Obiteljski križni put, 2.postaja


Vjernici Premanture, Banjola, Pomera i okolnih župa već nekoliko godina na Veliki Petak te uoči Velike Gospe mole  stazom na Gornjem Kamenjaku Križni put na otvorenom. Tako se na poticaj župnika Joela Cattaryja rodila ideja o postavljanju postaja Križnog puta, a suradnjom župe i općine Medulin i  načelnika Gorana Buića, ideja je urodila je plodom. Osigurana su sredstva uglavnom iz donacija. Križni put blagoslovio je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša 14. kolovoza 2013. godine.

Realizacija je povjerena Kiparskoj Udruzi Cavae Romanae 95 pod vodstvom kipara Šime Vidulina, koji je ujedno bio i umjetnički voditelj projekta. Autori postaja su kipari Jelena Šimunović, Ivan Briski, Ljubo de Karina, Eros Čakić, Denis Sardoz, Tihomir Hodak, Janko Mošnja, Đildo Bonaca, Karlos Monge, Vincent Di Vincenzo, Marčelo Starčić i Iva Fonović.

Šime Vidulin autor je velebnog petmetarskog križa, urešenog isklesanim pleterom koji je postavljen na pola puta između Premanture i Volma na brdo s kojeg se vide sva mjesta i zvonici općine Medulin.

križ-kamenjak

 

2.POSTAJA

ISUS PRIMA NA SE KRIŽ

Klanjamo Ti se Kriste i blagoslivljamo Te , jer si po svojem svetom križu svijet otkupio.

«Isus, noseći križ, uziđe na mjesto zvano Lubanja, hebrejski Golgota.» (Iv 19,17)

Isuse, ti si na svoja ramena primio teško breme križa; primio si ga dragovoljno, s ljubavlju i ponio ga  do kraja, sve do vrha Kalvarije.

Svi bračni  partneri primaju svoje obiteljske križeve. Nad  našim združenim zaručničkim rukama i nad našim vjenčanim prstenovima Crkva je u Tvoje ime načinila znak tvog križa. Svojom ženidbenom privolom ;

” Ja … uzimam tebe… i obećavam ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti… ljubit ću te i poštovati u sve dane života svoga”

Prihvatili smo svoj zajednički križ.

Osnovati bračnu zajednicu života po tvojoj volji, znaći na sebe primiti križ koji se tako često vidljivo javlja u mnogim prilikama našeg bračnog i obiteljskog života.

U braku imamo mnogo radosti, ali i svakodnevno iskušavamo kako ništa ne ide bez križa i bez velikih iskušenja.

Gospodine Isuse Kriste, molimo te da svi bračni suputnici sjedinjeni s Tobom na putu križa, s ljubavlju prihvate križeve svog obiteljskog i bračnog života, vjerujući da ti pod tim križem ideš zajedno s nama.

Tvoj sveti križ neka nam u našim križevima bude snaga, utjeha i spasonosni blagoslov.

postaja-2

Amen

 

O koliko ucviljena
Bješe ona uzvišena
Majka Sina jedinog!

Rane drage Majko sveta,
Spasa za me razapeta
Tisni usred srca mog.