IN MEMORIAM IVAN CORRADO PAULETTA I NJEGOVA OSTAVŠTINA IDSu


DANA 19.OŽUJKA 2017 PREMINUO JE IVAN CORRADO PAULETTA OSNIVAČ IDSa

Dana 19.ožujka 2017 preminuo je u 81.godini Ivan Corrado Pauletta  jedan od osnivača Istarskog Demokratskog Sabora,regionalne istarske stranke koju obilježava od njenog osnivanja do danas regionalizam i nepriznavanje suvereniteta Republike Hrvatske nad Istrom .Ivan Pauletta bavio se i pisanjem , a bio je i saborski zastupnik u mandatu 1993 godine.1997/1998 razišao se sa IDSom i povukao se iz politike,mada je nastavio svoj spisateljski rad.

IDS je osnovan između 14-19 veljače 1990 .godine. Osnivači su bili najprije Josip Komparić i Ivan Pletikos,da bi nastavili Ivan Pauletta ,Elio Martinčić i Mario Sandrić. Programska Deklaracija IDSa objavljena je 7.srpnja 1991.godine.kojom se stranka profilira kao liberalna ,a definira kao regionalna za područje Istre i otoka. U Deklaraciji stoji “Cilj je djelovanja u sklopu višestranačkog demokratskog sistema i sudjelovanja u upravi i potičući i razvijajući svojim djelovanjem sve posebnosti tog prostora kao regionalnog identiteta satkanog na osebujnom etničkom sastavu,posebnost gospodarstva i kulture,ali zauzimajući se za načelo jugoslavenske i svjetske univerzalnosti” Dakle cilj je IDSa zalagati se za status regije Istre na federalnom principu u Jugoslaviji.

Ovdje svakako treba naglasiti da je IDS bio  protiv hrvatske samostalnosti, kao i SDP-SKH bili su za ostanak Hrvatske unutar Jugoslavenske federacije.Citirati ću nekoliko izjava da potkrijepim svoju tvrdnju.

Ivan Pauletta:”Mi vidimo budućnost Jugoslavije kao regionalno organizirane ”

Mario Sandrić:tada generalni tajnik IDSa u vrijeme blokade vojarni JNA i bitke za naoružanje koje je Hrvatskoj bilo bitno za opstojnost: ” Zato upućujem apel Hrvatima,Slovencima  i Jugoslaviji da nam našu djecu vrate doma. Nisu naša djeca zaslužila da se bore,ginu….. za nečija nacistička opredjeljenja” Ops ” nacistička opredjeljenja” Znači da su sve Hrvate i druge nacionalnosti koji su se u to vrijeme borili protiv JNA i Srbočetnika proglasili nacistima?

Ivan Pauletta” Sve granice treba rušiti…..samo su nacionalne države formirale i forsirale stvaranje granica da bi navodno zaštitile svoj teritorij,a u biti da bi dominirale na svom teritoriju” Smješno,a on traži autonomiju Istre!!! Republika Istra???

Ivan Jakovčić ” Apsurdno je da se na pragu novog stoljeća ovdje u Europi grade nove granice”

Na svom programu inzistira Ivan Pauletta toliko da izvaljuje gluposti pokazavši time da mu nije stali ni do Istarske povijesti ,ni do istine”Granice u Istri postavljene su protiv volje istarskog naroda” Zaboravio je g.Pauletta da su  se Istarski rodoljubi  još 13.rujna 1943.godine svojim Proglasom izjasnili za priključenje Istre matici zemlji.

Poznato je također da se IDS izjasnio protiv primanja prognanika i izbjeglica u Istru. Ivan Jakovčić  je razaslao pismo sa uputama  o neprimanju ,jer da će se primanjem izbjeglica i prognanika narušiti nacionalni sastav stanovnika u Istri.

Dobro se sjećam jednog događaja prije referenduma o samostalnosti RH. Dana 15.svibnja 1991 godine Istru.Rijeku i Kvarnerske otoke zasuli su letci bačeni iz zrakoplova ,kojima se pozivalo na bojkot referenduma . Poslije se saznalo da su tri stranke .angažirale vojni zrakopolov ” UTVA 66″ koji je poletio bez dozvole sa Medulinskog sporstke zračne luke da razbaca te letke. To su bile: Pokret za Jugoslaviju, Stranka Jugoslovena i SDS Srpska demokratska stranka.

Naravno da je referendum prošao. 19.svibnja 1991 referendum je održan ,izlaznost je bila 83,56% ,a od toga 94,17% izjasnilo se za samostalnu Republiku Hrvatsku,a svega 1,2% izjasnilo se za ostanak u SFRJ.

IDS nije izašao ni na prve višestranačke izbore u travnju 1990.godine,već je svom članstvu preporučio da glasa za SDP-SKH.

Poznavajući situaciju i prilike u Istri vjerodostojno mogu tvrditi i o tome sam višekratno pisala da je IDS zlorabio demokratsko usmjerenje mlade Hrvatske države i prelazak iz jednog upravljačkog sistema u drugi i konstantno vodio politiku regionalizma i politiku Talijanske iredente sa kojom se povezao preko talijanske nacionalne manjine i njenog predstavnika Furia Radina. IDS je htio potpuno uništiti hrvatski identitet kod istarskih Hrvata,koji su mnogi istarski Velikani uspjeli održati  i sačuvati kroz povijest i stvoriti novi identitet Istrijanstvo.Tom se tematikom bave i  o njoj pišu znanstvenici iz Instituta Ivo Pilar ,centar Pula,voditelj centra prof.dr.sc Stipan Trogrlić i Tatjana Tomajić. Također i poznati hrvatski novinar i kolumnist Tihomir Dujmović pisao je na tu temu.

