ODGOVOR NA ČLANAK U VEČERNJEM LISTU-Brijune su prigrlili glumci, ljevica i turisti željni nostalgije i mira


DANA 27.RUJNA 2017 U NEDJELJNJEM VEČERNJEM LISTU IZAŠAO JE ČLANAK

Brijune su prigrlili glumci, ljevica i turisti željni nostalgije i mira

Kojeg je potpisala IVA PULJIĆ ŠEGO

Kako sam rođena Puljanka koja je provela cijeli život u neposrednoj blizini Brijuna , a sam članak je napisan u srcedrapateljskom tonu, moram reagirati i napisati svoje viđenje tema i događaja opisanih u članku.

  • Opće je poznato da je u vrijeme bivše Yuge Brijunsko otočje bila zatvorena Titova rezidencija. Oko samog otočja patrolirali su vojni brodovi , osiguranje je bilo nevjerojatno jako. Osim zaposlenih i pozvanih nitko drugi nije imao pristup na otoke. Kažem na otoke ,jer je Brijunsko otočje skupina od 16 otoka i otočića. Kada bi Tito dolazio ,nas pučkoškolce bi učitelji rasporedili duž trase sa zastavicama i satima smo po žarkom suncu ili hladnoći čekali na pločniku kako bi “naš voljeni Tito vidio koliko ga pioniri vole” Isto je bilo i kasnije kada smo  kao zaposlenici Uljanika u radnim odijelima i kutama dočekivali “svog voljenog vođu” .Na otočju sam bila jedan jedini put ,kada smo morali dočekati Etiopskog cara Salasija. Nakon uspostave slobodne i neovisne Republike Hrvatske režim osiguranja je olabavio ,osnovana je Javna ustanova  nacionalni park Brijuni, i može se organiziranim jednodnevnim izletima obilaziti samo otočje.
  • Ono što me izrazito smeta i smatram nepravednim je ljetovanje političke elite i to pretežno lijeve za bagatelu . Poznato je ljetovanje saborskog zastupnika SDPa Nenada Stazića po 7 kn dnevno . Doista tako obezvrijediti Otočje je van svake pameti. Umjesto da se naplati puna cijena ovisno o kategoriji objekta ,političari kao povlaštena kasta ,plaćaju smiješno malu cijenu boravka na Otočju.
  • Slijedeće je još gore . Naime 2001 Mali Brijun i tvrđava Minor dati su na korištenje kazalištu Ulysis koje je osnovao Rade Šerbedžija . To je posebna priča na koju ću se osvrnuti. Postavljam pitanje čime je to Rade Šerbedžija zadužio Hrvatsku državu da mu ona daje besplatno na korištenje taj dio Otočja za njegovo kazalište? U samom članku navedeno je da su članovi kazališta skromni, kukaju kako nemaju  dovoljno sredstava,a ja imam informacije da to baš i nije tako.Iz povjerljivih izvora dobila sam informacije da se putem Javne nabave iz proračuna za potrebe kazališta Ulysis nabavljaju ručnici,tepisoni ,suđe i hrana. I to ne obična hrana nego delicije iz ribogojilišta iz okolice Dubrovnika ( orade,zubatci,kamenice i drugi školjkaši). Ima ribogojilište i u Budavi blizu Pule ,ali bi se lako saznalo ,pa je izbor Dubrovnika svakako bolji za sakriti !
  • Rade Šerbedžija može biti vrsan glumac i umjetnik ,ali to ne znači da može imati takve privilegije koje niti jedan hrvatski umjetnik nema.!A da još bolje pojasnim kazalište Ulysis ima na raspolaganju bez naknade i brod HRM kojim se prevoze glumci ,osoblje i gledatelji na Brijune i natrag. I još nešto : da se ne bi mučili tražiti parking za vozila koja ostave u Fažani ,općina Fažana im je besplatno ustupila 20 parkirnih mjesta na parkingu bivše tvornice Badel. E pa gdje je tu ta skromnost o kojoj piše Iva Puljić Šego?
  • Da vidimo čime je nas Hrvate zadužio Rade Šerbedžija ,da smo mu se na takav način odužili i odužujemo  se već 17 godina. Rade Šerbedžija je u jeku agresije na Hrvatsku ,pobjegao u Beograd ,pa u Sloveniju ,London i SAD. Nikada se nije izjasnio tko je agresor na Hrvatsku ni tko se branio. U emisiji Tihomira Ladišića na N1 TV u studenom 2016 ,ni nakon direktnog pitanja nije odgovorio ,već je zaprijetio da će napustiti studio ukoliko mu se budu postavljala takva pitanja..” Ne želim govoriti o tome uopće. Ono što radim cijeli život jest da pokušavam činiti ovaj svijet boljim, i to svojim djelima, predstavama, pjesmama koje pišem i pjevam, nastojim doprinijeti pozitivnoj energiji. Jedina budućnost svih ovih naroda je suradnja”,  Ne želi o tome govoriti,on je za mir ,a što je učinio za taj mir u Hrvatskoj? Pobjegao dok su drugi stvorili taj mir ,da nakon povratka u Hrvatsku ,on mirno može  u njemu uživati. Jeli to moralno ,ljudski ,etično?

Ne smeta meni njegovo kazalište ,ni njegova umjetnost,smeta me što je na Brijunima! Znam da će mnogi njegovi idokopoklonici reći da ne razumijem umjetnika i njegovu umjetnost, razumijem i to veoma dobro ,ali ne na Brijunima ! Neka si nađe sponzore koji će ga financirati ,a ne da mu Hrvatska za koju nije učinio ništa u jeku rata ,iz proračuna plaća njegovo bahaćenje na Brijunskom otočju. Ničim nije to zaslužio! Da rečeno je u članku da je na Brijune doveo eminentne umjetnike iz svijeta, da pa što onda ,koja je korist od njih ? I to će mi neki zamjeriti, ali mi imamo već reputaciju u svijetu, kao samostalna država, pa je Šerbedžija trebao promovirati Hrvatsku u vrijeme dok smo se borili za priznanje neovisnosti ! No tada Hrvatska nije bila njegova domovina! A sada nakon svega on je za mir i ljubav među narodima! Po meni licemjerno i beskrupulozno! Jer i Šerbedžiji i njemu sličnima svako hrvatsko obilježje smeta, tada su Hrvati nacionalisti, fašisti ,ustaše i koješta još, ali hrvatske kune i hrvatsko otočje Brijuni  im ne smetaIzrezak FAŽANA, oni su im prihvatljivi! E moj narode, koga i što ti sve plaćaš?

Lili Benčik/hrvatskepravice


4 misli o “ODGOVOR NA ČLANAK U VEČERNJEM LISTU-Brijune su prigrlili glumci, ljevica i turisti željni nostalgije i mira

  1. Dakako da je se Rade izjasnio o ratu kao i agresoru. Nedugo poslije napuštanja Hrvatske u nekom beogradskom glasilu je izjavio: “Morao sam napustiti Hrvatsku jer je ona napala moju državu Jugoslaviju”-

    Sviđa mi se

Komentari su isključeni.