretu, provali na terasu pjevača Marka Perkovića Thompsona, premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću…

Nakon što su “Novosti”, za koje hrvatski građani svaki mjesec izdvajaju 300 000 kuna, pokrenule hajku zbog politički nekorektnih stavova o kojima Tram 11 repa, diskografska kuća ManArt im je nakon 20 godina otkazala suradnju a voditeljica RTL-a se posula pepelom što ih je ugostila nekoliko dana prije toga i na sva usta nahvalila sporni album.

Obje ove hajke bacile su još jednom svjetlo na licemjerje u hrvatskom javnom prostoru kao i na dvostruke kriterije.

Gospodin od 72 godine i ratni vojni invalid su završili u pritvoru jer su kritizirali premijera a reperima Tram11 je otkazana suradnja jer su se također usudili kritizirati one koje se ne smije kritizirati.

Tome nasuprot želim istaknuti nekoliko događaja koji zorno ukazuju na dvostruke kriterije. Prisjetimo se kako je:

  • Vijeće za elektroničke medije je odlučilo da Dežulovićev tekst “J..o vas Vukovar” nije govor mržnje
  • U medijima opravdavan rugalački pohod Šimuna Cimermana i Maria Valentića na Sv. Mati Slobode te Cimermanovo pozivanje na obeščašćivanja mjesta kršćanskog bogoštovlja
  • Frljićeva verzija Pirandellove drame “Šest likova traži autora”, financirana sredstvima Ministarstva kulture i grada Zagreba, između ostalog prikazala Zlatka Hasanbegovića, Željku Markić, Marka Perkovića Thompsona, Velimira Bujaneca i druge kao svinje koje se na kraju zakolje
  • Agencija za el. medije procijenila kako u Marjanovićevom tekstu „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ nije riječ o govoru mržnje niti povredi dostojanstva.

Hrvatska vlast i mediji utjeruju strah u kosti ljudima koji se usude izreći kritičko mišljenje društvenih i političkih prilika u zemlji koje sve više otkrivaju svoje totalitarne težnje i još k tome te napade i dehumanizaciju velikodušno financiraju iz mojih i vaših džepova.

No u tome će uspjeti jedino ako mi sami pristanemo na cenzuru i sami sebe cenzuriramo.

Ne dajte se ušutkati,

Ana Marija i cijeli CitizenGO tim


Jedna misao o “Verbalni delikt-Zahvaljujem CitizenGO timu na potpori

Komentari su isključeni.