“Te teme nas u Istri ne zanimaju. To zanima one u Hrvatskoj! Gadite mi se!” reakcija čitatelja Glasa Istre na intervju sa dr.Zlatkom Hasanbegovićem


https://www.glasistre.hr/hrvatska/zlatko-hasanbegovic-moj-djed-je-kao-klasni-neprijatelj-ubijen-krajem-1945-u-jednoj-od-istarskih-fojbi-658091?fbclid=IwAR1ZrYXVE-VS6zSVNOwxymdxW-eNb3XidUU33ZXisNyYXPScEGHA66d-5gw

https://www.glasistre.hr/kolumna/i-hasanbegovic-moze-pricati-sto-misli-658403

Glas Istre je objavio ekskluzivni intervju sa dr.Zlatkom Hasanbegovićem, koji je u Istri izazvao sasvim očekivane reakcije. Poznavajući stanje duha i svijesti prosječnog Istrijana kojemu su izvor informacija Glas Istre, TV Nova, talijanski mediji i eventualno HRT ništa iznenađujuće.

Ishodište i izvor takve reakcije je stranka Istarski demokratski Sabor koji je u Istri  posijao sjeme zla, netrpeljivosti i mržnje prema svemu hrvatskom, prema samom spomenu riječi Hrvat, Hrvatska i hrvatsko.

IDS je taj koji je posijao sjeme zla i mržnje prema svemu hrvatskome ideološki, sociološki i gospodarstveno.

Na sva ta tri polja proizveli su samo zlo i destrukciju.

Uništili gospodarstvo podređujući sve turizmu( dovoljno je spomenuti samo Uljanik), ideološki nisu ostvarili ni toleranciju, ni multietničnost a ni multikulturalnost, sociološki proizvode velike podjele po nacionalnom  i imovinskom cenzusu,  gdje su svi dobrodošli, samo Hrvati ne, ideološki namećući svoj  antifašizam, ustvari titoizam, dajući prava manjinama iznad svih kriterija, što nigdje u svijetu nema,  po kojima manjine ostvaruju svoja prava, pa tako u Puli zbog 4,43% Talijana imamo dvojezičnost prema 70,41 % Hrvata. Tako je i u svim drugim istarskim gradovima, IDS je talijanizirao Istru , što nije uspjelo ni Mussoliniju.

Taj proces odricanja prava istarskih Hrvata na njihov nacionalni identitet, još je u kolektivnoj memoriji kroz talijanizaciju koju je provodio Mussolinijev fašistički režim, samo što se  IDS u današnjim uvjetima ne služi nasiljem i zabranama kao Mussolinijev režim, već suptilnijim metodama pritisaka, kroz zapošljavanje, beneficije, medijskim  blokadama i manipulacijama…

Smetao im je čak i kino Zagreb u Puli pa su ga nazvali po Mussolinijevoj priležnici Alidi Valli, kino Valli.

 

Više godina pišem o štetnosti IDS-ove ideologije istrijanstva, što je ugrađeno u Programsku deklaraciju IDS-a i Rovinjske deklaracije

23.travnja 1994. godine u Rovinju IDS-ovci donose 4 deklaracije

-O demokratizaciji Republike Hrvatske
-O regionalnom ustrojstvu Republike Hrvatske
-O autonomiji Istarske županije i
-O Euroregiji Istri

Svaki član IDS-a dužan je postupati po tim deklaracijama.

Na osnovu Deklaracija donesen je i Statut Istarske županije, koji nije bio u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske , pa je Ustavni sud ukinuo 18 članaka Statuta kao neustavne.

IDS-ova politika istrijanstva proteže se kroz sve godine postojanja IDS-a, pa je mladež IDS-a pozivala građane da se na popisu 2011.godine izjasne kao Istrijani.

Rezultat je bio da se svega 12,11% ili 25203 izjasnilo Istrijanima u odnosu na 208.055 što čini 4,85 % stanovništva Republike Hrvatske. Hrvatima se izjasnilo 142 173 ili 68,33%

Hrvati 142173 68,33
Talijani 12543 6,03
Srbi 7206 3,46
Bošnjaci 6146 2,90
Albanci 2393 1,15
Slovenci 1793 0,86
Crnogorci 759 0,36
Romi 858 0,41
Ostali 827 0,40
Nisu se izjasnili 4078 1,96
Regionalna pripadnost 25203 12,11

Konstanta IDS-ove politike je neprihvaćanje hrvatske dimenzije Istre, odricanje hrvatskog identiteta istarskim Hrvatima , nijekanje hrvatskih dijalekata u Istri i stvaranje pojma Istrijana i Istrijanstva sa ciljem stvaranja Republike Istre i njenog izdvajanja iz RH. To je konstanta koja se provlači svih 28 godina od međunarodnog priznanja  Republike Hrvatske!

