Što ženama predstavlja 8. mart, proklamiran kao Dan žena?


Da žene podsjeti da su žene!

 Da ih se muški svijet sjeti taj jedan dan u godini!

Mukotrpan je put i još traje prema punoj ženskoj ravnopravnosti.

Žena kućanica, žena majka, žena baka, žena temelj obitelji naspram ženi radnici, ženi inženjerki, ženi pilotu, ženi liječnici, ženi političarki… 3 u 1 potrošački rečeno.

Sve te uloge žene u današnje vrijeme prilično uspješno odrađuju i jedan cvijet na poklon, za Dan žena simboličan im je znak priznanja.

Uloga žene u obitelji ostala je ista usprkos svim društvenim promjenama kroz povijest. Njena nezamjenjiva reproduktivna uloga i briga za pomladak  u obitelji ostaje i dalje primarna uloga.

Industrijalizacija je donijela ženama nove životne zahtjeve i uloge, pa su mnoge žene počele raditi izvan obitelji. Radile su u tvornicama, izrabljivane i slabije plaćene od muškaraca, na teškim poslovima što je dovodilo do protesta zbog loših uvjeta rada. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857.godine u New Yorku. Policija ih je rastjerala.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909.godine  u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada su poginule 123 žene i djevojčice.

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice  Clare Zetkin.  Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Prije prvog svjetskog rata žene širom Evrope su 8 marta 1913. godine, održale demonstracije za mir.

U mnogim komunističkim državama je taj praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika za muškarce da iskazuju svoju ljubav i poštovanje prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsna zamjena za  Majčin dan i Valentinovo u zapadnim državama. Za pravo glasa žene su se borile od 1894, pa sve do danas. Čak su  u jednoj razvijenoj zemlji kao što je Švicarska Pravo glasa dobile tek 1990.godine,

Dan žena se službeno obilježava neradnim danom u Afganistanu, Angoli, Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Burkini Faso, Kambodži, Kini (samo za žene), Kubi,Gruziji, Gvineji Bisau, Eritreji, Kazahstanu, Kirgistanu, Laosu, Madagaskaru (samo za žene), Moldaviji, Mongoliji,  Nepalu, Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukrajini, Uzbekistan, Vijetnamu i Zambiji.

U nekim zemljama, poput Kameruna, Hrvatske,  Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Čilea, dan nije državni praznik, ali se neslužbeno obilježava.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

Dan žena je univerzalni Dan svih žena, jer  se odnosi na sve žene, bez obzira na vjeru, dok je Majčin dan,  dan svih majki,  poznatih majki iz prošlosti ili javnog života. Nije neobično čestiti ni Majčin dan bliskim prijateljicama, svekrvama ili bilo kojim majkama koje cijenimo.

Majčin dan je utemeljila Anna Jarvis iz Philadelphije 1877. godine, koja je okupila američke majke te se izborila da se svake godine, druge nedjelje u svibnju odaje počast svim majkama na Zemlji, a ove godine je to nedjelja 9.svibnja.

1913. godine američka vlada je donijela rezoluciju kojom se 08. svibnja proglašava Majčinim danom, a bijeli karanfil postaje cvijet svih majki.

Majčina je ljubav neiscrpna  i neizmjerna!

Taj  dan treba pokazati  ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Razvedriti živote naših majki. Dati majkama do znanja da ih cijenimo, iako to baš ne pokazujemo često. Majčin je dan tu da nas podsjeti na našu dužnost prije nego bude prekasno. Ako niste kod kuće, pišite majci često, javite joj se, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i  koliko je volite. Majka to zaslužuje!

Lili Benčik/hrvatskepravice


Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s