BISKUP JURAJ DOBRILA


Biskup JURAJ DOBRILA rodio se 16 travnja 1812 godine u Ježenju u tinjanskoj župi od veoma siromašnih ,ali poštenih roditelja,kao što je i bila većina seljaka u to vrijeme u Istri.
Izučio je pučke škole i latinski jezik i završio bogoslovne nauke ,sve i posvuda sa odličnim uspjehom.
Juraj Dobrila svoju je mladu misu služio u svojoj župi na blagdan Majke Božje od Ružarija 1887 godine.Nakon par mjesec poslao ga je biskup Mate Ravnihar u Beč na više nauke.,gdje je stekao i doktorat.
Vrativši se u biskupiju služio je kao kapelan i propovjednik,a zatim kao ravnatelj i vjeroučitelj djevojačke pučke škole u Trstu.
Nakon te funkcije bio je ravnatelj i profesoru u trščanskom sjemeništu za .bogoslove. Godine 1854 .imenovan je kanonikom i župnikom crkve sv.Jušta
u Trstu. Ubrzo nakon toga imenovan je 1857 godine porečko -pulskim biskupom.
To je bilo veliko priznanje za njegov dotadašnji rad.!
1852 i 1853 godine zavladala je velika glad u narodu,pa je biskup Juraj Dobrila sakupio pomoć u hrani i spasio gladni narod.,koji ga je blagoslivljao i zavolio.
Bio je pravi otac sirotinji u apostolskom smislu.
Uvidio je da je narodu pored hrane potrebna i duhovna potpora,pa je širio vjeru i prosvjetu.
Da bi to mogao, potpomaga je obrazovanje mladih svećenika i radio na osnivanju konvikta za cjelu Istru i to u Pazinu!. No nije doživio njegovo otvaranje.
1875 godine premjeten je na dužnost biskupa u trščansko -koparsku biskupiju ,gdje i umire 13 sječnja 1882 godine.
Najznačajnije djelo iz njegova prosvjetiteljskog rada je molitvenik za puk
” Oče budi volja tvoja” na hrvatskom jeziku.Taj je molitvenik dočekan na opće oduševljenje istarskih seljaka,bio je pouzani pratilaci istarskih mornara koji su plovili svjetskim morima i u njemu nalazili utjehu.
Od kada je molitvenik ugledao svjetlo dana ušao je među hrvatski istarski
puk,u svaku i najsiromašniju kućicu,bodrio ga i hrabrio u nedaćama,i vodo ga u svakome dobru!
Biskup Juraj Dobrila ostao je ličnost koja je svjetlila i svjetli svojim dobročinstvima ,prosvjetiteljskim djelima i dubinom vjere!

photos.google.com