Obiteljski križni put, 1.postaja


(priredio Ante Ivas,biskup)

UVODNA MOLITVA

Gospodine Isuse Kriste, okupio si nas ovdje oko sebe na početku ovog križnoga puta, kao što si prije onoga prvoga u Jeruzalemu okupio svoje učenike i prijatelje.

Spominjemo se kako si tada na Večeri do kraja razotkrio svoje poslanje spasenja; od onog poniznog pranja njihovih prašnjavih nogu sve do onog najvećeg dara svoje ljubavi kad si, pružajući im kruh i vino rekao; ” Uzmite, jedite moje tijelo i pijte moju krv, meni na spomen!”, da bismo imali Život i to život u izobilju. Spominjemo se kako si se sa svojim najvjernijim učenicima uputio u vrt Getsemani na Maslinskoj gori, pod masline. Kako si se bacio na zemlju, da zagrliš na njoj sve zemljane, da u krvavom znoju, molitvi i predanju Ocu sve ljude izvučeš iz noći grijeha izdaje, straha i bijega i povedeš prema uskrsnom jutru novog oslobođenog i spašenog svijeta.

Bio je to tvoj put križa za sve križne puteve čovječanstva. Danas smo ovdje došli sa križevima naših obitelji….muževa, žena,supruga, naše djece….ukućana i staraca…privučeni tvojim križem. Želimo se uputiti za tobom u društvu majke Marije i Josipa i sve naše braće, sestara i prijatelja koji su nosili svoj križ za tobom i već stigli s tobom u vječni Uskrs.

Gospodine, neka ovaj put križa ojača i učvrsti naše obitelji u blagoslovu zajedničkog života. Molimo te da naše obitelji budu otvorene tvom daru novog života i spremne da ga prihvate hrabro i strpljivo, da put našeg naroda ne bude put smrti nego put života. Amen.

1. POSTAJA

Isusa osuđuju na smrt!

Klanjamo Ti se Kriste, i blagoslivljamo Te, Jer si po svojem svetom križu svijet otkupio.

Stojimo pred Isusom koji sluša osudu na smrt. On dostojanstveno prihvaća osudu. Sad je došao ” njegov čas”. Govorio je ;zrno treba umrijeti da bi donijelo nove plodove života. Nema novog života bez križa i darivanja samoga sebe, sve do umiranja. To je Kristova, kršćanska logika života. To je Očev zakon upisan i ugrađen u temelje svakog života, napose u života ljudskog bića, naroda i svijeta, u temelje svih civilizacija i uljudbi svijeta. S tobom Isuse, slušamo i danas mnoge presude i osude koje ovo naše vrijeme izriče životu, naročito braku i obitelji, najsvetijoj zajednici života koju si ti darovao zemlji. Prihvaćamo Gospodine, da s tobom zajedno uđemo u sve te presude, u sve teške puteve obiteljskih životnih križeva, u sve sjene smrtne što su se nadvile nad obitelji našega naroda …. Jedino je s tobom moguće prihvatiti, nositi, nadjačati i pobijediti sve prijetnje smrti. Zajedno s tobom, u zajedništvu sa svim našim obiteljima krećemo tvojim putem spasenja. Amen.

Dušom njenom razboljenom,
rastuženom, ražaljenom,
prolazio mač je ljut

Rane drage Majko sveta,
Spasa za me razapeta
Tisni usred srca mog.