Evo jednog od komentara koji je analizirao i glavni urednik Glasa Istre Robert Frank;

Sram vas more biti da ste tom govnu od čovika, Hasanbegoviću, dali pet stranica našeg lista! Te teme nas u Istri ne zanimaju. To zanima one u Hrvatskoj! Gadite mi se! Hvala Bogu da sam već poija užinu, jer mi je prisjelo kad sam vam vidija naslovnicu i novine. Ja sam Istrijan, prihvaćam puno tega, ali ovo je previše“.

Vidite li koju je toleranciju, multikulturu, multietničnost posijao IDS? Ogromna mržnja izbija iz svake izgovorene riječi, toliko da taj prije svega primitivni čitatelj jednog doktora nauka, povjesničara naziva govnom! Zatim kaže da “te teme nas u Istri ne zanimaju”! Ne zanimaju njega!

Tko ga je ovlastio da govori u ime svih stanovnika Istre,  sa kojim pravom?

U moje ime ne sigurno, a ja sam rođena u Istri i cijeli život živim u Istri i nisam nikoga ovlastila da govori u moje ime!

Je li Istra njegova prćija? Ja sam Istrijan; pa što onda? Je li Istra naseljena samo Istrijanima, novokomponiranom  nacijom  koju je stvorio IDS?

“To zanima one u Hrvatskoj”??? Istra po njemu nije u Hrvatskoj??? Valjda ne vidi hrvatski barjak, hrvatski grb, a ne vidi brižan da govori i piše hrvatskim jezikom, a ne istrijanskim!

Koja je to medijska manipulacija i ispiranje mozga od strane IDS-a?

Nije ni čudno kada sluša izjave Borisa Miletića i ostalih IDS-ovaca!

Moja je pozicija da je Istra moj rodni kraj, moj zavičaj, a domovina Hrvatska!

IDS-ovska pozicija je da im  je Istra isto tako rodni kraj, ali nije domovina Hrvatska! Oni ni ne znaju koja im je domovina!

Je li to euro- regija Istra?

Je li to nepostojeća Republika Istra?

Ti jadnički ispranog mozga samo znaju  da su Istrijani, i to je sve što znaju!

Eto što je IDS sa svojom demagogijom napravio od ljudi koji ga slijepo slijede!

Evo par primjera;

Programska deklaracija IDS-a 7.srpnja 1991. str.169-181 u knjizi IDS/ne/ USPJEH ISTARSKOG REGIONALIZMA mr-sc. Tatjana Tomajić;

Čelnici stranke u svojim prvim javnim istupima zauzimaju se za anacionalno društvo, istrijanstvo, autonomiju i pozivaju na bojkot izbora. U svojim izjavama jasno ističu stavove o Republici Hrvatskoj, koja je upravo nastajala. Tako Elio Martinčić govori o „neprihvatljivom osnivanju države nacija na čemu se sada radi kod nas“, a Ivan Pauletta smatra: „Ako će Hrvatska biti jaka država, bit će to kao država regija, ne kao nacionalna država htjela to ona ili ne.“

Glas Istre, br. 96, 8. travnja 1990., str. 3

U trenutcima kada je Hrvatska branila suverenitet, Mario Sandrić, generalni tajnik IDS-a, izjavljuje: „Siguran sam da će do građanskog rata doći, jer je nemoguće pomirenje Hrvata i Srba. Oni se, od kada postoje, mrze i gledaju preko nišana. Nas Istrane neka puste na miru, jer nam rat nije potreban (…) Zato upućujemo apel Hrvatima, Slovencima i Jugoslaviji da nam našu djecu vrate doma. Nisu djeca zaslužila da se bore, ginu i ožalošćuju svoje majke, sestre i braću za nečija nacistička opredjeljenja.“

OPS hrvatska obrana od agresorske velikosrpske agresivne politike su „ nečija nacistička opredjeljenja“?

Glas Istre, br. 92, 5. travnja 1991., str. 9.

Bilo je i takvih razmišljanja da „IDS od jeseni namjerava sastaviti regionalnu vladu u sjeni“

Glas Istre, br. 165, 18. lipnja 1991., str. 10.

Analiza izjava upućuje na to da čelnici IDS-a  nisu uopće htjeli sudjelovati u stvaranju samostalne države Hrvatske. Ivan Pauletta tvrdi: „Granice postavljene u Istri postavljene su protiv volje istarskog naroda.“

A da nitko taj narod nije pitao za granice! Zanimljivo je  to da je 19. svibnja 1991.godine održan referendum o samostalnosti Republike Hrvatske, kada se 94,17% građana izjasnilo za samostalnost, a Pauletta, tvrdi da su granice protiv volje istarskog naroda?

Glas Istre, br. 72, 15. ožujka 1993., str. 5.

