Istarska županija ne poznaje hrvatsku trobojnicu crven-bijeli- plavi, za njih još vrijedi jugoslavenska


Zastava Republike Hrvatske

hrvatska zastava

Zastava bivše Jugoslavije-SFRJ

jugoslavenska zastava

Službeni protokol ;

PROGRAM

5. kolovoza 2020.

8:00 Misa u Katedrali
9:15 Polaganje vijenaca na Centralnom križu, odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu
9:45 Polaganje vijenaca u parku Franje Josipa, odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu
10:00 Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije ispred Parka Franje Josipa preko Kolodvorske ulice te ulice uz Valerijin park, nadalje Istarskom ulicom, Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja (ulaz nasuprot Kazalištu)
10:30 Pozdravni govor u Domu hrvatskih branitelja
10:45 Izložba podmorska fotografija hrvatskog branitelja

Međutim grupa nas pulskih domoljuba odlučili smo obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja,  van svih službenih protokola.

Ujutro u 8 h nazočili smo svetoj misi u pulskoj Katedrali, odnosno Katedrali uznesenja Blažene Djevice Marije, na dan BDM Krsnog zavjeta,  uz nadahnutu propovijed i prekrasno izvedene domoljubne i vjerske pjesme koje je otpjevao katedralni zbor sa završnom pjesmom Rajska djevo, kraljice Hrvata.

Potom smo  na  Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa zapalili svijeće i pomolili se za duše poginulih branitelja.

Na kraju smo svi se opet našli na Gradskom groblju Pula kod Središnjeg križa i zapalili svijeće poginulim hrvatskim braniteljima i posebno poginulim pripadnicima elitne postrojbe mornaričko-desantne pješadije Vange ispod spomen ploče, koji su poginuli na Južnom bojištu u zaleđu Dubrovnika.

Ispred Križa već su po protokolu bili postavljeni vijenci, i nešto nam je bilo čudno. Uočili smo da je posveta napisana na jugoslavenskoj traci zastave, a ne na hrvatskoj.

Slijedom fotografija, vidi se da je više ljudi nosilo i postavilo vijenac i nitko od njih nije uočio da to nije traka hrvatske zastave crven-bijeli-plavi, nego traka jugoslavenske zastave. Očito da nikome od njih nije smetala jugoslavenska zastava.

Mogu prihvatiti da je radnik u cvjećarni pogrešno okrenuo traku kada je pisao tekst posvete , da nije primjetio ni gradonačelnik Boris Miletić, ni vršitelj dužnosti župana Istarske županije Fabrizio Radin , ni saborski zastupnici iz Istarske županije, ali ne mogu prihvatiti da to nisu uočili branitelji koji su vijenac nosili i postavili. Osobito zato što je vijenac nosio bojnik Marijan Mužinić, vrlo cijenjeni zapovjednik 119 brigade u Domovinskom ratu i predsjednik Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata za Istarsku županiju.

talijanska traka zastava

Na talijanskoj  traci  zastave sasvim uredno je ispisana posveta.

 

Povodom proslave Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što se u našem gradu nastavlja tradicija održavanjem Mimohoda hrvatskih branitelja osmu godinu zaredom. „Ovom manifestacijom naš je grad jedinstven u Hrvatskoj i time daje poseban značaj Danu pobjede i domovinske zahvalnosti te odaje počast svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za slobodu“

Naravno odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima uz jugoslavensku zastavu , protiv koje su se borili i ginuli, što očito nikome nije zasmetalo!

Lili Benčik/ hrvatskepravice