Križni put po postajama Gornjeg Kamenjaka na jugu Istre


Poluotok  Kamenjak zaštićeni je krajobraz  na najjužnijem dijelu Istre.

Odlukom Istarske županije (SN Istarske županije 5/96) iz 1996. godine, četiri prirodna područja Općine Medulin dobili su status zaštite. Na premanturskom poluotoku tada su osnovana dva značajna krajobraza, sa sjevera Premanture Gornji Kamenjak, a sa juga Donji Kamenjak i medulinski arhipelag, koji je u narodu i dalje poznat kao Punta.

Poseban  i vrijedan pejzaž Kamenjaka čini kombinacija šume, travnjaka,  makije,  kamenjara i mora. Miris ljekovitog bilja i soli, zujanje pčela i šum  mora na Kamenjaku se spaja u istinski osjećaj prirode. Preko pašnjaka ljekovite kadulje do makije hrasta crnike i šume alepskog bora ovo područje otkriva nezaboravne vidike na brojne uvale i sakrivene plaže.

Kamenjak je stanište mnogih ugroženih vrsta, zabilježeno je čak 487 različitih vrsta biljaka. Ovako velik broj biljnih vrsta na relativno malom području dokaz je velike  biološke raznolikosti.

Na Gornjem Kamenjaku između Premanture i Volme postavljen je Križni put od kamenog križa na ulazu u Premanturu, stazom dugom  4, 5  km  kroz šumu i netaknutu prirodu Gornjeg Kamenjaka do  crkve Majke Božje u Volmama., gdje završava.

Vjernici Premanture, Banjola, Pomera i okolnih župa već nekoliko godina na Veliki Petak te uoči Velike Gospe mole tom stazom Križni put na otvorenom. Tako se na poticaj župnika Cattaryja rodila ideja o postavljanju postaja Križnog puta.  Suradnjom župe i općine Medulin ideja je realizirana. Osigurana su sredstva, uglavnom iz donacija, te je koncem rujna prošle godine dovršeno prvih sedam postaja. Realizacija je povjerena Kiparskoj Udruzi Cavae Romanae 95 pod vodstvom kipara Šime Vidulina, koji je ujedno bio i umjetnički voditelj projekta. Autori postaja su kipari Jelena Šimunović, Ivan Briski, Ljubo de Karina, Eros Čakić, Denis Sardoz, Tihomir Hodak, Janko Mošnja, Đildo Bonaca, Karlos Monge, Vincent Di Vincenzo, Marčelo Starčić i Iva Fonović. Šime Vidulin autor je velebnog petmetarskog križa, urešenog isklesanim pleterom koji je postavljen na pola puta između Premanture i Volma na brdo s kojeg se vide sva mjesta i zvonici općine Medulin.

Nakon dobivenih suglasnosti nadležnih institucija, Općine, Javne ustanove Kamenjak, Istarske županije i Agencije za upravljanje državnom, započelo je postavljanje sedam skulptura koje simboliziraju prvih sedam postaja. Preostale skulpture izrađene su na  kiparskoj koloniji Cavae Romanae 95.  Kiparsku udrugu Cavae Romanae 95 osnovao je prije 18 godina kipar umjetnik Šime Vidulin kao kiparsku koloniju kako bi „oživjela” napušteni rimski kamenolom u Vinkuranu, nedaleko od Pule. Iz godine u godinu, udruga je skulpturom u kamenu obogaćivala javne prostore Istre, a kasnije i Podravine, Like te Bosne i Hercegovine.

Kamene blokove za križni put donirala je tvrtka Kamen Pazin.  Općina Medulin je za ovaj projekt izdvojila sredstva iz proračuna, a uključili su se i lokalni poduzetnici i mještani – komunalna tvrtka Albanež, tvrtke Vintijan, Regi Elektrik i Zanitel, te Hrvatska gospodarska komora, grad Benkovac i Mjesni odbor Nadin. Cijeli projekt stajao je oko 300 tisuća kuna.

Križni put  u organizaciji Župe Sv. Ivana Krstitelja iz Pule sa gostima iz Župe Sv. Martina  iz Vrsara, prošlo se od jedne postaje do druge prikazujući Kristovu muku i žrtvu u molitvi za mir u svijetu i u Ukrajini.

Molilo se za suce i  osuđenike, za sve ljude koje pritišću životne teškoće, za suosjećanje među ljudima, za vjernost i odanost prema obitelji, zajednici i narodu, za radnike i seljake , koji nam svojim radom priskrbljuju hranu i životne potrepštine.

Istim žarom molilo se za patnje nevine i nemoćne dječice, za mlade pred kojima je neizvjesna budućnost, za nezaposlene, siromašne, prognane, napuštene koji u ovom nemilosrdnom svijetu ne nalaze svoje mjesto, za bolje uvjete života, za borce za pravdu i pravednost, za grešnike, bolesnike, fizičke i psihičke, za vjeru, nadu i ljubav, jer jedino s ljubavlju se grade bolji odnosi među ljudima, u zajednici  i u svijetu.

Zašto Križ?

Zato da ljudi nauče da se mržnja, laž i nasilje ne razoružavaju silom, već jedino ljubavlju i dobrotom. Jer, kad si dobari ljubazan, kad si istinit i pravedan, kad si pošten i savjestan, kad si miroljubiv, tada si valjan i pravedan sudac u ovome svijetu.

„Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: ‘De da ti izvadim trun iz oka’, a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!“ (Matej 7,1-5)

Lili Benčik/hrvatskepravice