A  potvrdilo se kada je Mladež IDSa prije popisa stanovništva 2011,pozvala javno stanovnike Istre da se izjasne kao Istrijani. Međutim nisi polučili rezultat koji su željeli. Po popisu struktura stanovništva je bila Hrvati 68,33 %¸, Talijani 6,03 %,Srbi 3,46%, Bošnjaci 2,9%,Albanci 1,15 %,Slovenci 1%,Regionalci 12,11% i ostali 1,96 %

Ivan Pauletta je bio izričit protivnik hrvatstva u Istri,što je vidljivo iz niza njegovih izjava  “Glorificirati ili još gore nametati jednu etničku skupinu može u Istri biti kontraproduktivno ,kao što se pokušava nametnuti tvrdo Hrvatstvo” A nije razmišljao o tome da su Hrvati u Istri većinski narod i da se on ustvari nameće kao manjiska skupina većini. Po popisu stanovništva u Istri je 1981 godine bilo 72,2 % Hrvata ,a 1,7 % regionalaca,da bi 1991 bilo 57,7 % Hrvata ,i 16,1 % regionalaca t.j. Istrijana.

Dr.Franjo Tuđman sastao se sa IDSovim čelnicima,međutim oni su se izjasnili kao potpuno lojalni Hrvatskoj ,dok su u javnosti pričali svoju poznatu priču. Dr.Franjo Tuđman prozreo je ipak  tu njihovu dvoličnost,jer su IDSovci napustili Sabor RH,nakon izglasavanja Zakona o teritorijalnom ustrojstvu RH,gdje je za centar Istarske županije određen Pazin. Znao je dobro Dr.Tuđman da je središnji dio Istre naseljen pretežno Hrvatskim življem i zato je Pazin određen kao centar Županije Istarske.

U tom nizu antihrvatske djelatnosti IDSa svakako treba spomenuti i Rovinjske Deklaracije donešene na skupu 12.travnja 1994.godine. A to su : -O demokratizaciji Republike Hrvatske -O regionalnom ustroju-O autonomnoj Županiji istarskoj-O euroregiji Istri, čime je ustvari definirana Istra kao samosralna država u državi.

PRIJEKT ZEMLJA ISTRA

27.siječnja 1998 .godine pojavio se Ivan Pauletta sa inicijativom Zemlja Istra,koji je javno podupirao jedan dio istarske dijaspore ( Australija). Projekat Zemlja Istra počinje rečenicom da je :”Neupitno i neotuđivo pravo građana Istre na samoodređenje,pravo da samostalno odlučuju o svojoj sudbini ” Konkretno ” pravo na samoupravnu autonomiju ” i domete “Ograničenje odrediti će sami građani Istre” Precizirano bi to bilo ” Da svako služenje vojnih ,policijskih i drugih službi izvan Istre,građani čine na vlastitu odgovornost” jer da je ” necivilizacijski i ponižavajuće za istarske mladiće da učestvuju u nazadnim i kriminalnim  nacionalističkim ratovima”

U projektu  Zemlja Istra nabrajaju se zahtjevi sa kojima bi se izašlo pred Sabor RH  a to su -Donošenje Ustava Zemlje Istre-Vlastiti fiskalni sustav-Vlastito sudstvo -Vlastita teritorijalna policija  -Vlastito školstvo-Demilitarizacija  Istre -Organiziranje Istre kao federalne jedinice unutar Republike Hrvatske!!!

Ovaj Paulettin projekat je ustvari realizacija  njegovih izvornih regionalističkih i separatističkih ideja ..Projekat Zemlja Istra izazvao je turbulencije u samom IDSu,jer lako je svako toliko malo medijski izletiti i provocirati,a drugo je ovakav prijekat koji govori o realizaciji prezentirati javnosti. U IDSu su se već dogodila raslojavanja .Puno je čelnih ljudi izašlo ili izbačeno iz Stranke od njenog osnivanja.Jedni zbog nedostatka hrvatske nacionalne komponente,a drugi zbog zanemarivanje socijalne i liberalne komponente.Taj je Paulettin projekat doživio neprihvaćanje u samom IDSu,ali je ostao trajno u njegovom duhu i samoj biti postojanja stranke.

Ivan Pauletta se nakon njegovog neuspijeha povukao iz politike. Oglašavao se u medijima nezadovoljan stanjem u IDSu i njihovim kriminalnim radnjama.

ZAKLJUČAK

Međutim unatoč tome Paulettin duh samostalne Istre i nepriznavanje njene hrvatske komponente i njenih 68,33 % stanovnika Istre koji su se izjasnili kao Hrvati i dalje trajno ostaje u IDSu. Poznate su provokacije na tom tragu u vidu  putovnice Republike Istre,Istarskog barjaka i novčane monete Republike Istre,nazvanog -šoldo.

Ivan Pauletta kao jedan od osnivača IDSa,trajno je ostao kao misao vodilja stranke od njenog osnivanja do danas. Ivan Pauletta preminuo je ,ali njegove ideje ostaju trajno u IDSu,mada nisu prihvatili njegov projekat Zemlja Istra iz čisto pragmatičnih razloga.Potpora IDSu kao takvom u stalnom sukobu sa Hrvatskom vlasti slabi . Svega se 12,1% stanovnika Istre izjasnilo kao Istrijani! Svijesno je vodstvo IDSa da im referendum o samostalnosti ne bi prošao,a uz to sasvim su se lijepo dogovorili sa vlasti u Zagrebu.

Ivan Pauletta je umro ,ali njegov duh nastavlja živjeti u IDSu i dalje -nažalost!

Lili Benčik/hrvatske pravice


2 misli o “IN MEMORIAM IVAN CORRADO PAULETTA I NJEGOVA OSTAVŠTINA IDSu

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s