IDS se svojim stavovima o nepriznavanju državnih granica približava tezi i o nepriznavanju same hrvatske države.

Podsjećam na izjavu Borisa Miletića ne tako davnu( travanj 2018), što potvrđuje kontinuitet nepriznavanja suvereniteta RH nad Istrom Ratni zrakoplovi neće nadlijetati Istru. To nije opcija. Militarizacija Pule i Istre nije opcija i mi ćemo se boriti protiv toga na sve moguće načine.“

Na sve moguće načine??? A koji su to svi mogući načini?

Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/news/miletic-ratni-zrakoplovi-nece-nadlijetati-istru-to-nije-opcija-570252 – 24sata.hr

Poznato je da je Boris Miletić sin bivšeg oficira  JNA!  Tada mu nije smetala JNA u Puli , nije smetalo ni turizmu, a sada mu smeta, jer je to Hrvatska država, pa samim time i Hrvatska vojska!

Ta politika mržnje  prema svemu hrvatskom dovela je do međunacionalne netrpeljivosti i sukoba, koji traju i danas, jer čim se netko izjasni kao Hrvat, automatski je ustaša i klerofašist. To se jasno očituje na dugogodišnjoj zabrani M.P. Thompsonu da nastupa u pulskoj Areni, dok istovremeno srpski pjevači nesmetano nastupaju. Takvi postupci naravno izazivaju ogorčenje kod hrvatskog djela stanovništva.

Ivan Jakovčić na predizbornoj tribini IDS-a izjavljuje da „Istru treba braniti, a mi smo ovdje za to“, ne precizirajući od koga bi trebalo braniti Istru.

Glas Istre, br. 21, 23. siječnja 1993., str. 7

IDS je Istru tako dobro branio, ali  je nije uspio obraniti od njih samih, od IDS-ovaca, koji su je devastirali, opljačkali i duhovno i materijalno!

Glas Istre, br. 345, 16. prosinca 1992., str. 13.                            

Najpoznatiji predsjednik Talijanske unije bio je Antonio Borme, intelektualac, čije su ideje utkane u politički program IDS-a i u dvojezično ustrojstvo Istarske županije. Bio je mentor i idejni vođa  Loredani  Bogliun-Debeljuh, koja je zastupala projekt Euroregije  Istre i kao podžupanica IŽ je na skupu u Brtonigli 15.i 16. lipnja 1995.godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe,  iznijela program u šest točaka o brzom rješenju istarskog pitanja koji je neslavno propao. I to zahvaljujući slovenskim intelektualcima, koji su prepoznali projekt Euroregije Istre kao napad na državni suverenitet i integritet Republike Slovenije.

IDS od svog osnivanja svjesno manipulira stanovništvom Istre, predstavljajući se kao jedini zaštitnik interesa Istre i njezina stanovništva u odnosu na centar državne vlasti. Samo je nisu zaštitili ni od Zagreba, a ni od njih samih!

Djelujući sustavno na mentalni sklop stanovnika Istre, umanjujući  hrvatske vrijednosti, neprestano ističući istarske specifičnosti i na taj način rade  na potiskivanju i negiranju nacionalne svijesti istarskih Hrvata, IDS želi stvoriti preduvjete za jedan eventualni referendum o odcjepljenju od Republike Hrvatske!

Najsvježiji zahtjev za referendumom  bio je  u listopadu 2017.godine

 Autonomija Istre kakvu zaziva Jakovčić je neustavna!

U SDP-u i HDZ-u, bez kojih nema izmjena Ustava, kažu da jesu za decentralizaciju države, ali su protiv zazivanja neovisnosti Istre .

Ivan Jakovčić uvjeren da građani Istre žele upravljati “svime osim klasičnim državnim funkcijama, poput vanjske i obrambene politike”.

IDS traži i zalaže se za veću financijsku i regionalnu autonomiju po uzoru na Dansku i Njemačku – kazao nam je predsjednik stranke Boris Miletić

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/autonomija-istre-kakvu-zaziva-jakovcic-je-neustavna-1203721www.vecernji.hr

Tome se usprotivio čak i Peđa Grbin ( SDP) koji je izjavio;

“Svima koji govore o neovisnosti Istre mogu poručiti samo neka pročitaju odluke o pripojenju Istre Hrvatskoj iz rujna 1943. ili prve stihove himne koji glase

proglas istra cijelia

“Krasna zemljo Istro mila, dome roda Hrvatskog…”

Evo konačno sam suglasna sa ovim mišljenjem Peđe Grbina,  iako smo suprotnih političkih opcija! Na toj polaznoj točki,  može se u Istri graditi suživot ili convivenza kako talijani kažu, da je Istra svim svojim stanovnicima dom u Hrvatskoj!

Lili Benčik/hrvatskepravice